Ženy, deti, no aj dospelý muž sa môže stať obeťou sexuálneho násilia. Starí - mladí..

Preto budem používať v tomto článku slovo obeť.

V trestnom zákone SR č. 300/2005 Z. z. sa nachádza celý rad ustanovení na ochranu detí a mládeže v trestných činoch proti slobode a ľudskej dôstojnosti a v trestných činoch proti rodine a mládeži.
*V platnom trestnom zákone sa definuje znásilnenie v § 199 takto:
• (1) Kto násilím alebo hrozbou bezprostredného násilia donúti ženu k súloži alebo kto na taký čin zneužije jej bezbrannosť, potrestá sa odňatím slobody na päť rokov až desať rokov.
• (2) Odňatím slobody na sedem rokov až pätnásť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1:
a) závažnejším spôsobom konania,
b) na chránenej osobe,
c) z osobitného motívu, alebo
d) na žene vo výkone väzby alebo vo výkone trestu odňatia slobody.
• (3) Odňatím slobody na pätnásť rokov až dvadsať rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 a spôsobí ním ťažkú ujmu na zdraví.
• (4) Odňatím slobody na dvadsať rokov až dvadsaťpäť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1
a) a spôsobí ním smrť, alebo
b) za krízovej situácie.

Sexuálne násilie
Ten istý zákon v § 200 definuje sexuálne násilie. Rozdiel je v odseku (1), kde obeťou nemusí byť len žena, a činom nemusí byť len súlož, ale aj orálny styk, análny styk alebo iná sexuálna činnosť.
* Kto násilím alebo hrozbou bezprostredného násilia donúti iného k orálnemu styku, análnemu styku alebo k iným sexuálnym praktikám alebo kto na taký čin zneužije jeho bezbrannosť, potrestá sa odňatím slobody na päť rokov až desať rokov.

Sexuálne zneužívanie a znásilnenie.
Pod sexuálnym zneužívaním rozumieme „využívanie osoby mladšej ako 15 rokov na sexuálne pôžitky, uspokojenie či iný prospech dospelou osobou, spravidla výrazne staršou. Ak je však dieťa od osoby, ktorá ho zneužíva, závislé (rodič, učiteľ, starý rodič...), predlžuje sa veková hranica, keď hovoríme o sexuálnom zneužívaní, až do 18 rokov. K sexuálnemu zneužitiu môže dôjsť aj u dospelých osôb, ak sú zbavené svojprávnosti.

Znásilnenie charakterizuje zákon ako použitie nátlaku fyzického či psychického, sexuálnu aktivitu medzi najbližšími príbuznými ako incest. Sexuálne aktivity medzi deťmi mladšími ako 15 rokov sa u nás považujú za poruchy správania.

Do sexuálneho násilia sa zahŕňa aj obscénne telefonické rozhovory, nútené odhaľovanie častí tela a jeho fotografovanie, nútené sledovanie pornografických filmov, časopisov,
exhibicionizmus, účasť na sexuálnych aktivitách, kde nedochádza k telesnému kontaktu a pod.


Ako sa dobre číta zákon, ktorý chráni obete. Vinník dostane trest a všetko sa vráti časom do normálu.


Realita je mnoho krát iná.


Znásilnili ma !

......Tieto slová mnoho obetí nikdy nepovie nahlas. Niekedy je to strach z páchateľa, niekedy strach z reakcie okolia, pocit hanby, ale aj pocit bezbrannosti a beznádeje. Nedôvera v spoločnosť. Paradoxne a dosť často sa tieto pocity premenia na nenávisť v samých seba. Paradoxne... lebo vinu a nenávisť voči sebe by mal pociťovať násilník, nie obeť.
Niektorí páchatelia sa obhajujú so slovami- že keď žena povie nie tak v podstate myslí áno. Je to veľmi chabá výhovorka..

NIE = NIE a treba to rešpektovať!

Keď sa obeť odhodlá podať trestné oznámenie na páchateľa, očakáva, že zákon stojí na jej strane. No týmto sa boj nekončí. Mnoho krát dostane násilník len minimum, alebo dokonca len podmienku. Poniektorí sa dostanú za mreže s vysokým trestom, no za dobré správanie a za pomoci dobrého advokáta, je páchateľ vonku ani sa nenazdáte. Policajné vyšetrovanie a súdy trvajú celé roky a obeť musí o nepríjemných zážitkoch hovoriť stále dokola a pred cudzími ľuďmi (lekár, psychológ, policajti, sudca..). A tak miesto toho aby sa pomaličky spomienky obete vytrácali, musí stále hovoriť o nepríjemných zážitkoch so slzami v očiach.
No i napriek tomu by človek mal nazbierať odvahu a postaviť sa násilníkovi právne. Viem, že som sem napísala kopu vecí , ktoré môžu obeť odradiť od tohto kroku. No ak budete mlčať, môže sa to stať nabudúce niekomu inému. Niekto to musí zastaviť! Buďte odvážni!

Ak sa vám nedajbože niečo také prihodí, treba zachovať dôkazy. Obeť má potrebu zmyť zo seba všetku "tú" špinu a tu nastáva ničenie dôkazov. Treba zavolať na 158,155, alebo 112 a povedať čo sa stalo.
Vlasy, koža z pod nechtov, chlpy, spermie treba to všetko nejak uchovať ak nemáte možnosť dostaviť sa pre pomoc, alebo si ju zavolať. Dobré je aj odfotiť si modriny. Zabezpečiť čo najviac svedkov. Niekedy sa znásilnenie odohrá "len" pod psychickým nátlakom (ak sa mi nepodvolíš a neurobíš čo chcem tak....), alebo bola obeť omámená drogou, liekmi... Vtedy sa odporúča uchovať moč, krv, prípadne zvratky. Ak sa jedná o dlhodobé zneužívanie sú mnoho krát nezvratné zmeny v psychike obete.


Znásilnenie sa môže týkať kohokoľvek.
Keď počujete vetu: bola som znásilnená, tak sa väčšine vybaví dievča, ktoré ide potme parkom samo. Smutnou pravdou je, že obeť svojho násilníka v 80% pozná (rodič, príbuzný, sused, kolega z práce,..) a k násiliu dochádza prevažne za zavretými dverami domu v ktorom obeť žije. Ešte smutnejšie je, keď sa jedná o zneužívanie v rodine a matka o tom síce vie, ale zo strachu (no niekedy aj z ľahostajnosti) mlčí.

Povedať vetu : Bol/a som znásilnená-znásilnený. Nie je hanba !




ŠEPOT:
(Hovoril/a nie ? Mal/a telo v kŕči, vydesený pohľad ? Krik, plač, bolesť...Cítiš sa ako king ? To je fakt hrdinstvo...ubližovať bezbranným, len aby si ukojil svoje libido. Páčilo sa ti to? A ako by sa ti páčilo byť obeťou ? Len sa pozri na svoj odporný ksicht... Čo si urobil s krehkou bytosťou, ktorej si ublížil. Divím sa, že sa ti nechce zo seba grcať...ideš spať ? Ty vážne ideš pokojne spať ? A čo tvoja obeť ? Aké má podľa teba sny...nemá žiadne, všetko si zabil..má len nočné mory a flashback-y ... To ty si ten , ktorý má mať nočné mory a kŕče v bruchu. To ty by sa mal zamykať na desať zámok ... Ty by si sa mal báť chodiť po ulici ....)

 Blog
Komentuj
 fotka
corvuscorax  31. 3. 2011 11:34
myslím, že toto je fakt dobrý článok a preto ho odporúčam prečítať všetkým....





snažila som sa tu zhrnúť právnu legislatívu,ale aj smutnú skutočnosť.. dúfam, že sa mi to podarilo
 fotka
myzu252010  31. 3. 2011 11:43
Podarilo sa ti to...V.EM článok je skvelý,len keby si s neho niečo to pozitívne vzali tí ktorí ubližujú...
 fotka
krampus  31. 3. 2011 11:44
A ja si myslím, že tá hudba sa k celému blogu veľmi hodí. A oceňujem tvoje bloggerské schopnosti. Je to napísané čitateľsky pútavo, navyše myšlienková stopa blogu presne kopírovala myšlienky pri čítaní. Viď napr. pri tom ako si väčšina predstavuje obeť znásilnenia.
 fotka
elsi  31. 3. 2011 16:20
Veľmi dobrý článok. Vystihla si to dokonale. Aj ja dúfam, že si ľudia konečne uvedomia realitu. A náš súdny systém je na smiech a je to smutné...
 fotka
acvd43xa7w  31. 3. 2011 20:22
to, ze bude vo vazeni, mu nepomoze, aj keby tam bol par rokov, vyjde, urobi to znova

na taketo veci by som dala ako trest nejakeho nahnevaneho, velmi velmi nahnevaneho a nadrzaneho gaya
 fotka
silwesa  31. 3. 2011 20:59
ako sa vola ta piesen?

inak super clanok/blog.

aj ked slova su zbytocne.
 fotka
rabbitko9  1. 4. 2011 07:52
ja neviem ..pre mna je to len trochu z trestneho zakona a trochu uvahy o tom co kazdy z nas vie ako to je, ako sa to riesi a co treba robit...cize mne ten clanok v podstate nic nedal...
 fotka
corvuscorax  1. 4. 2011 09:02
@rabbitko9 nie som právnik a ani som nechcela aby to vyznelo ako poučka. Paragrafy som spomenula len ako "žvást"...(to myslím, že pochopili úplne všetci čo to čítali pozornejšie)

snažila som sa zhrnúť širšie spektrum..som rada, že ti ten článok už viac nemohol dať, nakoľko si inteligentná a zbehlá bytosť



ostatným to niečo dať môže
 fotka
luna13  1. 4. 2011 23:34
článok veľmi dobrý a dobre spracovaný...

a dobrý výber piesne...len škoda že neviem ako sa volá
10 
 fotka
corvuscorax  2. 4. 2011 09:21
@silwesa @luna13 a všetci ostatní...





neviem ako sa volá song a bohvie či to má konkrétny názov, to som sa len náhodou preklikala, ale viem, že to bolo z hororu silent hill
11 
 fotka
luna13  2. 4. 2011 19:23
díky
12 
 fotka
luna13  2. 4. 2011 21:29
našla som...room of angel
13 
 fotka
tifeter  8. 4. 2011 14:23
pekne napísané .. len škoda že tu nie je návod ako zabudnúť a žiť dalej .. ako by sa nič nestalo
14 
 fotka
corvuscorax  9. 4. 2011 19:49
@tifeter na to návod nie je
15 
 fotka
lasy  29. 6. 2014 12:21
@corvuscorax
pekný článok
Napíš svoj komentár