Neviem, čo ma donútilo napísať blog o recepte. Možno to, že by som sa mala na zajtra učiť ešte na tri predmety a nijakovsky sa neviem dokopať (za čo si budem nevyspatá ráno kvalitne nadávať), alebo to, že na Birdzi tak často vidím dievčatá ktoré chcú schudnúť, a potom zbadám tu zabijácku vetu- obmedz sladkosti a pečivo.

Nehovorím že tá veta nie je pravdivá, Je, bodka. Biely cukor a biela múka sú veci ktoré treba znížiť na minimum, lebo sú proste zlé. Chémia (umelé farbivá etc.), malá nutričná hodnota, ťažká stráviteľnosť (lepok) a tak, treba si to vygúgliť, nejdem sa hrať na experta.

Pointa je, že sama som kedysi prechádzala na zdravší štýl života, ale sladkého sa mi vzdávalo asi najťažšie, fakticky som celý deň musela presviedčať sama seba "nedáš-si-nič-sladké...nekúpiš-si-nič-sladké..." Cítila som sa akoby som mala svoju súkromnú vlastnú odvykačku vnútri môjho mozgu. A tak som začala samozrejme hľadať niečo, čo by ukojilo moje chuťové bunky viac ako banány, lebo môj retardovaný mozog proste potreboval niečo koláčoidné.

(Naozaj sa dostávam k pointe) Našla som super koláč, ktorý nie je až taký zabijácky ako babkine biele buchty na pare zaliate grankom rozmiešaným v mlieku.
Bohužial, ak nemáte radi horkú chuť a horkú čokoládu, neodporúčam. Jedine že by ste zhrešili a nahradili polovicu čokolády mliečnou, vtedy to býva sladšie.

Na postačujúcu porciu pre jednu osobu stačia dve vajcia, 100g masla, 100g orechov (hocijaké aké sú poruke, poprípade podľa chuti a obľúbenosti) a 100 gramov čokolády (čím kvalitnejšia a horkejšia, tým lepšie, ale to musí človeku naozaj tá chuť vyhovovať) a trochu kypriaceho prášku.
*dneska sme tam s mamčou pridali aj trochu ovsených vločiek, a cesto držalo lepšie pokope, poprípade si tam ešte hádžeme trochu sušených brusníc a Goji.

Stačí vo vodnom kúpeli roztopiť maslo s čokoládou, nadrobno posekať orechy, hodiť do misy, rozbiť vajcia, oddeliť bielko od žĺtku. Následne vyšlahať bielko na penu, aj to poputuje do misy, tak isto ako žĺtka a čokoládové maslo, všetko dobre premiešať a cesto je hotové. Dá sa to dať na plech ako normálny koláč, ale my to dávame do formičiek na mafiny, príde nám to praktickejšie. Pečie sa cca na 180 stupňoch 15-20 minút (máme starú trúbu ktorá funguje trocha kolísavo, takže to niekedy odhadujem tak od oka.)

Nehovorím že je to najzdravšia vec na svete, ale osobne keď si raz za čas toto spravím, zaženiem svoju chuť na sladké a ani potom nemám až také veĺké výčitky.

Prosím všetkých výživových expertov (a vôbec expertov na všetko všeobecne, keďže takých je tu dosť) aby ak už musia, vyjadrili svoje pripomienky stručne.

Celý tento blog je vlastne len malá rada ako bojovať s chuťou na sladké bez toho, aby ste vyžrali najbližšiu cukrárňu. Nehovorím že je to najzdravšie alebo že sa z toho vôbec nepriberá, ale možno to volakomu aspoň zachutí.

 Návod
Komentuj
 fotka
motyylia  8. 4. 2014 21:48
nechcem rýpať ani nič podobne hnusné, len ma tam zaskočilo to maslo :ehm: možno sa sakra mýlim, ale podľa mňa už by bolo menej zlé použiť celozrnnú múku ako toľko masla
 fotka
charis  8. 4. 2014 21:53
@motyylia : hej, maslo je tam ten tŕň v oku, lebo také to trochu zdravšie tvrdé klasické maslo a nie nejaký margarín je sakra drahé Preto bol napísaný ten záver

a druhá vec je že každé "pre" má svoje "proti" a opačne, ono vďaka tomu maslu je to také sýte že dám si tri malé mafinčeky a mám dosť, proste neprejem sa toho jak niektorých koláčov že jem, jem a zrazu hups, trištvrtina plechu preč
 fotka
mefistofel  8. 4. 2014 22:02
ja použivam olej namiesto masla , myslim normalny za studena lisovany olej a potom ked pečiem tak pod 180°C v tedy sa ten olej neznehodnotuje a do tych 200°C by sa nemal prepalovať atd.... (lisovanie za tepla sa robi pri vyšej teplote)
a inak celozrnna muka, alebo špaldová celozrnna muka to maš lepsie ako ovsenne vlocky
 fotka
luc.ka  8. 4. 2014 22:14
@1

celozrnna muka je v pohode, alebo posekane ovsene vlocky.
miesto masla kokosovy olej.

inac uplne stacilo vyguglit "healthy baking"
 fotka
zajkousko  8. 4. 2014 22:50
opíšem to a dám to mojej máti upiecť, som zvedavý čo z toho bude
 fotka
antifunebracka  14. 8. 2014 22:06
baby co vedia varit su sexi
Napíš svoj komentár