„...Pred námi se odvíjí poutavý přiběh, jenž odhaluje véčnou malost, zaslepenost, stádnost, manipulovatelnost a mravní pokleslost lidí. Děj je zasazen do středověké rakouské vesnice v roce 1590 a hlavní postavou je Satanův synovec Filip Traum, skeptický glosátor veškerého lidského hemžení, který svým třem chlapeckým přátelům odhaluje zrůdnost tzv. mravních principů, na nichž lidská (především křesťanská) společnost stojí. Nijak tedy nepřekvapí, že se jeho občasné konání dobra (prosté jakékoliv špetky účasti s lidským osudem) jen málokdy setká s pochopením či vděkem okolí. Lidský život většinou bývá asi tak napůl rozdělen mezi štěstí a neštěstí. Pokud to rozdélení není rovnoměrné, převládá neštěstí – tak je tomu vždycky, nikdy naopak.“

Moje dojmy:

Ako je už u Marka Twaina zvykom, ani tejto knihe nechýba humor a ironickosť, všetko je však podčiarknuté vážnosťou a problémami spoločnosti na ktoré chcel autor poukázať. Využíva na to Filipa Trauma, prostredníctvom ktorého sa vysmieva falošnej ľudskosti a mravnosti ktorá podľa neho robí ľudí ešte podradnejšími ako sú zvieratá. Filip ma neuveriteľne schopnosti vďaka ktorým dokáže doslova čokoľvek a niet divu, je to totiž anjel, ktorého pravé meno je Satan. Sám o sebe tvrdí, že on nie je ten Satan ktorého sa tak ľudia obávajú, je to jeho strýko, čierna ovca rodiny, ktorá je, až na túto výnimku, veľmi dobra. To, či mu uveríte je len a len na vás.

Jeho činy sú však priveľmi chladne, teda aspoň chlapcom ktorí sa s nim skamarátia pripadajú hrôzostrašne, podľa neho akurát to ľudské chápanie dobra a zla je zvrátene. Najviac ho zaujme jeden z trojice kamarátov a súčasne rozprávač príbehu Teodor Fischer. Pravé tomu sa rozhodne dokázať, že napriek mravným zasadám sa i tak väčšina ľudí rozhodne pre zlo. Kvôli tomu využíva svoje schopnosti a mení osudy obyvateľov malej rakúskej dedinky v ktorej sa príbeh odohráva. Zahráva sa s ich životmi ako mačka s myšou, nezáleží mu na nich, chce sa len zabaviť a popri tom poukázať práve na ľudskú hlúposť, nespravodlivosť, fanatickosť, vedome ubližovanie a hlavne pokrytectvo náboženstva ktoré práve v tejto dobe započalo upaľovanie čarodejníc v mene najvyššieho dobra.

Mark Twain mimo iného, upozorňuje na ľudskú myseľ ako sa ľahko nechá ovládať a ako masy dokáže stiahnuť ku zlu jediný človek, ktorého budú ostatný nasledovať ako ovce. Je až mrazivé ak si uvedomíte, že o tom písal ešte pred oboma svetovými vojnami, ktoré jeho tvrdenie potvrdili.

Dej nemá veľkolepú zápletku, je skôr filozofickou úvahou vinúcou sa príbehom, ktorý vás donúti zamyslieť sa nad mnohými myšlienkami, ktoré vám kniha ponúkne. 

 Blog
Komentuj
 fotka
verdamt  28. 8. 2018 19:01
Zbožňujem túto knihu. A to je ešte slabé slovo. Najviac poslednú kapitolu.
 fotka
atom2  28. 8. 2018 20:08
@verdamt áno ten koniec je skvelý, čítal som ho niekoľkokrát
 fotka
gorgor  29. 8. 2018 06:30
Myslím, že súčasní Američania musia tohto génia satiry pekne nenávidieť. Lebo Amerika od 19. storočia prešla na militantný kresťanský okultizmus, teraz by si Twain ani neškrkol.
Skúšal som čítať Twaina, ale je to predsa len archaické. Taký Heller si vie z kresťanstva urobiť väčšiu prču (Yossarian je ateista? Tak ho treba popraviť, nie?). A ešte väčšiu prču si robím ja. Ale keďže je u nás pri moci cirkev, nemám sa kde svojimi výtvormi prezentovať. A tejto stránke nechcem robiť problémy.
 fotka
atom2  29. 8. 2018 08:14
@gorgor začni písať blog, možno to zaujme, pobaví či šokuje veľa ľudí ...ale myslim vlastny blog nie take ako su tu
Napíš svoj komentár