Edgar Allan Poe bol jedným z najvýznamnejších amerických spisovateľov, je považovaný za pôvodcu detektívneho žánru. Dokázal majstrovsky zachytiť psychiku postav ktoré často v jeho mysterióznych poviedkach tápajú na hrane šialenstva a temnoty. Zároveň bol však jeden z najväčších smoliarov, ktorému sa nešťastie lepilo na päty cely život, ale aj po ňom. Ako malého ich rodinu opustil jeho otec a matka umrela na tuberkulózu. Len trojročný skončil v domove, odkiaľ ho v krátkom čase adoptovala rodina Allanovcov. Šťastie si však neudržal, napriek literárnemu úspechu, naplno prepadol alkoholu, hráčskym dlhom a neskôr aj drogám, až nakoniec upadol do depresií. Znova sa mu podarilo uchmatnúť si šťastie keď napísal jednu z najznámejších básni Havran, ktorá sa stretla s obrovským ohlasom. Jeho starí démoni závislosti, ho však napriek krátkej sláve, znova vrhli do biedy.

Zomiera po tom ako ho za záhadných okolnosti našli šialeného a opitého v baltimorskych uliciach, Jeho smrť je opradená množstvami nejasnosti, nevedia kde sa nachádzal posledný týždeň, ani prečo sa objavil v roztrhaných a malých šatách ktoré nepatrili jemu. Jeho odchod zo sveta ako by pochádzal z jeho samotných poviedok.

Smola ho však neopúšťa ani po smrti. Rufus Griswold bol jeho editorom a falošný priateľ, ktorý ho očiernil so zámerom zničiť jeho povesť. Aby toho nebolo málo, tak náhrobok ktorý dal pre Poa zhotoviť nejaký jeho príbuzný, rozdrvil vlak ktorý sa vykoľajil z vyvýšenej časti trate neďaleko kamenárstva. Naozaj bláznivá zhoda náhod, až sa človek zamyslí nad šťastím ktorého je niekedy tak málo. Keďže na ďalší náhrobok nemali peniaze, Poe od roku 1849 strávil nasledujúcich 25 rokov v neoznačenom hrobe. Až nakoniec skupina miestnych študentov vyzbierala a darovala peniaze na novy hrob.

 Blog
Komentuj
 fotka
antifunebracka  23. 8. 2018 16:22
A čo ešte jeho tajomný fanúšik! » en.wikipedia.org/wiki/Poe_Toaste...
 fotka
pubertslatinocelny  24. 8. 2018 04:02
 fotka
nespiacakraska  24. 8. 2018 11:21
Nedávno som čítala zaujimavu teóriu ohľadne jeho smrti. Ty ju asi poznáš, ale keď nie-
» extrastory.cz/podivny-edgar-a...
 fotka
marjy77  24. 8. 2018 13:27
A ešte netreba zabúdať na to, že (pokiaľ viem) jeho diela boli v tom čase v USA kritizované, lebo nepísal tak ako bolo vtedy v móde. Podobne ako Van Gogh sa uznávaným stal až po svojej smrti.
 fotka
atom2  25. 8. 2018 17:38
@antifunebracka ano ano o tom som cital niekedy v roku 2012 ze uz ziadna ruza a konak, tajomny cudzinec prestal chodit na jeho hrob po 60 rokoch ci ako
 fotka
atom2  25. 8. 2018 17:41
@nespiacakraska wau to o tych volbach som nevedel vdaka za clanok
Napíš svoj komentár