Kúsok sa mi odlomil z predneho horneho zubu, taký trojuholníček - výška asi 1 mm a šírka asi 3 mm a bolí ma to, keď sa toho dotknem a asi to nie je také vážne ale ja sa bojím ..zubára. Neviete či sa to dá nejako spraviť? alebo hocičo?
kamarátke sa toto isté stalo pred pár rokmi a jej tam ten zub nejak dorobili... lenže teraz keď napríklad zahryzne do niečoho tvrdšieho tak sa jej to niekedy odlomí a musí ísť k zubárovi aby jej ten zub spravil... ale inak ani nevidno, že má ten zub dorobený
nooo podla toho ako velmi to mas zlomene ... ja mam tez pomaly z kazdeho zuba odlomene, ale neboli ma to, tak to neriesim ... trocha to boli, ked jem citron, ale inak nic ... ale ked ta to boli, musis ist k zubarovi nech ti to dorobi ....
A s otvorenou zlomeninou by si za lekárom tiež nešla, lebo sa ho bojíš?
Normálne za ním choď nech ti to dá do poriadku. Ja som nič také ešte nemala, takže nedokážem povedať do akej miery je to vážne a či si vôbec môžeš dovoliť neísť k zubárovi. :/
@lenkaska1 to Ti len dostaví, už to nebude také silné ako bolo...ja som si z prednej jednotky vybila 3/4 a tiež to dostaval a už to mám 3x opravované, čo sa to stále láme. Ale keď len taký kúsok, to sa zbrúsi a zarovná
No vážne, ak ťa to otravuje tak sa neboj ísť k zubárovi, ale ak máš možnosť tak k dobrému. u toho totiž nič nebolí veľa odvahy a odhodlania prajem, lebo toho treba ak ide človek k zubárovi, aj keď si vždy potom cestou od neho vravím že prečo som sa bál. ale nabudúce sa bojím zas. ach jaj.
@givemelove vieš čo, ja som sa zubára skoro nikdy nebála, len teraz mám takú sprostú a raz mi robila jeden zub a bolelo ma to jak svina tak odvtedy sa uplne bojim, lebo ta zubarka taka neprijemna je tiez, v BA je tazke najst dobreho a nie draheho zubara :/
@lenkaska1 no ja som šla do Blavy tak, že som z intráku zavolala, že tam nemám zubárku, že či môžem dojsť a on mi povedal o ktorej a resp. ma zobral ako pohotovosť, a bola som v Dúbravke u jednoho...a tá cena ma zarazila oproti tej v ZA
no mne sa už tak dorábali dva zuby predné... radšej to treba dať spraviť, ak ti to urobí dobre tak ti to tak lahko sa neodlomí, ja som teraz mala zub dorobený skoro celý a platila som 25 euro ...
to ti dorobí... môjmu bratovi sa odlomilo pred 8 rokmi zo zuba keď spadol z bicykla na obrubnik a dorobili mu to a ani nie je vidieť že to je dorobené... len potom nejako nešťastne znova spadol a museli mu to dorábať znova.. ale nie je to tak že by sa to odlomilo pri tvrdšom jedle... ono to drží takže iba ak by si padla alebo by ti niekto rozbil ústa alebo tak... ale keďže si baba to nepredpokladám takže sa nemusíš ničoho báť... osobne nechápem strach ľudí zo zubárov šak si len sadnem do kresla opočíta mi zuby a idem domov
@lenkaska1 - neboj sa, radšej zajdi zubárovi, nech sa Ti na to pozrie. Ak si nespokojná s dotkrokou, jednoducho zober papiere a choď ďalšej.
Teraz k Tvojmu problému. Zubky sa lámu hádm každému, nie je to nič stašné. Ak je to len niekoľko cm., možno to ani nebude riešiť. Závisí od viacerých faktorov.
1. Ak zube nebol ošetrovaný, tak ho len buď vybrúsi, abo dá tam plombu. Závisí od veľkosti zlomenia zubu.
Ak zúbok bol ošetrovaný a vypadla plomba, choď čo najrýchlejšie, mohlo by hroziť vytrhnutie.
Ak zúbok pobolieva, tak odporúčam niekoľko krokov.
1 Ak máš doma liek proti bolesti /Acylpyrín, Ibalgin/. Daj si dneska večer, zajtra ráno tabletku. Bolesť by mala ustúpiž.
Použi pastu na citlivé zúbky Sensodyne Rapid, pasta je vytvorená práve na bolseť citlivých zúbkov.
Radšej teda choď za zubárom - zub, čo s už nalomil, má tendenciu lámať sa ďalej..
ďaľšia vec, že ten zub ma bolí ked si presne tam pichnem, kde sa mi to odlomilo, ako keby to bolo odlomene až k tomu nervu. a ešte je aj trošinku rozkyvany, zrhuba 1 mm sa hýbe dopredu dozadu ale uplne malo ale aj tak
@ivlu nemám aspon myslim. mali by byt v poriadku.. teraz som dosla z pohotovosti a ten zubar mi povedal, ze take pripady oni nerobia, sotva sa na to kukol a sestricka mi vypisala papierik a vypytala 2€!! za to že som tam bola 30 sekund, hlavneze do telefonu som jej povedala, ze aky mam problem ci mozem prist, akokeby mi hned nemohla povedat ze pripady nerobia! otrasne!
no lebo mna to boli preto lebo uz je to do toho jadra zubu trochu rozondene
@matushkaa radsej som chcela ist vies chcela som si byt ista to bolo iba potvrdenie o zaplateni.. lenze oni mali moj obciansky, ale proste boli to svinee, sak moja mama im volala ptm a im vynadala
@lenkaska1 No to máš teda pravdu že kombinácia dobrý zubár-nie totálne drahý-Bratislava je fakt ťažko nájditeľná... Ja chodím do Schill Dental a oni sú dobrí ale je to dosť drahé a obavy tam mám vždy keď tam idem aj keď sú väčšinou neopodstatnené...
@lenkaska1 jaaj kks jakí hajzli ale peniaze nevrátili nie?.. kks a to kam si akože zas zobrali tie peniaze? retardi nechutní celé vyondené zdravotníctvo.. lekári sa tam narobia jak nvm čo ale hlavneže tlstá riť ministrova sa má kde voziť..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
43 komentov
Normálne za ním choď nech ti to dá do poriadku. Ja som nič také ešte nemala, takže nedokážem povedať do akej miery je to vážne a či si vôbec môžeš dovoliť neísť k zubárovi. :/
ale ak sa ti odlomil len malý kúsiček a nevyzerá to blbo, nemusíš si to dať dorobiť...
@matushkaa a nestrachuj sa to len ja sa furt strachujem o svoje zubky
Teraz k Tvojmu problému. Zubky sa lámu hádm každému, nie je to nič stašné. Ak je to len niekoľko cm., možno to ani nebude riešiť. Závisí od viacerých faktorov.
1. Ak zube nebol ošetrovaný, tak ho len buď vybrúsi, abo dá tam plombu. Závisí od veľkosti zlomenia zubu.
Ak zúbok bol ošetrovaný a vypadla plomba, choď čo najrýchlejšie, mohlo by hroziť vytrhnutie.
Ak zúbok pobolieva, tak odporúčam niekoľko krokov.
1 Ak máš doma liek proti bolesti /Acylpyrín, Ibalgin/. Daj si dneska večer, zajtra ráno tabletku. Bolesť by mala ustúpiž.
Použi pastu na citlivé zúbky Sensodyne Rapid, pasta je vytvorená práve na bolseť citlivých zúbkov.
Radšej teda choď za zubárom - zub, čo s už nalomil, má tendenciu lámať sa ďalej..
no lebo mna to boli preto lebo uz je to do toho jadra zubu trochu rozondene
Ešte jedna rada, ak by Ťa zúbok bolel, požiadaj otca o nejaký silnejší alkohol, trolinku nalej na vatu a potri bolavé miesta. Zaberá to..
@kokosovyorech - zub sa Ti môže zlomiť z rôznych príčin.
1. Oslabený po predchádzajúcich ošetreniach /zlvášť po vrtani/.
2. Oslabený po strojčeku.
3. Zle zrastený..
Fernet nie..
a počuj mame čo si povedala?
ohľadom čoho čo som povedala mame? že jak sa to stalo s tym zubom? že o flasku som jej povedala
hej ..nechápem kam idú zas tie peniaze.. a ešte 2 eurá kks
že akože omylom či ako? kks