Máme za sebou pandémiu Covid-19 a zaujíma ma, ake pre Vás plynie z nej ponaučenie? Čo by ste spravili inak, ak by sa zase vyskytla podobná pandémia o pár rokov? A môžete sa vyjadriť aj k tomu, čo by mal štát a vláda spraviť inak podľa Vás.
Ja neviem, či som sa z toho vôbec nejako poučila. Ak sa na to pozerám úplne sebecky, tak mi celá pandémia priam padla z neba - nechceli nám v práci dať ani jeden deň HO, takže toto to pekne vyriešilo plus bola som vtedy celkom obľúbená a nevedela som niektorým ľuďom pekne povedať, že ma už nebaví sa s nimi stretávať a rozprávať, takže zrazu som mala skvelú výhovorku prečo s nimi nikam neísť.
Čo sa týka toho správania počas pandémie, tak myslím, že som urobila všetko správne, celé dva roky som sa nenakazila a ani nikoho nijako neohrozila. Paradoxne som sa nakazila až vtedy, keď sa prestalo dbať na opatrenia a všetci to už mali na háku (a nejaký postihnutý debilko si sadol do vlaku s kašľom a bez rúška, lebo veď už môže).
Po pravde, nechcela by som byť vo vláde a musieť rozhodovať o tom ako sa s tým vysporiadať a ako mať čo najmenšie následky a úmrtnosť, lebo Slováci sú veľmi hlúpi (ale áno, rozumiem, že ak niekto býva sám a má byť zatvorený doma niekoľko mesiacov, že mu z toho zrejme prepne). Dunning a Kruger by u nás kľudne mohli mať jednu veľkú testovaciu skupinu do svojich výskumov.
Hento nás nenaučilo nič iné okrem skutočnosti, ako neskutočne dokáže ľuďom jebať v gebuliach.
Týmto by som rád pozdravil všetkých tých prijebancov, čo sa vtedy strašne mali potrebu vyjadrovať. Rád by som vedel, či im teraz po dlhšom čase nie je tak trochu kokotno z ich vtedajšieho vystupovania a názorov.
Za mňa jedno z hlavných poučení je nebáť sa, nerobiť paniku a nemať strach... síce som nebola jedna z tých, čo by nakupovali zasoby trvanlivych potravin a toaletaku (a verim ze aj ti sa poucili), ale aj tak som pomerne dlhé obdobie mala vždy ten strach v sebe, čo keď som sa nakazila atď a pamätám si že prvý mesiac ľudia riešili aj veci ci môžu otvorit okno, keď byvaju na prízemí a podobne... a zase nepreháňať to ani extrémne s dezinfekciou (20x denne na ruky dezinfekčný gél )
Čiže byť primerane opatrný, ale nepreháňať to a nehnat to do krajnosti... a keď som bola s niekým "v kontakte", tak nemať výčitky...
Takže za mňa hlavne toto. Pokračovať v živote ďalej a nemať neprimeraný strach.
A z čoho si myslim, že by sa mala vláda poucit? Úplna priorita by mala byt zlepšenie kapacit zdravotníctva - lepšie prirpavenejsie nemocnice, viac lekarov, viac lozok (a radšej ich nemať teraz využite, ako potom mat nedostatok) ..to súvisí s kompletnou reformou zdravotníctva, ktorá tu už mala byť dávno pred covidom... ale ako covid utichol, tak to zase išlo do stratena
A ďalej prehodnotiť niektoré "opatrenia " ktorými bolo celoplošné testovanie, očkovacia loteria a cestovanie medzi okresmi
Rychlejsi pristup k vakcine a celkovo organizacia. Tie obstrukcie okolo Sputnika a byrokracia, nieco sa mohlo zjednodusit a kto chcel/potreboval by sa dostal skor. Cestovanie na ockovanie pomaly na opacny koniec republiky...
A vela ludi si nema problem kychnut/odkaslat na celu predajnu niekde v obchode takze ocividne sa nic nenaucili naviac
Cestovanie mimo okres co i len do prirody a podobne opatrenia viac nasrali ludi ako pomohli asi. A fest unavujuce boli media, kazdy den pocuvat statistiky.. potom to vystriedala vojna na Ukrajine.
Teraz mi to pride, ako keby to bolo vela rokov uz dozadu Aj tak najlepsie bolo ist do prace autom, skoro prazdne cesty urcite obdobia
Keby teraz nastane znova podobna pandemia tak by to prebiehalo rovnako chaoticky. Ziadna krajina neprisla s perfektnym riesenim. Na jednej strane mas napriklad Cinu co zatvorila ludi a aj tak im nefungovala 0 politika... potom UK, kde to bolo volnejsie a nejak vo vlnach ako aj inde prebehlo.
@majky538@10 tiez som si myslela, ze uz ludia konecne nebudu chodit chori medzi ludi.. ale myslim, ze sa to zlepsilo... alebo minimalne ja nemam problem to komunikovat okoliu - kolegom, návšteve, ze ked su chori nech ostanu doma... pred covidom by som nenabrala odvahu upozornit kaslajuceho kolegu nech ostane doma...
Ale nastastie sa mi od covidu este nestalo, mam asi dost rozumnych ludi okolo seba
Nedal by som sa kazdopadne ockovat, to by som urobil inak. Vidim kolko ludi vakcinovanych z mojho okolia poumieralo, alebo podostavalo choroby. Ktovie keby do seba nedali vpichnut tu vakcinu, tak aky by mali teraz zdravotny stav a ci by este zili.
@lenkaska1@14 všetkých. Antivaxerov, vaxernacistov, ľudí ktorí rozdelovali iných ľudí na skupiny, jedni sa nechceli stretávať s druhými, ľudia sa nechceli kamarátiť navzájom, pretože boli v rozdielnych "táboroch", hentí by nemali mať práva, hentí skapú na vakcínu, hentí rozkazovali kedy môžeš ísť von a kedy nie... Tu sa presne ukázalo, aká je veľká časť populácie jebnutá na hlavu.
Ze na Slovensku zije disproporcne velka skupina ludi co si mylia pravo na nazor s pravom na pravdu a su absolutne neschopni kritickeho myslenia aj keby im islo o zivot. Zaroven sa mi potvrdilo ze existuju obrovske prieniky medzi urcitymi svetonazormi a sice to neplati absolutne ale ak je niekto volic smeru/republiky/lsns tak sa v 9 pripadoch z 10 vyoutoval ako antivaxer ktori uveri hocijakej sebavacsej picovine lebo mu to povedal jeho vodca a je schopni ist nadavat zdravotnikom.
Ukázalo sa hlavne to, že politikom celý čas išlo len o delenie spoločnosti a nie o pomoc ľuďom, nech boli v akomkoľvek tábore...
Proste príde vec, ktorá nám ukáže aké fatálne je zanedbávať zdravotníctvo, jeho fungovanie a rozvoj a čo sa stane po tom ako to s vypatim vsetkych sil a stejnak s kopou zbytocne zomrelých zdravotníctvo len tak-tak "zvládne" a úplne nám z tadialto neujde každý kto niečo vie urobíme čo?
Nič... Ešte sa nájdu ľudia, čo pri minimálnych požiadavkách personálu na zmenu povedia, že ich chce doktor držať ako rukojemníka, alebo bol vlastne stejnak ten zlý celý čas.
Nevzali sme si z toho nič, len plno ďalších prázdnych zámienok na hnev voči iným.
@lenkaska1@11 niekedy sa uplne neda, treba ist na nakup do prace ale aspon cosi sa da Este som myslel, ze tie dezinfekcie pri vstupoch boli fajn napad ale co som skusil tak prazdne.
Za mňa by som nezmenila nič - 3 očkovania (chcela som aj 4., ale dostala som covid), "bubliny", respirátory, dezinfekcia rúk a predmetov, zodpovednosť, ...
Za vládu - za nedostatočné a neskoré opatrenia by som zavrela Babiša do basy a za bojkotovanie opatrení by mali niesť zodpovednosť aj Sulík, Fico, fašisti, ...
České médiá nemali dávať taký priestor konšpirátorom, tak ako slovenské médiá ignorovali či poukazovali na nepravdy Bukovského, za čo si ich vážim.
Ja ako človek čo nemá rád spoločnosť, mi bolo dobre aj za lockdownu, taký pokoj... Skoro všade bolo možné mať home office, Keď človek mohol vyjsť von potom po dlhej dobe, hneď aj zvieratá vychádzali von... mali konečne pokoj od ľudí.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
» www.noviny.sk/slovensko/78891...
Ale teda môžeš sa vyjadriť ako by si sa poucil z doterajsieho priebehu pandemie ked chces
Čo sa týka toho správania počas pandémie, tak myslím, že som urobila všetko správne, celé dva roky som sa nenakazila a ani nikoho nijako neohrozila. Paradoxne som sa nakazila až vtedy, keď sa prestalo dbať na opatrenia a všetci to už mali na háku (a nejaký postihnutý debilko si sadol do vlaku s kašľom a bez rúška, lebo veď už môže).
Po pravde, nechcela by som byť vo vláde a musieť rozhodovať o tom ako sa s tým vysporiadať a ako mať čo najmenšie následky a úmrtnosť, lebo Slováci sú veľmi hlúpi (ale áno, rozumiem, že ak niekto býva sám a má byť zatvorený doma niekoľko mesiacov, že mu z toho zrejme prepne). Dunning a Kruger by u nás kľudne mohli mať jednu veľkú testovaciu skupinu do svojich výskumov.
a že samota je super
Týmto by som rád pozdravil všetkých tých prijebancov, čo sa vtedy strašne mali potrebu vyjadrovať. Rád by som vedel, či im teraz po dlhšom čase nie je tak trochu kokotno z ich vtedajšieho vystupovania a názorov.
Ale aspon som vyhral na birdzi hrncek v sutazi “kolko ludi zomrie do 30 dni”
Čiže byť primerane opatrný, ale nepreháňať to a nehnat to do krajnosti... a keď som bola s niekým "v kontakte", tak nemať výčitky...
Takže za mňa hlavne toto. Pokračovať v živote ďalej a nemať neprimeraný strach.
A z čoho si myslim, že by sa mala vláda poucit? Úplna priorita by mala byt zlepšenie kapacit zdravotníctva - lepšie prirpavenejsie nemocnice, viac lekarov, viac lozok (a radšej ich nemať teraz využite, ako potom mat nedostatok) ..to súvisí s kompletnou reformou zdravotníctva, ktorá tu už mala byť dávno pred covidom... ale ako covid utichol, tak to zase išlo do stratena
A ďalej prehodnotiť niektoré "opatrenia " ktorými bolo celoplošné testovanie, očkovacia loteria a cestovanie medzi okresmi
A vela ludi si nema problem kychnut/odkaslat na celu predajnu niekde v obchode takze ocividne sa nic nenaucili naviac
Cestovanie mimo okres co i len do prirody a podobne opatrenia viac nasrali ludi ako pomohli asi. A fest unavujuce boli media, kazdy den pocuvat statistiky.. potom to vystriedala vojna na Ukrajine.
Teraz mi to pride, ako keby to bolo vela rokov uz dozadu Aj tak najlepsie bolo ist do prace autom, skoro prazdne cesty urcite obdobia
Keby teraz nastane znova podobna pandemia tak by to prebiehalo rovnako chaoticky. Ziadna krajina neprisla s perfektnym riesenim. Na jednej strane mas napriklad Cinu co zatvorila ludi a aj tak im nefungovala 0 politika... potom UK, kde to bolo volnejsie a nejak vo vlnach ako aj inde prebehlo.
Ale nastastie sa mi od covidu este nestalo, mam asi dost rozumnych ludi okolo seba
Proste príde vec, ktorá nám ukáže aké fatálne je zanedbávať zdravotníctvo, jeho fungovanie a rozvoj a čo sa stane po tom ako to s vypatim vsetkych sil a stejnak s kopou zbytocne zomrelých zdravotníctvo len tak-tak "zvládne" a úplne nám z tadialto neujde každý kto niečo vie urobíme čo?
Nič... Ešte sa nájdu ľudia, čo pri minimálnych požiadavkách personálu na zmenu povedia, že ich chce doktor držať ako rukojemníka, alebo bol vlastne stejnak ten zlý celý čas.
Nevzali sme si z toho nič, len plno ďalších prázdnych zámienok na hnev voči iným.
Za vládu - za nedostatočné a neskoré opatrenia by som zavrela Babiša do basy a za bojkotovanie opatrení by mali niesť zodpovednosť aj Sulík, Fico, fašisti, ...
České médiá nemali dávať taký priestor konšpirátorom, tak ako slovenské médiá ignorovali či poukazovali na nepravdy Bukovského, za čo si ich vážim.