Svet je ohromné miesto, kam sa narodiť... to sú pekné slová ešte väčšieho básnika, Lawrenca Ferlinghettiho.
„Pekná irónia“, pomyslela som si, keď som dostala za úlohu napísať túto úvahu. „Čo môže byť na dnešnom svete také ohromné???“ Keď si to vezmeme hneď z prvého pohľadu tak asi nič.
Ale ak sa nad touto vetou troška viac zamyslíme a tiež samozrejme troška dlhšie, tak už len to, že sme sa ocitli, tu na tejto zemi je fascinujúce. A s časom pribúdajú rôzne nové poznatky o svete. Zisťujeme aký je svet veľkolepý a nádherný. Koľko krásnych vecí tu môžeme prežiť. A tiež čo všetko sa tuná dá robiť. Už len keď si vezmeme, že koľko ľudí sme spoznali za tých dvadsať rokov, a čo nám všetko do nášho života odovzdali, koľké rady a ponaučenia si od nich môžeme vziať.
Za krásne veci, ktoré prežívame v dnešnom svete patrí aj láska. Veď kto by si nespomenul na svoju prvú veľkú lásku, prvú puse a podobne. Sú to asi najkrajšie veci v živote každého z nás. Ale pod slovom láska nemusíme rozumieť len lásku medzi mužom a ženou. Poznáme aj materinskú lásku, s ktorou sa stretávame už od narodenia. A táto láska nás vlastne formovala, až do dnešnej podoby. Ona nás bude vlastne formovať celý život. A na tieto lásky budeme spomínať stále, a nikdy na nich nezabudneme.
V dnešnom svete prežívame tak veľa toho zlého, že zabúdame na tie pekné veci, čo nás stretajú v každodennom živote. Veď život nie je len o pozitívach, musia sa nájsť aj nejaké negatíva, no nie??? To by potom každý chodil po tomto svete celý šťastný, že sa mu darí, má prácu, rodinu a je zdraví. Nikto by nikoho nepotreboval. A na svet vlastne prichádzame, kvôli tomu, aby sme zažili nejaké kvázi dobrodružstvo, učili sa z vlastných chýb, a tie svoje naprávali. Až vekom dojdeme nato, že čo všetko sme zažili, čo nám to dalo, a vtedy si môžeme povedať, že svet je ozaj ohromný, ako mi je dobre že som sa narodila, aspoň som niečo zažila, vyskúšala, a dokázala.
Svet je ohromné miesto, kam sa narodiť. Krásne slová klasika, ktoré majú toľko toho do seba. Stačí sa trošku zamyslieť a porozmýšľať. Časom si tieto slová povieme aj my.

 Úvaha
Komentuj
 fotka
mimqa14  29. 1. 2009 08:14
Hmm ... precitala som si kazdu stvrtu vetu ale mne stacil nadpis a je to dobra blbost "Svet je ohromné miesto kam sa narodiť "
 fotka
athelasil  29. 1. 2009 08:52
to si písala do školy ako úvahu? a vzali ti to nespisovné slovo? "A tiež čo všetko sa tuná dá robiť."

Inak pekná úvaha, ten výrok mi bol hneď známy,učili sme sa kúsok naspamäť....Svet je ohromné miesto kam sa narodiť,ak je vám fuk,že ľudia umierajú celý ten čas, alebo možno len hladuju sem tam...a dalej neviem
 fotka
deborah  31. 10. 2009 14:37
myslim, ze si jeho basen ponala sice pekne a svojsky, ale asi si ju riadne, vlastne vobec nepochopila...
Napíš svoj komentár