Normálne sa hanbím to sem napísať, ale možno práve toto mi pomôže... hanbiť sa sama pre sebou tak strašne, že sa konečne pozbieram. Nečítajte, ak nemáte radi špeciálne tento druh fňukania a pitvania seba. Mne by sa to tiež nechcelo čítať.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Umieram.

Nie fyzicky, ale niekde vnútri.
A nie je to nejaké dramatické umieranie plné vášní a emócii a bolesti. Proste prestávam existovať. Je to také zrýchlené starnutie, akoby už všetko bolo, už ma nič nečaká.
V budúcnosti nevidím žiaden svetlý bod, ku ktorému by som sa bola schopná dopracovať, najhoršie, že už nemám ani chuť sa niekam dopracovávať. Nemám pocit, že som schopná ráno vstať z postele a vykonávať nejakú zmysluplnú činnosť. Som schopná iba ísť na autopilota a zabíjať čas pozeraním béčkových filmov, ktoré som už aj tak raz (možno aj viacráz) videla, scrollovaním po stránkach, z ktorých aj tak nič nečítam, pozeraním si receptov, ktoré nikdy neurobím, iba čo si idem kvôli nim vziať niečo do chladničky. Niečo čo nevyžaduje priveľa rozumovej aktivity. Môj mozog sa mení na varenú zeleninu. Poriadne vyvarenú.

Už keď som prvýkrát čítala Janu Eyrovú, najviac ma upútal odsek, keď sa Helen Burnsová lúčila zo svetom.

"Umieram mladá, a tak sa vyhnem veľkému utrpeniu. Nemala som také vlastnosti a vlohy, aby som mohla vo svete niečo dosiahnuť. Bola by som sa stále dopúšťala chýb."

Nechystám sa umrieť. Netvrdím síce, že taká myšlienka neletela nikdy okolo, ale na to som príliš zbabelá. Nemohla by som to urobiť mojej mame, ani dedovi, ani A***.

Mám problém. A možno taký, že žiadny nemám. Ale takto sa predsa nedá existovať. Lenže keď niekomu poviem, že mám problém, tak sa na mňa pozrú, že čo zas vymýšľam, aký už len ja môžem mať za problém, len som lenivá. A potom si to začnem myslieť aj ja. Že preháňam, že beriem veci tragicky, že hľadám dôvod, na čo by som zvalila že sa mi nič nechce. Ale ľudia nechodia k doktorovi s tým, že sa im nič nechce.

Občas sa pokúsim urobiť niečo z toho, čo by som robiť mala. A prejdú 3 minúty a ja odrazu zistím, že som sa nejako teleportovala do kresla pred telku, že som nejako záhadne zrazu otvorila nejakú stránkuNaZabíjanieČasu a keď si toto všetko sama pred sebou zablokujem, zamknem, tak som schopná sa aj začať prechádzať po byte. Alebo pozerať z okna. A v mysli buď úplne nič alebo "aha, žeriav" alebo "ktovie odkiaľ je tento fľak na stene". Alebo sledujem životy úplne cudzích ľudí, ktorých som v živote nestretla. Čítam nezmyselné hádky vo fórach, komentároch, pozerám si svadobné fotky či fotky z dovoleniek ľudí čo nepoznám, prípadne sledujem ako sa má niekto koho síce poznám, ale jeho svet mi je na míle vzdialený a v súčasnosti už nemáme nič spoločné.

Potom začnem hľadať, kto za to môže. Môj otec, čo sa na mňa pred tromi rokmi vykašľal. Zbabelo sa ma vzdal kvôli svojej druhej rodine. Alebo som proste pre neho nebola tak dôležitá ako som si myslela. Však prvorodená dcéra, pche. Moja nevlastná sestra, ktorá má všetko na svete vrátane toho, čo si myslím, že malo byť moje. (S najväčšou pravdepodobnosťou nemá všetko na svete, ale keď od niekoho vidíte len pár fotiek do mesiaca na tej hnusnej FB-veci, kde ľudia vyzerajú tak dokonale, tak sa ľahko nahovára, že žije na váš úkor.) Alebo moja matka, pri ktorej mám pocit, že mi toho veľa obetovala a ja ju nesmiem sklamať, musím jej nejako splatiť všetko čo do mňa vložila. (Vrátane nezaplateného výživného od otca, pre ktoré som ju presviedčala, nech ho nedá na súd.) Moja bývalá triedna na základnej, ktorá bola strašná strašná strašná piča, ale akosi tiež do mňa vsugerovala, že musím v živote dosiahnuť niečo fakt obrovské (neviem presne čo) a keď tak nebude, tak som premrhala život, sklamala všetkých okolo a načo vlastne som. Obyčajný priemerný život sa pre mňa nepočíta. Škola, ktorú študujem a nezvládam a netuším či ju nezvládam a nebaví ma. A neviem či ma nebaví preto, že ju nezvládam, alebo ju nezvládam preto, že ma nebaví.

A po tomto všetkom obviním nakoniec seba. Že som neschopná a že som neschopná, len preto že som lenivá a že sa iba ľutujem. A potom sa nenávidím. Príšerne sa nenávidím. A potom začnem revať a nenávidím sa ešte viac. V prvom odseku som zrejme klamala, nejaké emócie tú predsa len sú.

Potom to už nezvládnem, všetky povinnosti a pocity presuniem na moje zajtrajšie ja, ja sa prepnem do módu zeleniny a odchádzam vegetovať niekam pred telku s nejakým bohovsky prínosným filmom v nedeľu poobede na Markíze. Alebo horšie, na Dome.

A ráno sa zobudím a zistím, že to zajtrajšie ja je už dnešné ja a všetko sa začne odznovu. Striedanie stavov obviňovania iných, nenávidenia seba a zeleninového stavu.

Prebohaživého, prosím, pomôžte mi niekto.

 Blog
Komentuj
 fotka
dandybrendy  5. 4. 2015 21:14
ak sa do toho zamoces len tazko najdes cestu spat.l.
 fotka
zajkousko  5. 4. 2015 22:00
spomenula si ho kto ti pomôže v poslednej vete, máš ho stále pred sebou, stačí len povedať, Pane na nebesiach chcem byť tvoja na veky, pomôž mi.....

videl som tvoje fotá, si tak krásna, urob pre to všetko, aby aj tvoja duša nadobudla takú istú podobu...

nájsť Boha vo svojom živote, znamená nájsť "priateľa", ktorý ťa nikdy v živote nesklame, bude vždy pri tebe v radostných i tých ťažkých chvíľach, mať takéhoto priateľa znamená nájsť zmysel pozemského života, nájsť hodnoty, ktoré človeka povznášajú nad všetky márnosti sveta a približujú dennodenne do večnosti...
 fotka
forte  5. 4. 2015 22:49
Neni si ja? Alebo niesom ty?



ano, urcite som aspon z casti ty.



achjaj.
 fotka
dendrocoposmajor  5. 4. 2015 22:54
Ja som taký neni. Nebol. Už dva mesiace taký som. Zo dňa na deň horšie....
 fotka
8pituka8  5. 4. 2015 23:00
nikdy neobvynuj seba alebo niekoho druhého v živote musiš bojovať a hladať to čo ta robí štasnou nemusí to byť hmotné materialne ale može to byť pocit proste čokolvek... to čo ta robí štastnou musiš najsť v sebe. preživaš v živote zlé obodbie ale nezabudaj že bez smutku by si sa nevedela tešiť a naopak....
 fotka
zooey  5. 4. 2015 23:23
@forte @dendrocoposmajor teší ma, že nie som sama a je mi smutno z toho že nás je viac

@zajkousko obdivujem tvoju neochvejnú vieru, je asi fajn mať v živote niečo, čo ťa takto drží a poháňa ďalej ale keď raz neverím, že je niekto/niečo vyššie nad nami tak to nepojde len tak že si povedať a uveriť

@8pituka8 z tohto sa mi chcelo zaplakať nad sebou ešte viac, čo je divné.. také fajn povzbudzujúce slová aké som potrebovala počuť, ale nejak by to chcelo aby zaberali istantne
 fotka
sisi092  6. 4. 2015 00:19
Toto je o mne z 90% az na to story o otcovy !!!
 fotka
matwejo  6. 4. 2015 00:50
pod sa opit!
 fotka
zooey  6. 4. 2015 00:56
@matwejo nie som v BA, ale keď už ťa mám tu, raz som myslím mala tú česť vidieť ťa naživo išiel si cez prechod pri ZOO a potom hore schodmi smer FEI... čo je asi dosť bežná trasa a keďže ani dátum neviem tak táto informácia ti môže byť tak na dve veci ale AJ TAK!
10 
 fotka
tlcik  6. 4. 2015 07:23
Tak ale môžeš sa aspoň na školu sústrediť, tak ale niečo ťa tam musí baviť keď si tam, ako ja som bol na 3 VŠ ani jednu som nedokončil a bavilo ma to tam a nekončil som pre viacero dôvodou aj finančné, alebo aj to že som sa niektoré veci nevedel naučiť keďže som si nestíhal ani prečítať čo som mal vedieť. Veď ale niečo ťa musí baviť tak skúšaj veci čo si nerobila. Tak v živote si raz hore raz dole takmer každý má obdobie keď sa mu nič nechce a je lenivý treba vydržať to prejde dospievaním
11 
 fotka
farfala  6. 4. 2015 10:34
@zooey tak toto je ako o mne... hm, ibaze u mna sa pridava panika z toho, aka som stara uz a ze ked sa nezobudim, tak to bude v kybli uz naveky vekov amen... a co sa mi aj snazili dve kamaratky pomoct, nejak ma povzbudit, tak mi darovali Biblie... napriek akejkolvek snahe si to aspon precitat a pokusit sa najst v tom to, co mi ponukaju, mi to nejde, tiez si neviem rozkazat uver, aj ked by som mozno chcela, lebo by som mala aspon tu fanaticku vieru, ktora by mi davala pocit, ze je niekto so mnou...
12 
 fotka
zooey  6. 4. 2015 11:34
@Tlcik tak je tam niečo čo ma baví, ale žeby tie zriedkavé a krátke momenty stačili na dokončenie školy si už až tak istá nie som
13 
 fotka
cookie  6. 4. 2015 16:34
napísala by som to inými slovami..ale som príliš lenivá. Dík za tvoj príspevok.. podľa mňa sa poďme spolu opiť...
14 
 fotka
lukeeusk  7. 4. 2015 23:51
á akýže máš najnovší recept nájdený, že by sme to skúsili zvariť....
Napíš svoj komentár