Starý muž oblečený v smokingu.Sedí v hojdacom kresle otočený k otvorenému oknu.
Nieje na ňom nič zvláštne,okrem modrých očí,v ktorých sa leskne slnečný svit zapadajúceho slnka.
Starec pokojným chlapským gestom zapaľuje cigaru,odhazduje zápalku a po slastom vyfúknutí hustého, ľahkého dymu zatvára zvráskavené oči.
Vôňa tabaku mu pripomína kubánske stráne,pokojný život a voňavé dúšky hor(ř)kého rumu.
Na spustnutých perách mu nachvíľu zahraje úsmev.

Necháva svoje myšlienky voľne plynúť,plynúť ako oblaky,ako staré bárky a člny po širokom toku Nílu.Nepočuje nič.
Iba ticho.Pomaly kladie ruku na mahagónový stôl,na ktorom sa ligocú poháre plné jantárovej tekutiny.
Jeden z nich si dvíha k zvráskavenej tvári a zľahka vdýchne jeho sladkohorkú vôňu.Vzápätí cíti opantávajúcu chuť lahodného moku.
Teplo z pohára sa sa šíri do celého tela.Do svojej starej, zjazvenej ruky zovrie umelecky vypracované operadlo.
Pomaly mu začínaju oťažievať viečka,ochabovať svaly.Ozve sa tupé zadunenie skla na hustej kožušinovej podložke.Zaspáva.

Do uší sa mu ukradomky dostáva cval divých koní.Ich hrivy vejú vo vetre,kopytá vyhadzujú zo zeme kopy hliny.Nebežia však od strachu.
Bežia ako ľahký teplý vánok,ako jesenné lístie šumiace na korunách farebných stromov.Bežia po širokej trávnatej pláni zaliatej večerným svitom slnka,ktoré sa ledva drží na vrchole majestátneho kopca.Na vrchole hory slnko osvieti tvár muža.Má ne nej výraz pokoja a mieru.Cíti tlkot svojho srdca a energiu svojej krvi ktorá mu preteká cez žily.Cíti sa opäť mladý a silný,cíti opäť vlka vo svojej koži.Rozbieha sa.

Molekuly kyslíka mu víria hustú srsť.Uháňa dolu svahom.Nie.Priam letí.V jeho očiach osvietených mesačným svitom sa javí odhodlanie.Aj napriek prúdu vzduchu ktorý do nich bije, zostávaju dokorán otvorené.Pomaly cíti chuť potu v ústach.Beží až do úplného vysilenia.Spomaľuje.Jeho tep sa upokojuje,ako po pohladení zamatovým závojom.Rozviata srsť sa jemne nadvihuje pod údermi jeho srdca.Dobieha na koniec svojej cesty.Nakoniec neostane nič.

Len prach.


P.S: Clanok bol priblizne pred rokom zverejneny na GAMEPARK.cz,kde som pisal predtym nez som objavil tuto skvelu stranku .Whoatrtko

P.P.S:V slove "hor(ř)kého" je "ř" uvedené preto,lebo cechom nedoslo ze pisem po slovensky a nie cesky,a mylili si teplotu s chutou

 Blog
Komentuj
 fotka
chiflada  17. 3. 2010 23:42
vždy ma udivovalo čo v tebe je.
Napíš svoj komentár