Trochu staršie, známe-neznáme, no stále doplňované a hlavne v anime obľubujúcich krajinách vysoko hodnotené anime.

Príbeh sa točí okolo polovojenskej (alebo aj polopolicajnej) vyšetrovacej skupiny známej ako Sekcia 9 a jej členov. Táto sekcia sa v období kybernetizácie všetkého vrátane ľudských tiel zaoberá práve bojom s kyberzločincami. A je jedno, či v rovine technologickej, informačnej, alebo fyzickej.

Hlavnou postavou GitS (alebo aspoň väčšiny jeho častí) je seržantka Motoko Kusanagiová. Človek s plne protetickým (náhradným) telom, bojová špecialistka a vedúca vyšetrovacieho týmu Sekcie 9.
Ďalšími skorohlavnými postavami seriálu Vás zaťažovať nebudem nakoľko ich skutočne dosť. Vďaka spôsobu akým je tento seriál točený však stratíte prehľad iba výnimočne a väčšinu času budete skôr sledovať ich splietajúce sa myšlienkové pochody a „inbrain“ telefonáty.
Jednu skupinu postáv však spomenúť musím a to sú Tachikomy. Superzlaté bojové roboty s čiastočnou umelou inteligenciou. Také malé inteligentné tanky, schopné rozlíšiť priateľa a nepriateľa a časom aj viacero ďalších zaujímavých vecí. Ale to sa nechajte prekvapiť.

Aby som sa dostal konečne aj ku samotnému príbehu.  Tak hlavne sa v prípade Ghost in the Shell jedná o viacero samostatných, no previazaných filmov a seriálov. Všetky však pojednávajú o základnom probléme kybernetizácie ľudského tela: zostane človek človekom ak mu postupne zmeníš všetky časti za kovové, plastové...? Ako je to s dušou? Keď aj dokážeme vytvoriť elektronický mozog a prenesieme doň myslenie a vedomie, prenesieme s nimi aj dušu?
Toto je základnou zápletkou celého anime a okolo nej sa navíjajú a otáčajú ostatné príbehy, Smejúci sa muž (Laughing man), Bábkar (Puppet master/Puppeteer) a ďalšie.
Dej filmov a seriálov na seba nadväzuje, alebo sa preplieta a pre pozeranie je super nájsť si chronologický postup príbehu a neskákať doňho pohlave ako ja. No nemienim robiť zbytočné spoilery, takže nechávam na Vás aby ste si Ghost in the Shell pozreli.

No aby som nezabudol na spracovanie.  Hlavne staršie časti filmov sú kombináciou starých aj nových metód kreslenia a nie každá scéna bude náročnému divákovi pochuti. Už Stand alone complex a ďalej je počítačová grafika, na ktorú sme si všetci zvykli. A najnovšie časti GitS: Arise sú skutočným pohladením pre oko so zachovaním niektorých špecialít, ktoré zalahodia aj starším anime fanúšikom.
Hudba. Ani neviem čo by som napísal.  Úvodný song Stand alone complexu mám v playliste už niekoľko rokov. Celkové hudobné spracovanie je veľmi dobré a k tomuto žánru anime skutočne pasuje. Neviem či som vôbec niekedy našiel miesto kde by hudba nesedela ku deju alebo by bola zbytočne hlučná, či tichá.

Celkovo by som hodnotil sériu Ghost in the Shell veľmi vysoko, asi tak 95%. Ale to je môj osobný názor a je na každom divákovi, aby si utvoril ten svoj názor. Jednoznačne však odporúčam každému, kto má rád scifi.

 Recenzia
Komentuj
Napíš svoj komentár