Trinitrotoluén je výkonná trhavina, na vojenské a špeciálne použitie.
Prvé zmienky o príprave trinitrotoluénu pochádzajú z roku 1863. Wilbrand popisuje prípravu pôsobením zmesy kyseliny dusičnej a sírovej za teploty "blízkej teplote varu".

Vlastnosti:
α-trinitrotoluén kryštalizuje v rhoboedrickej sústave vo forme stĺpikov alebo ihlíc. Kryštály sú svetložltej farby. Tritol na svetle postupne žltne až hnedne a mierne sa zvyšuje jeho citlivosť.
Tritol je prakticky nehygroskopický a vo vode takmer nerozpustný. Dobre sa rozpúšťa v koncentrovanej kyseline dusičnej a sírovej. Pri zrieďovaní kyselín vodou sa vylučuje. Je dobre rozpustný v organických rozpúšťadlách, predovšetkým v acetóne, benzéne a toluéne.
S bežnými kovmi nereaguje a nereaguje ani s dusičnanmi a chloristanmi. Reaguje so zásadami a kysličníkmi alkalických kovov.

Pouzitie:
Je to prakticky najrozšírenejšia vojenská trhavina. Používa sa ako trhavá náplň delostrelecký striel a granátov, ako náplň leteckých bômb, ako ženijné a špeciálne náloživo, ako náplň mín a ručných granátov, na prípravu zmesných trhavín. Používa sa aj na výrobu priemyslových trhavín.

Miera výbušnosti:
Ako jedna z najrozšírenejších výkonných výbušnín sa trinitrotoluén stal aj merítkom výbušnej sily nukleárnych zbraní, ale aj iných výbušnín. Počas druhej svetovej vojny bol krátko pred prvým jadrovým výbuchom vôbec urobený skúšobný odpal 100 ton TNT ako model pre porovnanie účinkov jadrovej zbrane. Neskôr sa podobné pokusy urobili aj s väčšími náložami, až niekoľko tisíc ton TNT.

Vyroba v ziadnom pripade to doma neskusajte)
Toluen pre nitráciu má byť prakticky chemicky čistý, bez akýchkoľvek prímesí. Trinitrotoluén sa tradične vyrába dvojstupňovou (cez dinitrotoluen) alebo trojstupňovou (cez mononitrotoluen a dinitrotoluen) nitráciou toluenu, každá postup má niekoľko technologických variant.
Pri nitrácii na mononitrotoluen vznikajú tri izomery nitrotoluenu, pričom na ďalšiu nitráciu nevhodný m-nitrotoluen je možné odstrániť z ďalšieho procesu napríklad destiláciou, niekedy sa oddeluje aj p-nitrotoluen použiteľný na výrobu farbív a liečiv. Existujú aj iné metódy nitrácie, predovšetkým kontinuálne, protiprúdé i súprúdé.

Nitruje sa zmesou kyseliny dusičnej a kyseliny sírovej, pre každý stupeň nitrácie sa používa odlišná nitračná zmes. Po ukončení nitrácie sa tritol rafinuje, pretože produkt nitrácie obsahuje nežiadúce asymetrické izomery 2,3,4,-trinitrotoluén, 2,3,6-trinitrotoluén a 2,4,5-trinitrotoluén s nižšou teplotou tavenia ("tritolový olej"), neúplne znitrované deriváty a vedľajšie produkty ako tetranitrometan, trinitrobenzen, nitrokrezol a ďalšie látky. Rafinácia začína dôkladným praním tritolu horúcou vodou, čím sa odstránia zvyšky kyselín. Staršia metóda rafinácie kryštalizáciou využívala kryštalizáciu z 95 % alkohol, alebo z koncentrovanej kyseliny sírovej a zrážanie vodou, alebo sa používal toluén alebo xylén. Skúšali sa aj metódy vypocovania, teda pomalej kryštalizácie roztaveného tritolu pri normálnej alebo mierne zvýšenej teploty, pričom nežiadúce prímesi zostávali v olejovitej zmesi medzi veľkými kryštálni tritolu. Po prvej svetovej vojne boli tieto metódy v podstate opustené a prešlo sa na rafináciu roztaveného surového tritolu roztokom sirčitanu sodného Na2SO3. Asymetrické izomery trinitrotoluenu reagujú so siričitanom sodným veľmi rýchlo a prechádzajú do roztoku ako sodné sole dinitrotoluensulfonových kyselín a vzniká dusitan sodný, α-trinitrotoluén reaguje so siričiatnom sodný pomali - straty α-trinitrotoluénu predstavujú asi 1-2 %.
Po rafinácii sa tritol suší a granuluje alebo častejšie šupinkuje. Šupinkovanie sa robí tak, že otáčajúci sa chladený bronzový valec je čiastočne ponorený do vane s roztaveným tritolom a z valca je tritol stieraný bronzovým nožom. Granulácia sa robí tak, že roztavený tritol vyteká tryskou pod tlakom a zráža sa s prúdom studenej vody. Granule sa sušia pri teplote 50-60 °C

 Blog
Komentuj
 fotka
nonormal  13. 10. 2007 09:48
A toto je čo???!!!

Surovo prokopírované poučky, keby ma zaujímalo TNT tak si to anjdem aj na nete...

Nezvyknem pridávať komentáre k blogom, ale nepáči sa mi ked sa tak surovo prekopírovavájú veci, ktoré sa dajú nájsť kdekoľvek na nete...

Ale tvoja vec, ja sa enhádam, len moj názor...

A toluén sa dá aj lepšie využiť ako an výrobu TNT, daj si do handričky ťahaj to do seba pol hodiny a uvidíš jaká "bomba" z toho bude..=D =D
 fotka
pettulqa  4. 9. 2009 22:17
Cause Im TNT,

Im dynamite,

TNT,

and I will win this fight,

TNT,

Im powerload,

TNT,

watch me explode!!
Napíš svoj komentár