Dosť dlho som sa pripravoval na to, aby som napísal nejaký článok s touto tematikou. V poslednom čase, aj keď už veľa neblogujem som sa zameral predovšetkým na recenzovanie niektorých príspevkov, možno uvedenie na pravú mieru. Nerobím to preto, aby som niekoho spochybnil alebo aby som niečo vyvrátil ale preto, pretože uvažovaním všetci dospejeme do nejakého štádia kedy si jednak robíme vlastný názor, alebo teda sa zamýšľame nad niečím v takom kontexte, ktorý nám prináša osoh, formuje našu osobnosť tým, že nie všetko prijímame automaticky, ale aj rozmýšľame nad tým, o čom to vlastne je.

Týmto obsiahlym úvodným komentárom chcem apelovať na slová istého gréckokatolíckeho duchovného, ktorého samozrejme nechcem nijakým spôsobom hodnotiť, alebo kritizovať, ale to, že podobne ako jemu ostatní nepochopili, o čom vypovedajú niektoré state biblické, čo v mojom komente chcem teda viac menej ozrejmiť. O čo teda ide sa zmienim v riadkoch nižšie.

Vôbec totiž nepochopil, čo chcel povedať Ježiš v evanjeliu. 

Teda žiaľ 90 percent duchovných pri výklade Písma robí túto fatálnu školácku (seminársku) chybu a vysvetlím v čom. Začal síce dobre, ale zdeformoval to na začiatku. 

Ježiš nás vôbec nechce zobrať do nijakej hĺbky. Načo by to predsa robil. 

Kňazi sú tak duchovne extrémne nízko, hmotársky, materialisticky založení, že poriadne si ani ten Starý a Nový zákon od prvého do štvrtého ročníka v seminári nič prakticky nezapamätali. 

Odpoveď na jeho myšlienky je pri tom všetkom pomerne veľmi jednoduchá. Ak má na mysli pojem "zatiahni na hlbinu" (Lk5,4 ) bola čisto obsahová stať o tom, ako apoštoli celú noc chytali ryby, namáhali sa ale nič nechytili, a na príkaz Krista siete spustili a vylovili množstvo rýb. Zatiahni na hlbinu neznamená nič. Vysvetlím prečo. 

Židia predsa odpradávna verili poverám, že na hlbine sídli tajomný leviatan, ako nejaká príšera, ktorá požiera všetko okolo seba. Anglický Filozof Thomas Hobbes o tomto napísal dielo Leviatan. 

Hlbina mora je vždy tajomná a vyvoláva strach. Na hladine mora nič nie je! 

Kristus vôbec nemal na mysli to, čo tento kňaz, a jemu podobní donekonečna o tomto hovoria, ale pritom fatálne zlyhávajú a tento duchovný otec toto čo povedal. 

Je extrémne zbytočné vysvetľovať túto stať z Písma, pretože ona primárne len opisuje jeden z početných ZÁZRAKOV Krista, skrze ktoré vzbudil väčšiu vieru a dôveru v to, že Boh sa o celé ľudstvo stará od počiatku sveta, a takto to bude do konca vekov. 

S týmto súvisia posledné slova Pána, ktorý povedal... "Ja som s vami po všetky dni až do skončenia sveta." Mt 28,20. 

Oveľa podstatnejšia je stať, kedy zobral osobitne "...Petra Jakuba a Jána na vrch Tábor, a tam sa pred nimi premenil..." Mt 17,2 

Citujem teda touto cestou samozrejme biblické state, ktoré si môžete celkom ľahko overiť. 

Posledne, čo vám chcem povedať ohľadom tejto nekonečnej teologickej diskusie a problematiky je približne to, že konečne si naštudujte poriadne state biblie, aby ste nehovorili dve na tri. 

Pôst a pokánie sú celoživotného charakteru ktorý vychádza z FAKTU, že ADAM a EVA sa nejakým bližšie nešpecifikovaným spôsobom prehrešili voči Bohu, ktorý zakročil tak, že im odňal nesmrteľnosť, a od toho momentu v ..."pote tváre budeš jesť svoj chlieb." Gen 3,19. 

Nebyť prvého hriechu, pôst by prirodzene nemal zmysel. Stará múdrosť hovorí, že ak niečomu chceme racionálne pochopiť, musíme sa vrátiť na začiatok. 

Nerozumiem, prečo ste povedali všetko možné, len to, čo skutočný zmysel pôstu je. 

Posledná vec, ktorú Vám chcem odkázať je približne tá, že Vaša reč bude mať vtedy výpovednú hodnotu, ak si pred ten facebook, pred kameru, ktorá vás sníma, a všetko to, čo chcete pred nejakým médiom prezentovať, čo je bezpochyby fajn a veľmi dobré a prospešné, užitočné, alebo písať do nejakých duchovných periodík, je to, že pokiaľ nebudete citovať Písmo Sväté, Vaše reči ostanú len ako teologické názory, ktoré samozrejme sa dajú aj na podklade biblie vyvrátiť všetko to, čo ste povedali, a nie ako čisté Božie Slovo. Skúste sa nad tým zamyslieť.

 Blog
Komentuj
 fotka
gombik35  26. 3. 2022 18:03
Slovami klasika
„ Rybacé maso okamžite zežen, dneska je pôst tak vypluj ten rezeň “ ...
Napíš svoj komentár