Zapojil som sa do jednej nie že diskusie, ale do jedného komentáru, kde som sa snažil vyjadriť môj názor. O čo konkrétne teda ide, sa pokúsim vysvetliť v týchto nasledujúcich riadkoch. 

Píše toto citujem. "Ak niekoľko rokov robíš tú istú prácu a nevidíš zmenu a pokrok vo svojom živote, znamená to, že si ako žaba ? v kotli vriacej vody.

Ani nevie, že je uvarená.?

Život Ťa permanentne pozýva žiť naplno . Cítiť seba samého rozvíjať sa, rásť a lámať hranice svojich možností. Pokiaľ nedokážeš spraviť zmenu, musíš sa zmieriť s tým čo máš .?

Čo teda k tomuto napísať. 

Váš komentár je z filozofického, a čiastočne aj náboženského hľadiska nezmyselný, a vysvetlím Vám v krátkosti prečo. Píšete. ..."Ak niekoľko rokov robíš tú istú prácu a nevidíš zmenu a pokrok... prakticky sa nerozvíjaš, nerastieš..." a pod. 

Dobre. Viete. Chápem, že ste generačne starší, a za Vás isto rozprávajú vaše skúsenosti, ale skúste sa na to pozrieť praktickými očami. Konať prácu a nevidieť pokrok nie je znak mojej schopnosti alebo neschopnosti. Mravce usilovne stavajú mravenisko, a predsa človek môže jedným úderom (nohou, kosačkou, nejakým terénnymi úpravami pôdy) zničiť toto dielo mravenčej práce( ako doslova mravenčej) pričom si neuvedomujete, aká jednota, súhra panuje na práci mraveniska. 

My nemôžeme všetko stavať len na výkon... pozrite sa. Idú komunálne voľby. Kandidáti nemôžu konať len a len tak, že za ich rečami musíme nutne vidieť výsledky. 

Človek je omylný a nedokonalý tvor, a keď sme tlačení na výkon, na produkciu, bez toho, aby sme si všimli dôstojnosť osoby, ľudskosť, jednotu, harmóniu, pravdepodobne je niekde chyba. Lebo čo je pokrok v našom, vašom a mojom živote? Teda čo pod tým si predstavujete? To, že chcete niečo vybudovať, o čo napríklad váš súper, konkurent bude chcieť zničiť, nejakým spôsobom deštrukovať vašu prácu a vynaložené úsilie. 

Dobre vieme zo života, že nech sa akokoľvek snažíte, a prinášate obety a sebazápory vo svojej práci, vždy príde nejaký element, ktorý častokrát máločomu rozumie, nedá sa si povedať, nie je odborník, nechce priložiť ruku k dielu, a vie len kritizovať na spôsob, čo všetko by dokázal on, keby bol na Vašom (alebo mojom) mieste. A viete čo by dokázal? veľké H a malé o ? . 

Vy sa nepozerajte na výkon, a na to, čo v živote chcete zmeniť. My sme práveže veľmi zle motivovaní k tomu, že NEUSTÁLE chceme niečo vytvoriť, alebo zmeniť. 

Povedzte mi ľudsky, čo vy chcete zmeniť, a ja vám odpoviem ľudsky, že možno nezmeníte nič. Ale keď si dáte otázku, že ČO NEHCETE ZMENIŤ ( ako opak otázky, čo chcete zmeniť) vtedy práve pri tejto akejsi negácii myslenia (ale len zdanlivej) si postupne určíte ľudské priority, kde spoznáte svoje mantinely, možno tam, kde máte svoje hranice a obmedzenia, ponad ktoré jednoducho nemáte sily sa dostať. 

Ale nik to od vás nevyžaduje! Lebo nie ste stroj ale človek. A preto ja nemusím, podobne ako vy, dokazovať prakticky nikomu nič. Vôbec. Stačí, keď sa budete držať svojej viery v to, že na to, aby som niečo vybudoval dokázal, je potrebné byť čestným, charakterným poriadnym človekom, ktorý má rád PORIADOK vo všetkých smeroch, je pevný v danom rozhodovacom procese, aby nik nemusel vami manipulovať, poprípade aby ste si zvýšili morálny kredit tým, že zachováte dôstojnosť človeka, ktorý je možno v niečom váš konkurent, ale snažíte sa o dosiahnutie nielen konsenzu, akejsi zhody názorov- 

To nestačí, ale v prvom rade harmonicky vyrovnaných vzťahoch medzi ľuďmi, s ktorými sa oplatí pracovať, a pre nich žiť. A keby toto robili aj politici, vedzte, že naša krajina a spoločnosti prekvitá a nie upadá

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár