Pridávam teraz moje ďalšie zamyslenie, ktoré som práve teraz adresoval ako môj diskusný príspevok v tých nespočetných radoch po sebe, takých, ktoré mi vždy osobne poskytne veľkú inšpiráciu, proste možnosť porozmýšľať nad duchovnými a materiálnymi súvislostiami v živote. O čo teda ide zmienim sa v nasledujúcich riadkoch.

Citát je teda takýto. " každá minúta má nekonečnú cenu, čo si za ňu kúpiš, závisí od teba. Nakupuj múdro, počet minút sa zmenšuje.

Každá minúta ma nekonečnú cenu, s počtom minút zdravý človek musí byť psychicky vyrovnaný. 

A práve toto nie každý zvláda. Nechcem samozrejme nijako narážať na nič, ako to myslíte vy, ale poviem vám môj názor. 

Nie jedna pieseň (duchovná, svetská, ) spieva napríklad aj o tom, ako by sme mali žiť naplno, isto aj v duchu týchto slov, že každá minúta nášho života má aj prakticky nekonečnú cenu.

To si človek uvedomí, ak je nejakým spôsobom vymanený z jeho bežného zaužívaného stereotypu, zažije niečo, čo je pre neho nové, a teda ponúkne mu to predovšetkým iný rozmer myslenia. Avšak čas nezastavíš. Čas mizne, letia hodiny, ktože ich zastaví, tvoj život krátky, jediný, sa rýchlo odplaví, ako sa spieva v jednej duchovnej piesni. 

Avšak moja reflexia sa zameriava na niečo úplne iné, odlišné. 

Píšete, že každá minúta nášho života má nekonečnú cenu, ale človek musí byť jednoducho pokojný. Pozrite sa, poviem vám niečo k tomuto. 

Život, jeho plynutie, čo všetko sa stane vy neovplyvníte. Nikdy neviete, čo konkrétne napríklad vám skríži cestu. 

Či už niečo dobré, ktoré bude opätovne slúžiť ako nejaký hnací motor napredovania, alebo niečo zlé, ktoré možno niečo zase zbrzdí váš rozlet. Porozmýšľajte však nad touto možnosťou. 

Netrápte sa, že časovo chronologicky sa to zmenšuje. Zameraj sa na to, aby si kvalitne využil všetko. 

Ak sa ti niečo páči kúp si. Ak niekoho chceš navštíviť, nemeškaj a choď. Načo čakáš.... nečakaj kedy priberieš, kedy schudneš. Vonku je krásna jeseň, autom som sa bol teraz prebehnúť. Tie nádherne sfarbené pomaly opadajúce lístie, ktoré som mal možnosť zhliadnuť, keď som míňal dediny. Veď to je super. Ako krásne sfarbená je naša príroda ako božím darom. Náš problém je iný. 

Nechcem písať nejaké filozofické múdrosti, ale náš problém je presne to, čo písal sv. Pavol, že človek je akýsi prirodzený deista.... existenciu neživého boha, alebo nejakého princípu, ktorý je prapríčinou sveta, no po vzniku sveta už do jeho vývinu ďalej nezasahuje: svet sa vyvíja podľa svojich vlastných zákonov. 

Posledné, čo by som chcem dodať k vašej myšlienke je, že mám pocit, a rozmýšľajte nad tým.... 

Človek je niekedy, je jedno či ste veriaci, ateista, panteista, a neviem ešte kto čo vyznáva, ako keby otrok slobodnej vôle. Zamyslite sa nad týmto "čudným" termínom, to som si vymyslel ja. My musíme byť v prvom rade rozumní. Rozumnosť neznamená využiť všetko jednak vo svoj prospech. 

Vy nie ste stroj, ktorý plní druhých príkazy a priania. To si uvedomte. Vy máte jedinečne nastavený akýsi psychický obraz a duchovné prežívanie, ktoré je jedinečné, a rozhodujete sa v nejakom procese len vy. Rozhodovací proces je najdôležitejší index (ukazovateľ) vo všetkých smeroch. 

Od teológie, filozofie, práva, manažmentu, vo všetkom. Dokonca aj keď nič bytostne ani nečiníte, nič nerobíte, ešte aj vtedy zvádzate rozhodovací proces, či niečo teda spravíte alebo nespravíte, a lenivosť v tomto ohľade nehrá nijakú rolu. Proste VY ste sa tak rozhodli. 

Nemôžete donekonečna potláčať svoju individualitu len preto, lebo niekto niečo povedal. Ja sa rozhodnem, ako niečo využijem. 

Je kopa ľudí, ktorí chceli druhým aj dobro, to nepopieram, ale možno to skončilo zle, ba až tragicky. 

V prvom rade človek by mal ostať pokojný. Veľa udalostí v jeho živote, kedy je "vypnutý v činnostiach" nečinný (nie lenivý) má nejakú duchovnú príčinu. Ani Pán Boh nezasiahne okamžite, a v podobenstve o pšenici a kúkoli je predsa vyjadrené jasne, že sa nechá predsa všetko do času, kedy dorastie aj pšenica aj kúkoľ, lebo v počiatku by ste mohli vytrhnúť aj dobrú pšenicu. Všetko má svoj čas! a ak máte aj pocit, že sa nič nedeje... No tak sa nič nedeje.... musíte predovšetkým osobnostne byť vyrovnaná osoba, a nie taký, že raz ste vľavo, raz vpravo, lebo máte nutkavý pocit v niečom napredovať. Ani to nie je správne!

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár