Všetko dobré v novom roku?

Tak polovica roku 2011 za nami. Myslím, že sa môžme vrátiť k predchádzajúcemu blogu (Všetko dobré v novom roku?) a zhodnotiť či pozitívne myslenie funguje. Napísal som zoznam vecí ktoré chcem zmeniť do konca roku 2011, teraz ho zverejním a trošku obkeciam spôsob akým som sa snažil a snažím pozitívne nahliadať na život. Samozrejme rozpisujem to tu nie len ako chvíľkový prejav autizmu v programe GEDIT ale aj ako zdokonalenie svojích gramatických zručností, takže nezabudnite písať komentáre.



Experiment

Tak teda skrátene to vysvetlím, na základe predchádzajúceho blogu s názvom "Všetko dobré v novom roku?" som sa rozhodol vykonať experiment ktorý sa mal týkať aplikácie rôznych druhov myslenia v živote. Experiment som vykonával na rôznych ľuďoch a na sebe. Pozoroval som chovanie sa niektorých ľudí a na základe toho som hodnotil ich reakcie na životné situácie, podľa toho som zaradil človeka ako pozitívne mysliaceho, negatívne mysliaceho a nestálo mysliaceho. Počas skúmania ostatných som experimentoval s prechodom na pozitívne myslenie aj u seba.



Ako to dopadlo?

Kopa ľudí myslí strašne negatívne, keď si povedia, že sa niečo potentuje tak sa to potentuje lebo sa na to navnadia. Keci ako "ja sa tam nedostanem", "to sa mi nepodarí" a "to je nemožné" alebo ich varianty som počúval najčastejšie. Množstvo s týchto ľudí do konca o sebe tvrdilo, že myslia pozitívne a teda nevedia ani ako sa na veci pozrieť pozitívne, takýto často používajú "čo ak ...", "keby ..." a "možno ...". Iba dvaja ľudia za toho pol roka dokázali nájsť v sebe silu na zmenu a iba jeden človek si dal záležať aby sa zmenil (seba teraz nezapočítavam). Ľudia si zvikli očakávať iba to zlé, vraj sa s tým ľahšie vyrovnajú keď je to očakávané.



Čiste pozitívne sa nepodarilo myslieť hneď zo začiatku ani mne a tak som do kategórie pozitívne mysliacich zvolil ľudí ktorý sa nenechajú len tak ľahko rozhodiť a častejšie používajú pozitívne myslenie. Do tejto kategórie som zaradil s celkového počtu ľudí čo som stretol za pol roka len 5 osôb (celkom som si všímal chovanie asi viac ako 100 ľudí s toho 10tim som navrhol zmenu).



Ako som dopadol ja?

Na základe úspechu som sa rozhodol napísať postup ako som dokázal dosiahnuť po celý deň pozitívne myslenie do bodov.



- Spánok minimálne 6 hodín a nie viac ako 9 hodín (je potrebný pre dostatočné sústredenie)

- Po zobudení som si pustil komédiu čo ma pozitívne navnadilo (pocity z rána vydržia po celý deň)

- Kontakt pomocov Facebooku, Skypu atď. som začal až po pozitívnom navnadení (nedám tak šancu nikomu a ničomu naštvať ma)

- Obmedzil som počúvanie hudby s melancholickým textom (melancholické texty rozdávajú melanchóliu a smútok ďalej)

- Nedá sa, nemôžem, nedokážem, neznášam som rovnako obmedzil (to ako rozprávate odráža to ako myslíte)

- Myslím na to čo sa darí aj keď sú to drobnosti (upevňujem tým dobré pocity)

- To čo sa nedarí chce iba čas a spravny prístup aby sa podarilo (všetko sa dá len treba vedieť ako na to)

- Zlé správy nestoja za pripomínanie si ich a tak si ich nechám pre seba (z útulku si zoberte psa on vás vypočuje a nebude sa o tom s nikým ďalej baviť, ani s tebou a tak ti náladu neskôr nepokazí)

- Dobré správy stoja za zmienku (dobré správy podajte ďalej tomu kto ích podá zas ďalej, neskôr na to budete spoločne spomínať)

- Pochválim sa aj sám (radujte sa z vlastného úspechu)

- Chváľte úspech ostatných (radujte sa z úspechu iných, poteší ích neskôr váš úspech a budú vám ho pripomínať)



Vôbec to nieje ťažké dodržať no možno pri kope starostí budete na to zabúdať, noste zo sebou vec ktorá vám pripomenie, že musíte pozitívne myslieť. Ja odporúčam kamienok/náramok šťastia. Vytvorte si zoznam vecí ktoré chcete zmeniť, skutočne ho vytvorte a zaveste ho na viditelné miesto. Do zoznamu zahrňte aj pár vecí ktoré ste už dokázali a tešíte sa s toho, začnite drobnosťami ale to čo by bol pre vás veľký úspech píšte až po troch drobnostiach bez usporadúvania. Každý úspech ktorý nebude na zozname dopíšte a označte všetko čo sa zo zoznamu už podarilo. Nepoužívajte niečo čo vaše želanie časove ohraničí, chcete predsa aby to bolo dlhodobé a ani si svoje želania netermínujte (do 23.12 sa stane hento). Každý deň si zoznam pár krát prejdite a pozerajte k čomu sa približujete ale niak to neoznačujte až kým to nedosiahnete.



Kľúčom k dosiahnutiu cieľa je správne myslenie, kamienok, náramok, komédie, smiech a zoznam prianí je len prostriedok dosiahnutia správneho naladenia svojej mysle.



V mojom zozname boli veci ako:

- ... drobnosti z predošlého blogu ...

- Stále zdravie

- Úspešne zvládnuté skúšky

- Spoznanie nemenovaných osôb

- Vylepšené komunikačné schopnosti

- Lepšia sebadôvera

- Rozšírenie okruhu priateľov

- Dobrá práca

- ... a iné veci ktoré sa mi nechce prepisovať ...



Všetko sa postupom času podarilo dosiahnuť.



Na záver

K tomuto experimentu ma inšpirovali slová Rhondy Byrne a citáty spomenuté v knihe The Secret a rovnomennom filme. Verím, že tento blog bude alternatívou pre tých ktorých zaujímajú podobné veci.

 Blog
Komentuj
 fotka
carrie  2. 8. 2011 05:26
Pekne napísané a podľa mňa aj pravdicvé

i ked mi pozitívne myslenie ide len občas



a tuším som tam nezaregistrovala žiadnu hrubku (ale možno to je iba tým že je pol 6tej ráno)
 fotka
ucholak  2. 8. 2011 23:35
@carrie Ďakujem , vzhľadom na hodinu o ktorej som to písal ma celkom potešilo, že to nieje plné chýb.



No pri niektorých ľuďoch je fakt fuška udržať si pozitívne myslenie.



Dúfam, že sa to aj ostatným bude páčiť minimálne tak ako tebe
 fotka
jasnezesnazivec  6. 8. 2011 23:51
ja ti gratulujem
 fotka
antifunebracka  5. 8. 2013 17:16
chyb je tam dost, ale super blog!
Napíš svoj komentár