Včera večer som rozohrala novú hru. Po siahodlhých niekoľkomesačných teoretických úvahách o našej stratenej generácii bolo načase uviesť túto značne rozvinutú hypotézu do praxe. A ako inak, než aktívnym výskumom.

Otázka bola jednoduchá: „POZNÁŠ VO SVOJOM OKOLÍ ASPOŇ JEDNÉHO ČLOVEKA, KTORÝ BY BOL ŠŤASTNÝ?“

Nehovorte mi, prosím, o tom, že dokonalé šťastie neexistuje. Zaujíma ma, či sa niekomu v mojom okolí a v mojom veku podarilo dosiahnuť vysoko harmonický stav. Keď ste spokojní so školou, s prácou, s frajerom alebo s frajerkou, s kamarátmi, s bývaním, s financiami, máte istú budúcnosť a dobré vyhliadky. Odmyslite si všetky momentálne pocity a nachvíľu zabudnite na to, že si užívate okamih. Ste spokojní? Ste šťastní tak, že vaše celkové šťastie dokáže z bežných problémov, ktorým sa nikdy nevyhnete malé bezvýznamné čierne body?

Pýtala som sa prvej osoby, odpovedala jednoznačne záporne. Pretože čoraz viac debát sa motá okolo toho, ako sa komu nedarí. Ako zisťujeme, že snaha sa cení iba vtedy, keď to vyslovia naši chápajúci rodičia ako tú najmilosrdnejšiu lož na svete.
Druhý síce najprv povedal konkrétne meno, ale po istých nociach, keď sa svet točí a návaly šťastia striedajú návaly pravdovravnosti, viem, že to tak nie je. Takže zasa nič.
Tretí povedal, že nevie. Nepozná takého. A doplnil malú úvahu o v tom zmysle, že tato země je pěkne zkurvená. Odpovedala som, že tak to každopádne a viac ani nebolo treba.

Bola to iba prvá časť výskumu a prisahám, že sa to ľudí budem vypytovať po dvanástich hodinách požívania omamných látok dovtedy, kým nenájdem človeka, ktorý mi odpovie: „Ja som šťastný!“ (Hirax sa neráta, vesmíru by sa to nepáčilo

Mohla by som sa takým človekom stať. Nie doslovne, béčkové filmy na Jednotke ma naučili, že kradnutie identity je zlé.

Odpozerám si grífy na šťastie, na udržanie dobrého pocitu, na to, ako mať budúcnosť, ako dokázať, že nie som hnusná, triky na odstránenie dlhodobej naivity, ktorú mám možno aj vrodenú.

Naivnejšia z chlapa na chlapa, môj ďalší životný údel, hneď po veľkej hlave. Keď niekomu zrazu stopercentne veríte a myslíte si, že ste našli človeka, ktorý sa nebude správať tak, ako všetci pred ním. A aha, hlúpa, zasa si naletela. Vypovedané sa zamlčalo, premlčalo sa aj všetko ostatné a záplata bola nájdená. Musím od niekoho odpozerať, ako presvedčiť ľudí, že s dôverou druhých sa nezahráva, pretože to potom tak kurevsky bolí, že sa rozplačete nad polievkou, lebo vám popálila jazyk.

Neznášam sebaľútosť, musím sa ju zasa naučiť nenávidieť. Leziem si na nervy a iba si liečim komplexy. Chcem svoju horskú dráhu, na jednom mieste som príliš dlho. A momentálne ma pochytila túžba pustiť si love hurts a vyfetene tancovať naboso. Ale nespravím to, pretože sa idem asi po desiaty raz vyrevať a navyše mám obuté ponožky.

A to ešte musím pokračovať vo výskume.

 Blog
Komentuj
 fotka
saddath  10. 2. 2011 16:10
v takychto momentoch si jsa pustam nely furtado...



a ako nad tym rozmyslam.... nenapada ma nik,kto by bol absolutne stastny. teda jeden clovek,ktory je urcite stastny, aj ked na to nema moc dovody,ale vyhrabal sa zo sraciek a je v mensich a je stastny...rata sa to?
 fotka
kukuricka  10. 2. 2011 16:29
poznám. neviem prečo, ale ten jej harmonický vzťah, dobrú rodinu a jej entuziazmus by som nemenila za ten svoj biedny život(tiež chcem podotknúť, že nenávidím sebaľútosť! je to len jednoduché konštatovanie .dospela a nie je to tá super baba, ktorú som spoznala. a trvalo mi cca 2 roky, kým som prišla na to, že moja najlepšia kamarátka už nie je moja najlepšia kamarátka.
 fotka
anzu  10. 2. 2011 18:03
myslím, že poznám. vidím len jeden možný čierny bodík a to je to uplatnenie v budúcnosti. celkovo ale na nej vidno, že prežíva ten harmonický stav a je šťastná. a mám taký pocit, že keby som sa pýtala viacerých, tak by som našla ešte nejakých, ktorí by síce na chvíľu váhali, ale nakoniec by sa zhodnotili viac pozitívne, ako negatívne (ráta sa to aspoň tak trochu?). normálne si ma navnadila, aby som sa to raz spýtala.



a to druhé... dúfam, že ide o nejaký impulzívny prejav žiarlivosti, ktorý sa neskôr ukáže neopodstatnený, alebo také dačo :/
 fotka
andry  10. 2. 2011 18:35
a ja som bola ktorá v poradí?
 fotka
majuri  11. 2. 2011 13:11
mam chvilku zavidenia, tak ti zavidim
 fotka
ochhm  11. 2. 2011 15:53
myslim ze byt stastny neznamena to iste ako byt spokojny v praci, skole, vztahoch. byt stastny mozno znamena byt spokojny aj s vecami ktore nie su idealne, pripadne zle az katastrofalne... jasne ze ked ma necha frajer, alebo zomrie pes, tak je to ina situacia, ale to su skor take vynimocne stavy.

dalsia vec je, ze su dve otazky. Ste stasny? a Mate depresie? Nestastny ludia netrpia depresiami alebo stastny ludia trpia depresiami. Napriklad.

celkovo mam stastny zivotny pocit. takze jednoducha odpoved by bola, ze som stastna.

co sa psychotropnych atd. latok tyka, tak treba brat ohlad na to, ze kazda posobi na kazdeho inak. napriklad z vodky placem ale to je asi ta depresia niekde hlboko vo mne a vodka ju vie nejak vytiahnut... kazdopadne je to komplikovana veda
 fotka
leelee  23. 3. 2011 18:58
Ja odporúčam na depku Lithium.

Nie to antidepresívum, ale ten song od Nirvany. To si vždy poviem, že takto zle na tom predsa ešte nie som...
 fotka
dalo52  5. 4. 2011 23:52
Hirax sa neráta, vesmíru by sa to nepáčilo DD krasne ma to pobavilo
 fotka
motovidlo323  12. 3. 2020 16:35
Ja som bol takto pred rokom dokonale šťastný. A chápem aj tvoje sklamanie z lásky
Napíš svoj komentár