Ako tak z casu na cas pozriem na forum, mojej pozornosit neunikne neustale sa opakujuca tema - vysoka skola. Skor, ci neskor, kazdy pride raz do stavu, kedy sa musi rozhnodut, kam bude dalej kracat so svojim zivotom. Rozhnodnutie a vyber vysokej skoly nie je lahka uloha, preto som sa rozhodol spisat moje zazitky a postrehy z prveho semestra, ktory som zazil na MFF/UK v Prahe, teda na Matematicko-fyzikalni fakulte, Univerzita Karlova v Prahe a samotneho vyberu VS.

Vratim sa teda este k samotnemu vyberu. Povodne (v Sep "08) som mal vybranu americku vysoku skolu vo Viedni, odbor Business. Avsak pocas mojej navstevy vysokej skoly som sa, na moje velke stastie, stretol s milou slecnou zo Slovenska, ktora mi povedala, co mi ini nepovedali "skola nema akreditaciu a tak skoro ani mat nebude". Tymto Vas chcem upozornit, aby ste si vopred zistil, ci ma dana skola akreditaciu od miestneho ministerstva skolastva, resp. ci je uznavana v EU.

Preto som si musel zvolit alternativne riesenie a to studium informatiky. Informatika bola a je moje hobby, ktoremu sa venuje viac-menej na profesionalnej urovni. V podstate bolo moje rozhodovanie primarne medzi CVUT FIT (resp. FEL) a MFF/UK, na kolko som nechcel ostat v SR (na co mam osobne dovody a moj nazor na skoly v SR je taky, aky je . Nakoniec som sa rozhodol pre Karlovu Univerzity, na zaklade odporucani kamaratov a znamych.

Konecne sa dostavam k tomu, o com som chcel vlastne pisat . Uz pri zapise som zistil, ze nie vsetko je take ruzove, ako sa na prvy pohlad zda. Mile pani na studijnom oddeleni, mimo osobneho kontaktu, nekomunikuju prilis vrucne a zrazu som sa stal jednym zo stovak, tisicov... Na nieco taketo som na SS nebol zvyknuty, kde mi kazdy vychadzal v ustrety (cim pozdravujem koordinatora medzinarodneho programu ). Aby som vysvetlil, cim je dany stav sposobyn - na matematicko fyzikalni fakultu sa da dostat velmi jednoducho - staci vyplnit prihlasku a zaslat potrebne dokumenty. Ziadne prijimacky, ziadne pohovory. Poviete si: skvele nie? Ale kazda minca ma dve strany. Na moj odbor nastupilo cca 400 ludi, podla minuleho rocnika nas bude na konci 1. rocniku cca 150-180 a to daju cviciaci a prednasajuci riadne pocitit. Ako povedal jeden moj kamarat: "Kym si prvak, si nikto, si srac" - nieco na tom bude.

Aby som nevrhal zle svetlo - latka na skole je nastavena velmi vysoko, cim ma motivuje velmi na sebe pracovat. Znie to mozno desivo, hlavne pri predstave, ze 3 moje predmety su matimatiky (zopakujem, ze studujem na odbore Informatika), ale po case si clovek. Dokonca ma aktualne praca na sebe, teda vzdelavanie, donutila sa pohravat s myslienkou prihlasenia sa na IES - Institut Ekonomickych Studii a tak zaroven studovat 2 odbory, ktore ma velmi zaujimaju.

Vsetko sa, ale bude odvijat od skusok. Skusky v prvom rocniku su jedno velke sito a zatial som stihol spravit iba jednu v predtermine, konkretne linearni algebru. Takze drzte palce, nech ich mam, cim skor z krku (skuskove zacalo pred 2mi hodinami .

O studentskom zivote a semestri snad niekedy nabuduce!

---------

Napiste mi prosim do komentaru, ci mam pokracovat v dedailnejsich popisoch a zazitkoch, co sa udiali pocas semestru.

ps: Ospravedlnujem sa, ak su v texte gramaticke chyby, o 2 rano mi to uz moc nemysli

 Blog
Komentuj
 fotka
marttina  18. 1. 2010 02:19
drzim palce so skuskami. priznam sa, ze ja uz mam vysku za sebou a extremne ma o com je VS, semester etc nezaujima, jedine ze by boli nejake vtipne alebo zaujimave prihody.
 fotka
tomas  18. 1. 2010 09:57
"milé pani na študijnom" ja som asi nikdy nevidel "milú" pani na študijnom



beštie to boli
 fotka
johnysheek  18. 1. 2010 10:10
@tomas my take mame.. ale je to takticky spravene..

prve 3 semestre je tam "mila" pani, co i v zuboch roznesie

ale dalsi 4 je tam taka napomocna..

hoci ta je v kancelarii s zenskou pre dialkove a tej sa bojim vzdy nieco spytat
 fotka
kemuro  18. 1. 2010 10:48
pani na študijnom. aspoň, že to tak chodí všade
 fotka
cerwik  18. 1. 2010 10:53
v Brnisku sú pani na študijnom FF milé a ústretové. Osobne som sa ešte nestretol s prílišnou odmeranosťou, nechuťou, odporom... ak to výnimočne nebol úsmev a dobrá vôľa, tak normálna formálna práca.



A to je FF počtom najväčšia fakulta MUNI.



Ja len toľko som chcel. Že existujú aj milé tety na študijnom



Heh, a keď som bol raz žurne v BA, tak pani vrátnička je tam tiež veľmi milá, stačí ju len milo pozdraviť (možno sa správajú tak k nám, ako my k nim...ktovie)
 fotka
toms  18. 1. 2010 12:56
@cerwik Tazko povedat, uz som sa stretol u nas s velkou ochotou a pomocou, ale aj s nevrazivim pristupom, aky som zazil na zapise.
 fotka
pettulqa  18. 1. 2010 13:53
určite v tom pokračuj a píš tvoje zážitky, čo sa udiali počas semestru ja som práve v štádiu výberu školy a som z toho dosť zmätená :S ..stále ešte nie som úplne presvedčená kam si dám prihlášky...a navyše čoskoro písomná matura...ach jaj :/
 fotka
transplantovana  18. 1. 2010 14:45
fíha, obdivujem takú motiváciu. ja som takú nidky nemala a ani mať nebudem mojím jediným predsavzatímje už nejako tú školu dobúchať a ísť na externé
 fotka
nehalem  18. 1. 2010 16:17
Tak držím palce pri studovaní. Informatika mňa osobne vždy lákala, ale žiaľ, v matematike som úplny looser. Momentálne študujem tu na slovensku, ale mám pocit, že ani to nezvládnem, takže asi ma už čaká práca V každom prípade, tebe nech sa darí
10 
 fotka
toms  18. 1. 2010 18:07
@petullqa , po skuske kam sa chystas? mas uz predstavu?

@transplantovana uvidime dokedy mi to vydrzi

@nehalem vdaka, nj, na VS informatike sa clovek bez matiky neobide, aj ked na druhej strane sa da zvladnut, ja som nikdy nebol genius na matiky, resp. som sa jej nevenoval.
11 
 fotka
jurajkollar  19. 4. 2010 17:30
senzačná univerzita je len jedna
Napíš svoj komentár