V poslednej dobe pocuvam z kazdej stranu tu istu a otrepanu frazu "nemam cas". Volam kamarata na pivo, nema cas, lebo sa musi ucit na skusky. Potrebujem nieco od znameho "nemam cas, inokedy" lebo je (a je ozaj?) zaneprazdneny. Dokonca mi pride, ze uz aj pani predavacka v obchode mi automaticky povie, ze nema cas, bez ohladu na to, co sa jej vlastne pytam, aj ked si prave v tej chvili cita noviny.

Zvlastne kolko ludi by sa chcelo venovat svojim zalubam, ucenim sa novych jazykov, cestovaniu, podnikaniu, vzdelavaniu... Napriek tomu mi na otazku, ze preco tak nerobia, odpovedia velmi strucne "nemam cas".

Je to skutocne tak? Ozaj nemame v dnesnej dobe na nic cas? Pomaly mam pocit, ze o kamaratoch/kamaratkach sa zacnem dozvedat iba z ich profilov na socialnych sietach, ked si najdu cas na aktualizaciu statusu/fotiek, pretoze zajst na kavu... Kto by mal na to uz len dnes cas.

Mozno by stalo nad tym pouzivat, kolko casu stravime pozeranim bezduchych serialov, chatovanim o nicom na ICQ, pripadne robenie kvizov, ci hranie hlupych hier na fejsbuku. Pripadne... co robite cestou do prace/skoly? Nepride Vam ta krajinka za oknom uz opozerana?
Pride mi to mierne zvlastne - cas sa neda nahradit a kazdy mame prave 86400 sekund za den, tak preco nim tak velmi mrhame? Nik nam ho nikdy nevrati a ani nepozicia.

 Blog
Komentuj
 fotka
enka  30. 1. 2010 00:50
žial, je to tak.. máš absolútnu pravdu, stále všetko odkladáme na neskôr, lebo práve nie je čas.. nie je čas žiť, byť šťastný... lenže vždy je len dnešok a vždy si nechádzame nové a nové výhovorky, prečo nie je vhodná doba...
 fotka
tomas  30. 1. 2010 01:05
hm máš pravdu. jeden môj kamoš, s ktorým sa už ani moc nebavím skoro, mi povedal pred pár mesiacmi, keď som ho volal von, že nemá čas, musí pracovať, že von bude môcť chodiť, keď bude mať 5 miliónov na účte... pýtam sa ho načo preboha? aby si mohol užívať a 2 roky nič nerobiť... tak som povedal, tak poď aspoň na obed... na čo povedal, nie nie, tomáš, nemôžem rozhadzovať... nemám peniaze... ja mu na to, ale veď si zavretý doma v izbe (pracuje z domu) už pol roka skoro nevychádzaš, ako to, že nemáš peniaze... no lebo nemám klientov... a čo teda robíš stále? že vraj pracuje...



volal som ho za polroka možno 50 krát von, možno 2 krát išiel... nemôže, nemá čas...
 fotka
ivanka89  30. 1. 2010 02:05
Tak tento článok sa mi veľmi páči, akoby si mi zobral slová... Ono je to možno tým, že ľudia/táto spoločnosť si sama zvyšuje nároky na seba. Každý by mal toto, každý by mal tamto... Stále je tam to slovíčko "mal". Na jednej strane, máme slobodu a na druhej ani nie, lebo kto chce žiť v tejto spoločnosti, musí sa jej prispôsobiť a robiť to, čo by sa "malo". Nevieš 3 cudzie jazyky? Smola. Nemáš 2 VŠ? Takto sa nezamestnáš... Každý sa niekam ponáhľa, naháňa za niečim, čo sa dobehnúť nedá. A pritom za tým podstatným možno ani netreba utekať. Len sa stačí na chvíľu zastaviť a popremýšľať, či je to skutočne tak. Veľakrát sú to len nepodstatné veci, márnenie času na sociálnych sieťach. Ľudia obmedzujú kontakt na internet, pritom koľkokrát by mohli ísť radšej niekam von a stretnúť sa, ako čumieť na písmená nahrádzajúce slová a smajle, ktoré majú pripomínať výraz tváre...
 fotka
millie  30. 1. 2010 08:16
Otázka času ma vždy deprimovala, ale je to tak ten čas nemáme lebo si ho buď nechcem alebo neviem urobiť. Čo je smutné viem si nájsť čas na každodenné nepodstatné kraviny, no nie na dôležité veci.
 fotka
pettulqa  30. 1. 2010 10:06
presne tak, a je to dosť smutné a podľa mňa čas máme, presne tak, že nemáme čas je len výhovorka...času je dosť, len my sme hlúpi a nevyužívame ho patrične.....treba zrušiť počítač a televíziu!!! aspoň občas
 fotka
darkkizz  30. 1. 2010 10:41
Keď niekto spí doobeda tak ako ja, je logické že potom už nemá čas
 fotka
bobomir  30. 1. 2010 13:01
a ty máš čas?
 fotka
hovado  30. 1. 2010 13:04
ľudia toto mi nerobte... teraz druhý blog o čase na podobný spôsob a pritom iný...



... nikdy nikto nemá čas na nič... má ho, ale automaticky nemá... žerie ma to!
 fotka
johnysheek  30. 1. 2010 18:12
ja som si cas nasiel.. vzdy na co som chcel a niekedy i na co nechcel..

horsie je ze...



ale ten koment ti napisem
10 
 fotka
berenike  30. 1. 2010 18:24
pripomenulo mi to jeden citát : Času máme veľa, len ho málo využívame. (Benjamin Franklin)

» sk.wikiquote.org/wiki/%C4%8Cas...
11 
 fotka
anzu  31. 1. 2010 11:20
páči sa mi tento odstavec:



"Je to skutocne tak? Ozaj nemame v dnesnej dobe na nic cas? Pomaly mam pocit, ze o kamaratoch/kamaratkach sa zacnem dozvedat iba z ich profilov na socialnych sietach, ked si najdu cas na aktualizaciu statusu/fotiek, pretoze zajst na kavu... Kto by mal na to uz len dnes cas."



Čo sa mňa týka, možno ma ani tak neštve, keď niekto povie, že nemá čas, lebo sa napríklad učí, ale, keď viem, že na mňa už x krát nemal čas, ale na niekoho iného hej a tam zrazu už nepadli mne známe výhovorky.
12 
 fotka
marttina  31. 1. 2010 13:03
pozname. mne napriklad vadi to, ked clovek klame, ze nema cas a pri tom viem, ze ho ma. nepaci sa mi, ak sa clovek vyhovara, tak ako napisala @anzu ze na ineho cas je a pre mna nie je. aj napriek velkej zaneprazdnenosti som si najdem cas na ludi, na priatelov, vacsinou. ked to nejde, tak to nejde, ale to nie su vyhovorky. a ked sa mi nechce tak poviem ze som lemra a nechce sa mi. ked nemam zaujem tak nemam zaujem.
Napíš svoj komentár