Sedím si pohodlne v práci, po tele mi steká kvapka potu a ja zmysluplne vykonávam svoje pracovné povinnosti, keď tu, zrazu, kolegyňa zakričí: "Aha, Tomáš, HORÍ!" Moje oči zamierili na smer, ktorý ukazoval jej lakom okrášlený prst a zbadal som hustý čierny dym. Môj zrak zbystrel. Moje intuície ma zdvihli zo stoličky a utekal som za svojou šéfkou pre povolenie na opustenie práce. Sadol som si do auta a behom 2 minút som bol na mieste činu.

Z diaľky to vyzeralo na veľký požiar, avšak po príchode som skonštatoval, že môj príchod bol včasný. Po obhliadke požiaru som sa snažil rýchlo pohľadať prostriedok, ktorým by som mohol šíreniu požiaru zabrániť. Našiel som starý vyhodený koberec, zobral do ruky a bez ohľadu na svoje čistobiele oblečenie som sa vrhol do kúdelu dymu. Veď ako povedal náš veliteľ: "Hasič nie je povolanie, to je diagnóza". Zo školenia si pamätám, že vzduch obsahuje 21% kyslíka, no pri 14% nastáva bezvedomie a pri 11% smrť. Nemal som čas na zisťovanie týchto veličín a tak som sa predieral cez suchú trávu s kobercom v ruke a okoloidúci sa len prizerali a nechápavo na mňa pozerali. Po troch minútach som mal požiar pod kontrolou a po siedmych minútach od príchodu bol požiar uhasený. Avšak oheň potrebuje tri veci, aby horel - horľavú látku, teplo a vzduch. Pomocou koberca som dokázal odstrániť vzduch, avšak teplo som odstrániť nemohol a tak som čakal na príjazd hasičskej jednotky. Tá po príchode ochladila horľavú látku (suchú trávu) vodou a spokojne som vyrazil späť do práce.

Cestou som sa stihol zastaviť doma, osprchovať sa a prezliecť sa. Bolo mi aj ľúto bielych vecí, pretože po tomto zážitku mali nedefinovateľnú farbu. Nevadí, pre mňa je dôležité, že som požiar uhasil a tým sa moje hasičské sebavedomie zvýšilo.

Akurát ma bolí noha

 Skutočný príbeh
Komentuj
 fotka
pawlo  2. 7. 2008 14:21
Ty hrdina jeden.

Takže si amatérsky požiarnik??
Napíš svoj komentár