Bola som dieťa ako každé iné. Síce som sa neskôr naučila hovoriť, nemala som žiadny problém s vyslovovaním písmenok. S vynikajúcimi výsledkami som ukončila štvrtý ročník ZŠ a moje kroky ďalej viedli na gymnázium. Vždy som sedávala niekde v strede alebo v úplne zadných laviciach v triede – čo najďalej od učiteľa. Prechod z malej dedinky do mesta som zvládla dobre aj moje výsledky v škole boli obstojné, ale život sa mi po dvoch rokoch na tejto škole za jeden mesiac drasticky zmenil.

Dostala som celkom nevinnú chrípku, takú ako inokedy, ale predsa bola výnimočná. Lekárka mi nenasadila dosť silné lieky na to aby mi ju vyliečila a len mi ju potlačila. Za ani nie týždeň som ju mala späť, toto sa opakovalo ešte dvakrát. Mala som vtedy iba 12 rokov. Štvrtýkrát čo sa mi vrátila, mi konečne lekárka nasadila poriadnu liečbu. Bolo neskoro. Celý rok som zisťovala, že s mojim sluchom nie je čosi v poriadku. Slabo som počula na vyučovacích hodinách, musela som začať sedávať v prvých radoch pred tabuľou. Mojej mame sa to nezdalo, že sa často pýtam: „Čo si povedala? Nepočula som Ťa.“

Po mojich 13-tich rokoch sme sa rozhodli navštíviť jednu nemenovanú nemocnicu N, kde mi oznámili, že mám poškodené ľavé ucho a musím zostať v nemocnici. Každý deň som dostávala infúzie, ktoré obsahovali lieky na rozširovanie ciev a lepšie prekrvenie mozgu. O prístupe lekárov a sestričiek sa radšej nebudem zmieňovať. Sestričku nudilo, že mi infúzia steká strašne pomaly, tak mi frekvenciu kvapkania zrýchlila natoľko, že dovtedy vždy stekajúca infúzia zo dve hodiny, mi stiekla do žily za ani nie 20 minút. Upadla som do bezvedomia a veľa si už nepamätám. Viem až to, že bola pri mne mama. Toto konanie jednej sestričky mi mohlo poškodiť všetky orgány, cez ktoré je vedená krv. No slabo mi poškodilo len srdce.

Po ďalšom roku sme sa rozhodli pre „lepšiu“ nemenovanú nemocnicu R. Tam ma hneď zaviedli na sálu v zelenom operačnom oblečení, preľaknutú na smrť, že som tam šla len na vyšetrenie a nie na operáciu, keď tu zrazu pribehla sestrička s ospravedlnením, že si pomýlila pacientov. Po vyriešení nedorozumenia sa mi konečne dostalo LEN vyšetrenia a potvrdenia, že mám síce poškodené ľavé ucho, ale aj pravé hoc jednoznačne slabšie, čo v prechádzajúcej nemocnici nezistili. Ale tiež oznámili i to, že sa táto porucha nedá operovať.

Netrvalo ani pár mesiacov a rodičia chceli skúsiť ešte jednu nemenovanú nemocnicu B. Tu už môžem povedať, že boli zamestnaní lekári, nie ako v predchádzajúcich dvoch mestách našej republiky. Potvrdili tu zistenia, že mám poškodené obe uši dokopy na 50 %, ale vzápätí nám ponúkli riešenie – načúvací strojček. Aby ospravedlnili chyby mojej obvodnej lekárky uviedli, že poškodenie uší mám od narodenia (čo je lož). Už je to pomaly dva roky, čo nosím načúvacie strojčeky, sedávam v prvej lavici pred katedrou a lámem si hlavu ako ďalej. Strojčeky mi nikdy nenahradia môj stratený sluch. Slová z rádia, mikrofónu či reprákov rozoznám len s obrovskou námahou aj s aparátikmi nieto ešte bez nich. Na to aby som sa naučila cudzí jazyk musím vynaložiť dvakrát také úsilie ako moji rovesníci. Profesorov, čo nevedia o mojom hendikepe musím upozorňovať aby rozprávali hlasnejšie a zreteľnejšie. Niektorým profesorom, ale nestačí upozornenie.

Celkovo ľudia sú voči mne nechápaví, neviem im vysvetliť, že si z nich fakt neuťahujem, ale že jednoducho nepočujem tak ako iní. Kamaráti, ktorých som mala, odo mňa bočia. Chalani, ktorí sa dozvedia o mojom probléme sa viac neukážu. Môj takmer perfektný svet sa zmenil na nepoznanie. Zmieriť som sa so svojím problémom, na oko zmierila. Viem, že si budem musieť nájsť povolanie, pri ktorom nebudem tak veľmi potrebovať sluch, že budem mať na výške problém a nie jeden.

Tak jediné čo chcem od ľudí, je aby si uvedomili, že sa im kedykoľvek môže niečo podobné prihodiť a budú chcieť od iných nie ľútosť, ale porozumenie, pochopenie a výjdenie v ústrety vo chvíľach keď to potrebujú.

 Blog
Komentuj
 fotka
kevin  7. 9. 2010 15:24
uff, nezavidim.. lutujem.. snad sa ti to zlepsi..



by the way, taka hnusna poznamka, mozno to bude zniet svinsky, ale taketo "citlive" temy su vzdy v top. tak drzim rpsty aj v tomto
 fotka
azel  7. 9. 2010 15:53
Tak drzim palce, aby sa to zlepsilo. A k tym lekarom sa radsej nevyjadrujem...
 fotka
sion  7. 9. 2010 16:13
prajem veľa šťastia v budúcnosti.. a nemieň sa kvôli ľuďom trápiť.
 fotka
cocca-colla  7. 9. 2010 20:20
To je primitívnosť ľudí a s tou nič nenarobíš.. Ale život ide ďalej. Ty si sa nijak nezmenila, ľudia okolo si myslia že nepočuť tak dobre ako oni, či vôbec je choroba. Ale to prejde, ver mi.



Ja som sa narodila s menším hendikepom a kvôli nemu od narodenia chodím na foniatriu - kde mi vyšetrujú uši a sluch, a taktiež musím chodiť do tej posluchovej skrinky. Môžem skončiť rovnako, človek nikdy nevie. Ale praví priatelia ťa nikdy neopustia



Držím palce
 fotka
hajzelodkosti  7. 9. 2010 22:38
bodaj by tu takychto blogov bolo viac. Zelam ti vela sil do buducna, nic nie je stratene
 fotka
weeman  7. 9. 2010 23:48
To je v našom štáte tak, čo je štátne je na hovno... Netvoria zisk, neexistuje konkurenčný boj, vôbec im na ľuďoch nezáleží. Tiež to poznám, keď teraz zo starou mamou behám po doktoroch. Drž sa, veľa šťastia do budúcnosti.
 fotka
richardson  8. 9. 2010 00:16
Svine jedne...
 fotka
stenatko  8. 9. 2010 10:41
@kevin Toto sa nikdy nezlepší.



A dievča, rozplakala si ma. Vždy sa rozplačem pri tejto téme. O sluchu. Aj pri tej najnevinnučkejšej poznámke.



Totižto mám to isté. Na oboch ušiach 85/88 % poškodený sluch. Tiež viac menej z ničoho nič, ale u mňa sa to dalo ako-tak geneticky čakať.



Popísala si tam všetko. Tie reakcie ľudí, učenie sa cudzých jazykov oveľa horším spôsobom, tie rádia, telku a hudbu. A to že stroj nikdy nenahradí živý orgán.



A niekedy to nekonečné ,,Čo, čo, čo?" z ktorého ma chytá triaška úzkosti, či ma ten dotyčný nevysmeje, keď musí niečo opakovať dva krát po sebe.



Treba si nájsť ľudí, ktorý to pochopia...
 fotka
lawey  8. 9. 2010 11:08
no keby si mam vybrať že buď budem slpeá alebo hluchá tak radšej budem slepá... nenávidím ticho...

ale aspon niečo počuješ...ale tie reakcie tých ludí absolútne necem...tiež si človek ako oni tak čo sú tak xenofóbny? Ja som tiež trocha nahluchnutá najlepšie luďom rozumiem keď sa im dívam na pery ke´d rozprávajú a často sa pýtam ako ale u ušnej som oficialne nebola ....

Ale poviem ti jedno...drž sa...aspon to máš taký overovač priateľom dobrý človek a dobrý kamarát ťa zoberie aj s tvojim handikepom (aj ked nie je to až taký hendikept...) ...drž sa... a inak pekný článok
10 
 fotka
husky  8. 9. 2010 11:16
strasne sa mi pacila veta z filmu Ray - Ray Charles oslepol ako 7 rocny a aj tak dobyl hudobny svet:



"You are blind, but ain"t stupid!"



to ze ma niekto poskodene zdravie este vobec neznamena, ze je hlupy
Napíš svoj komentár