Na úvod by som mohol začať aj vetou, ktorá mi k tomuto článku veľmi pasuje – Keď deti majú deti. Lebo niekedy to tak aj vyzerá a potom sa pýtame, že kde sa vlastne stala chyba a snažíme sa, aby sme sa podobnej chyby nedopustili. Reč je o súčasných, moderných mladých mamičkách, ktoré si častokrát svoju ratolesť pomýlia s čivavou do kabelky, alebo s iným zakrpateným plemenom.

Možno si niektorí z nás pamätajú rozhovory so staršími generáciami o tom, ako už v 20tich, až 25tich rokoch mali prvé dieťa. Vtedy však bola situácia o dosť lepšia, než teraz – rodinné zväzky boli pevnejšie, stabilnejšie a páry boli omnoho lepšie zabezpečené a dieťa sa dočkalo patričnej výchovy nielen od rodičov, ale aj od starých rodičov. Celkovo, sociálna situácia bola o dosť priaznivejšia, hlavne pre mladé rodiny. Roky plynuli a veľa ľudí malo prvé dieťa až niekedy začiatkom 30ky.

Prešlo pár rokov a pôrodnosť v nižšom veku sa opäť vrátila, niekedy však až o dosť nižšom veku, niekedy to však hraničí s nejakým trendom. Niekedy ma až prekvapuje, že koľkoročné mamičky zvyknem vidieť a ešte viac ma prekvapuje ich super prístup k ich ratolestiam, ktoré si asi fakt mýlia s čivavami, alebo opicami. Často, keď ich vidím na prechádzke, vyzerá to približne tak, že mamička si ide 15 metrov dopredu, decko ide za ňou a mamička si zmyslí zakričať niečo ako „no pobehni, nemáme toľko času“, poprípade ho osloví menom a slovami „makaj“. Sem tam treba ratolesť počastovať nadávakmi a krikom, je to perfektný psychologický efekt. Úžasné, majú dobrý kontakt. Minule som videl niečo, čo ma totálne pobavilo, ale zároveň aj zarazilo – bol som navštíviť svoju mamu, ktorá býva kúsok odo mňa. Ako som tak išiel po chodníku, vidím dve dievčatá z nášho sídliska, jedno má čerstvo 18, druhé 19, ako sedia, alebo skôr kľačia na plastových motorkách svojich detí (toto je časť, ktorá ma pobavila), pofajčievajú si cigarety, vedú veselú debatu, no a ich deti sa naháňali po parkovisku vedľa (a toto je časť, ktorá ma zarazila). Vôbec, ale vôbec ich netrápilo, že hneď vedľa parkoviska premávajú autá. Však čo – zrazí ho auto, spraví si nové, očividne nemala problém otehotnieť v 16 – 17tich, to by však musela nájsť potencionálneho otca.

Bohužiaľ, takýchto moderných mamičiek je v podstate dosť. Cigareta nesmie chýbať, takisto ani neznámy otec dieťaťa. Dosť zarážajúce je aj to, že niektoré počas tehotenstva zvyknú piť alkohol a fajčiť a potom sa následky prenesú aj na dieťa. Potom sa pýtajú, že ako to je možné. No ako asi? Mala si „úžasnú“ životosprávu, tak si musela rátať s tým, že sa ti narodilo dieťa také, aké sa aj narodilo. Za uváženie patrí aj to, kto im vlastne pomáha s výchovou. Ak ich bude ešte viac a viac, dočkáme sa najskôr generácie kreténov a už spomenutého javu „deti majú deti“, ktorý je dosť typický pre minority na Slovensku.

Jedného času som mal celkom zaujímavý rozhovor s dievčaťom, ktoré malo 16 rokov. Mala podozrenie, že je tehotná (tvrdila, že mala a má príznaky tehotenstva) a stála si za tým, že na potrat jednoducho nepôjde, že ona to dieťa ľúbi (ak by bola teda tehotná, ľúbila by po pár týždňoch s prepáčením zhluk slizu?). Spýtal som sa jej teda, kto za ňu dokončí školu a kto jej pomôže so starostlivosťou. Povedala, že babka. Spýtal som sa teda na jej frajera, alebo ako nazvať toho mladíka – odpovedala, že on ešte študuje na strednej. Úžasné. Keď som sa jej spýtal na rodičov, tak povedala, že otec má druhú ženu a býva inde a že mama celý deň pracuje a nestíhala by. Zamyslel som sa a povedal som jej trocha krutú vetu – „Čo keď ti babka zomrie? Kto ti pomôže? A čo keď ťa frajer nechá?“. Jej naivná odpoveď ma veľmi pobavila – frajer ju vraj nenechá, že oni sa veľmi ľúbia a plánujú spoločný život. Prešlo pár týždňov a zistila, že tehotná nakoniec nie je. Prešlo 5 mesiacov a frajer ju akosi vymenil za inú, ktorej dieťa po 3 mesiacoch vzťahu spravil. Dosť na zamyslenie, že ako vlastne niektorí ľudia rozmýšľajú, častokrát dosť bezhlavo.

Na záver sa vrátim na skok k druhému odseku, alebo ho skôr stručne charakterizujem – časy sa menia, ľudia tiež. Neviem, kde mohli rodičia takýchto dievčat spraviť chybu, ale najskôr to bude aj tým, že rodiny posledné roky nejako upadajú – dosť veľa rodičov sa rozvedie len po pár rokoch manželstva a môže sa to dosť prejaviť najmä vo výchove dieťaťa. Ak si teda zmyslíte mať dieťa, zvážte to, lebo to nie je len tak a treba byť na to fakt pripravený, snáď po všetkých stránkach. A oplatí sa ho vôbec niekedy mať?

 Blog
Komentuj
 fotka
candy36  4. 4. 2013 14:37
A najlepšie na tom je, čo bude také dievča robiť po strednej? Dieťa strčí babke a pôjde pracovať z minimálnu mzdu? A to malé bude vychovávať babka a vyrastie bez toho, aby nadobudlo akékoľvek puto so svojimi rodičmi? (Teda v tomto prípade len s matkou.)

Fakt to majú očividne bohovsky premyslené, alebo sú kondómy príliš drahé...

Síce sama by som asi nedokázala ísť na potrat, keby otehotniem, ale aj tak mi nad ich prístupom zostáva rozum stáť.
 fotka
sturmer  4. 4. 2013 14:49
@candy36 niekto rozum má, niekto nie. Takže tak. Čakám ešte, že sa mi tu spustí nejaká shitstorm.
 fotka
candy36  4. 4. 2013 14:51
@strumer prečo by sa mala? Ja myslím že ten článok je dostatočne rozumný na to, aby žiaden debilný fake nenašiel odvahu ti za to vypindať
 fotka
sturmer  4. 4. 2013 14:52
@candy36 a tak vieš, sú ľudia, ktorý majú výhrady voči každému slovu, čo napíšem
 fotka
sturmer  4. 4. 2013 14:59
A KURVA HRÚBKA V KOMENTE!!!!



ktorí má byť, nie ktorý!!!!!!!!!!!
 fotka
zirafkaadka  4. 4. 2013 15:04
rehot @sturmer
 fotka
momoglamorous  4. 4. 2013 15:07
tak nakoniec ti to vyslo pridat tento blog
 fotka
sturmer  4. 4. 2013 15:08
@momoglamorous hej, konečne som zapol Word totiž
 fotka
joplinka  4. 4. 2013 15:13
fuh, toto je dosť komplikovaná téma...

V podstate si vylíčil realitu pravdivo, ale asi by sa všetci nemali hádzať do jedného vreca Mám bývalú spolužiačku zo strednej, ktorá si po škole našla prácu, celú strednú školu mala vzťah s jedným človekom, začala s ním žiť a pred pár mesiacmi porodila dieťa. Keď som ju minule stretla, tak sa chovala ako príkladná matka. Asi jednoducho, aj keď má niečo tesne cez dvadsať už nie je dieťaťom, ale ženou a podľa toho sa správa. Musím, ale podotknúť, že takéto prípady sú skorej rarita a väčšinou sa stretávam s tým čo ty.
10 
 fotka
momoglamorous  4. 4. 2013 15:15
esteze si dal na moju radu
11 
 fotka
sturmer  4. 4. 2013 15:18
@joplinka však ja nehádžem všetky do jedného vreca, ale väčšina je bohužiaľ vieš aká...
12 
 fotka
coleshepter  4. 4. 2013 15:24
Zhluk slizu :/
13 
 fotka
sturmer  4. 4. 2013 15:26
@coleshepter žiaľ áno
14 
 fotka
coleshepter  4. 4. 2013 15:35
Ten sliz je ale zárodok nového života, a ona ľúbila ten život, nie sliz, ja by som teda nešla na potrat :/
15 
 fotka
sturmer  4. 4. 2013 15:35
@coleshepter ani, keby ťa niekto znásilnil? Ani keby si mala vážne zdravotné problémy? Vôbec? Tak veľa šťastia.



Ten sliz ešte vôbec nevníma
16 
 fotka
coleshepter  4. 4. 2013 15:39
To dieťa za to predsa nemôže, a keby som mala zdravotné problémy, najskôr by došlo k spontánnemu potratu a vôbec, ja to beriem ako vraždu
17 
 fotka
sturmer  4. 4. 2013 15:41
@coleshepter tieto veci okolo potratu ako vraždy, mi prídu dosť také... blbé?
18 
 fotka
coleshepter  4. 4. 2013 15:44
Je to špekulatívne, najlepšie sa zariadiť tak, aby sa to nemuselo riešiť
19 
 fotka
antifunebracka  4. 4. 2013 16:17
abort dat shit!
20 
 fotka
natyfuckingo  4. 4. 2013 16:19
smutné
21 
 fotka
alroune  4. 4. 2013 16:20
@sturmer neverila som ze budem niekedy s tebou aspon z velkej casti suhlasit



aj ked zas kedy sme naozaj na deti pripraveni? to je take relativne....
22 
 fotka
wera55555  4. 4. 2013 16:23
Tem zhluk slizu si ale fakt nemusel. Vobec to tak nie je.



Ale inak 5*
23 
 fotka
shit  4. 4. 2013 16:24
24 
 fotka
kissmeplease  4. 4. 2013 17:05
Prečo všetky hádžete do jedného vreca?
25 
 fotka
sturmer  4. 4. 2013 17:27
@kissmeplease Prečítaj si môj komentár vyššie.
26 
 fotka
antifunebracka  4. 4. 2013 17:33
@shit tak myslim, ze sturmi to tu vysvetlil... bo su povacsinou nezodpovedne a ublizuju tak nielen sebe, ale i potomstvu, ktore zas bude raz tiez nezodpovedny rodic atd atd atd. ale samozrejme, ze su i vynimky, par i poznam
27 
 fotka
wicki  4. 4. 2013 19:53
Tie dievčatá vznikajú podľa môjho názoru tak, že rodičia sú celý deň v práci, nemajú na nich čas a teda od nich nedostávajú dostatok lásky a preto tú lásku hľadajú niekde inde.

Bohužiaľ sú ale aj totálne nezodpovedné a nechajú sa zlákať prvým chmuľom na sex bez kondómu. A tak to potom vyzerá.
28 
 fotka
jana2710  4. 4. 2013 20:19
hm a v poslednom čase na sídlisku, kde bývam sa dostáva tento trend "deti majú deti" do popredia ..moja spolužiačka zo základnej má sestru, čo mala dieťa v 15 (a to som tipovala, že práve tá moja spolužiačka bude mať skôr dieťa už len kvôli jej životnému štýlu) ..ktovie či aj základnú dokončila..na strednej asi ani nie je..s "priateľom" sa rozišla a robí svojej mame zo života peklo (úprimne mi jej mamy ľúto, bo ju poznám a je to človek, čo sa podelí aj s málom, skromná) a húcka to dieťa proti tej mame ...možno výchova pochybila, keďže sú rodičia rozvedení a mama bola na 2 deti sama..alebo no neviem..ale zas som sa nemýlila v tom, že tá spolužiačka bude mať skôr dieťa..už aj ona je tehotná ..no fakt krása ..ako dieťa je dar, ale keď si ho niekto nevie vážiť... :/
29 
 fotka
riaaa  4. 4. 2013 20:34
Podľa mňa to bude práve tou výchovou a situáciou v rodine daného dievčaťa. Aj keď je pravdou, že netreba hádzať všetky do jedného vreca. Ja takéto dievčata neodsudzujem, pokiaľ dospejú a dokážu sa o to dieťa aj postarať a nie takto ako to opisuješ, že ich majú totálne v riti. Na druhej strane ich ľutujem, lebo si pokazia celý život. Hej, deti sa oplatí mať. Ale až vtedy keď su obaja rodičia dostatočne zabezpečený a dospelí na to, aby MOHLI mať dieťa a aby mu mohli dať VŠETKO čo potrebuje, bez väčších problémov. Mňa minule skoro kleplo, keď mi kamoška , ktorej sestra má 19 a jej dieťa rok a pol (kamoška má 18) povedala, že je už dokonca v 6 mesiaci tehotenstva.

No čo, naivita a hlúposť väčšiny dievčat.

5* !
30 
 fotka
mayben  4. 4. 2013 21:21
31 
 fotka
horsiq  4. 4. 2013 21:22
@mayben čo sa mračíš ty k týmto nepatríš...
32 
 fotka
ssnehulienka  4. 4. 2013 21:25
@mayben tiež mi napadlo čo mi peťo hovorí... ak sa niektorasprava tak ako sa pise v clanku, podla mna je jedno ci ma 15 alebo 15 ked to dieta ma... a ked vies, ze sa tak nechovas, neni o com
33 
 fotka
ssnehulienka  4. 4. 2013 21:25
*čo peťo hovorí (to mi tam sa ocitlo dva razy)
34 
 fotka
ssnehulienka  4. 4. 2013 21:26
@mayben ze je jedno co ma matka 15 alebo 50, sakra
35 
 fotka
kissmeplease  4. 4. 2013 21:29
@sturmer aha, prepáč, nečítala som komenty (radšej)
36 
 fotka
mayben  4. 4. 2013 21:33
@horsiq , @ssnehulienka však to hej, netvrdiim, že sa tak správam.....no, skôr som sa len tak zamyslela, nad tým..hlavne nad týma poslednýma dvoma vetama...keďže už viem, aké náročné je starať sa o dieťa a to vedomie, že už je neskoro...tak mi priide tak ľúto, že kde som mala vtedy rozum?! :/ ...
37 
 fotka
ssnehulienka  4. 4. 2013 21:38
@mayben vsetky podobne myslienyk su hlboko bezpredmetne vzhladom na to, ze je to lamentovanie o minulosti bez realnej moci zmenit sutiaciu teraz, jak sa hovori, karty su rozdane, proste musis hrat, na lutovanie bolo uz dost casu...
38 
 fotka
mayben  4. 4. 2013 21:40
@ssnehulienka však ja viem ...len..keď..ja si občas akosi nepomôžem :/
39 
 fotka
ssnehulienka  4. 4. 2013 21:40
@mayben tak.. si pomôž! čo ti poviem no. akože.. načo.
40 
 fotka
mayben  4. 4. 2013 21:55
@ssnehulienka pomôžem!
41 
 fotka
bangbangboom  5. 4. 2013 00:51
zhluk slizu omg
42 
 fotka
d170  5. 4. 2013 07:39
No asi budem jediná, ktorá nebudem s tvojim blogom úplne súhlasiť. Príliš zovšeobecňuješ a mala by som aj otázku, že kedy je podľa teba vhodný čas na to dieťa?

Tu by sa dalo rovno napísať aké riziká a problémy prináša napríklad odkladanie rodičovstva po 30-tke, ženy potom nemôžu otehotnieť, ked sa im to po rokoch podarí, tak psychika je už taká, že ostanú príliš úzkostlivé a svojou úzkosťou a strachom ovplyvňujú negatívne aj výchovu dieťaťa. Nehovoriac o tom, že vek už cítiť, nemajú toľko energie a takisto je medzi nimi a dieťaťom veľký generačný rozdiel.

Nemyslíš si, že asi príroda vie čo je najlepšie a ked je žena najplodnejšia v tom období od 18 do cca 25 má to svoj význam že prečo vtedy a prečo nie ako bol trend a je aj teraz, že rodičia sa stavajú rodičmi neskoro a potom sa boja, či sa vôbec dožijú v zdraví maturity a promocie svojho dieťaťa?

Tehotenstvo v 15-16 je zase iný prípad, ale s tým čo píšeš o tých nad 18 nesúhlasím...
43 
 fotka
19mimi1  5. 4. 2013 08:04
Je to tak zvláštne ale niektoré "mladé mamičky " majú deti aj keď sa chránili . Netreba hádzať všetky do jedneho vreca . Je rozdiel ak žena počas tehotenstva pije a fajčí no je iné ak sa stará o seba aj o ten "sliz" . Nadpis mal podľa mňa znieť tak že , mladé nezodpovedné mamičky .

Ale článok je jednoznačne veľmi pravdivý
44 
 fotka
mayah  5. 4. 2013 08:36
Parádne napísaný článok



A to s rodinami ma veľmi mrzí, že to tak upadá. Podľa mňa keby ženy tolerovali ponožky na zemi viac ako jeden krát a muži dávali dole záchodovú dosku, svet by bol zase fajn.



Metaforicky povedané.
45 
 fotka
ciernaruzicka  5. 4. 2013 08:42
super blog!

a.. nenávidím keď mamičky fajčia nad kočíkom, pri dieťati a tak.. ja fajčím tiež, ale fúkať dym decku do kočíka určite nebudem..
46 
 fotka
sturmer  5. 4. 2013 09:35
@d170 Zaujímavé - moja mama ma mala v 32 rokoch a nehovorím, že to je nejaké pravidlo. Treba byť pripravený a myslím si, že take obdobie je po cca 26ke. Vieš, ono treba najskôr vyštudovať a zabezpečiť sa a neísť hlavou proti múru
47 
 fotka
sturmer  5. 4. 2013 09:38
@d170 A neviem o tom, že by sa rodičia báli toho, či sa dožijú maturity svojho dieťaťa. A sama si teda určuješ štatistiku? Povedz mi jedno - kde niečo zovšeobecňujem? Píšem, že všetky sú rovnaké? Napísal som predsa, že je veľa takých, o akých som písal.
48 
 fotka
mix  5. 4. 2013 10:22
Ľudia si robia vodičáky, aby mohli šoférovať. Auto je predsa nebezpečná zbraň,pokiaľ ju nevieš ovládať a môžeš teda ublížiť mnohým ľuďom. Ale nesprávnou výchovou môžeš ublížiť oveľa väčšiemu množstvu ľudí a dieťa cez to všetko môže mať hocijaký kretén. Seriózne, je tým síce zabezpečená istávariabilita, aby sme tu nemali unifromný národ s jedným a tým istým výchovným defektom, ale Skinner predsa dokázal, že výchova značne ovplyvňuje výslednú povahu človeka. "Vodičáky" pre rodičov, povinne.
49 
 fotka
grietusha  5. 4. 2013 11:06
Screenshot
50 
 fotka
d170  5. 4. 2013 17:34
Ja len že máš napísané v nadpise, že moderné, ako keby bol taký trend a väčšina mladých mamičiek bola taká. A ver, že takých nezodpovedných je v tom veku od cca 18 plus bez našej "menšiny" možno tak 5 percent, ostatné sa o dieťa dobre starajú a dokonca ho možno vychovajú lepšie ako tie staršie.

Nehovorí sa o tom veľa, ale jednoducho okolo 30-tky je už problém otehotnieť, preto mnohé ženy nevedia prirodzene otehotnieť, lebo desiatky rokov berú antikoncepciu a ked sú už pomaly v prechode, tak chcú otehotnieť. A potom si musia platiť alebo poisťovne platia drahé liečby, majú komplikované tehotenstvá ktoré niekedy neskončia narodením dieťaťa atd.

A s tým zabezpečením je to otázne, v tomto štáte by si potom nemohla dovoliť mať dieťa väčšina ani na smrtelnej posteli, kedže je taká situácia aká je.

A poznám matky, čo otehotneli počas alebo hned po strednej, o dieťa sa vzorne starajú a počas alebo po materskej si urobili aj vysokú a našli si dobré uplatnenie.

A takisto je kopa žien, čo vyštudujú výšku, možno na čas si nájdu dobrú robotu,rodia v 32-35 ale pred materskou alebo počas nej o ňu prídu a neskôr si už nič dobré nenájdu a majú sa horšie ako tie čo otehotneli skôr a aj tie čo majú možno nižšie vzdelanie.

Takže všetko je veľmi relatívne, jednoducho ja mám na to trocha iný pohľad ako ty, aj ked inak proti tomu blogu nič nemám.
51 
 fotka
acheraya  5. 4. 2013 20:08
pekné, až na pár viet, s ktorými zásadne nesúhlasím

a na tej profilovej fotke mi neskutočne pripomínaš » goo.gl/2YlAq...
52 
 fotka
sturmer  5. 4. 2013 20:08
@acheraya s ktorými nesúhlasíš? A dík za link
53 
 fotka
sturmer  5. 4. 2013 20:10
@d170 Hmm ja poznám ženy, ktoré rodili po 30ke a majú zdravé deti a žijú bez problémov. To môže byť tiež dosť relatívne.
54 
 fotka
acheraya  5. 4. 2013 20:19
so "zhlukom slizu" a tou poslednou

mhh skús naň kliknúť, malo by to pomôcť
55 
 fotka
sturmer  5. 4. 2013 20:25
@acheraya klikol som veď
56 
 fotka
overexcitedgirl  7. 4. 2013 12:43
sturmer- ten blog som čítala už dávnejšie a nechcela som sa k nemu vyjadrovať, lebo nedá sa povedať jednoznačný názor, si myslím.. ale k jenej vete, čo si napísal do komentu, sa mi nedá nevyjadriť.. ten, kde píšeš, že ťa mala mamina v 32ke.. a veta "Treba byť pripravený a myslím si, že take obdobie je po cca 26ke."

Moja mamina ma mala v 20tke. Mala vyštudovanú školu. Nad výškou vtedy absolútne nerozmýšľala. Mala prácu. Mala manžela, ktorý mal prácu. Nič mi v živote nechýbalo, dva roky po mne mala dalšiu sestru, a potom v 28 tretiu. V živote nám nič nechýbalo, bývame vo vlastnom dome asi od narodenia toho druhého dieťaťa a nevidím v tom žiadny problém. Takže nemôžeš špecifikovať presný vek, kedy má mať žena dieťa. To sa NEDÁ. U každej ženy je to inak!
57 
 fotka
sturmer  7. 4. 2013 12:59
@overexcitedgirl Pozri sa, v tomto blogu som vyjadril hlavne SVOJ názor. A jasne som napísal, že pred X rokmi bola situácia inakšia, než teraz. Verstanden?
58 
 fotka
overexcitedgirl  7. 4. 2013 13:35
Jasnačka. Len ako bolo už spomenuté vyššie, netreba hned všetkých hádzať do jedného vreca
59 
 fotka
sturmer  7. 4. 2013 13:42
@overexitedgirl Ale veď aj o tom tam predsa píšem ja nehádžem všetky do jedného vreca, sú predsa aj výnimky
60 
 fotka
micenzo  7. 4. 2013 13:50
adam ked nehadzes vsetkych do jedneho vreca tak nabuduce nedaj nadpis Moderne mlade mamicky ale Niektore moderne mamicky bude to zniet uveritelnejsie
61 
 fotka
sturmer  7. 4. 2013 13:51
@micenzo murda dalej dant, micenzo! jaká čajočka! ale však vidíš, koľko veľa ich je
62 
 fotka
lucyvampirka  12. 8. 2013 12:26
Dosť je to pravda čo si napísal...



v mojej bývalej škole bola jedna deviatačka, ju ale znásilnili (ona ich provokovala), tiež fajčí, hrozné toto...
Napíš svoj komentár