odkaz na 3.časť - RÓMSKA OTÁZKA

PROBLÉM 4 : MAĎARSKÁ OTÁZKA

Ide do tuhého. Beriem do rúk citlivú maďarskú otázku, vešiam ju na vešiačik a ten zas vešiam na háčik v mozgu medzi ostatné zatiaľ nevyriešené vešiačiky s problémami, ktoré ma trápia. Vešiačik s národnostnou otázkou však padá, háčik ho neudržal a problém mi vyletuje kadesi z ucha. Som asi unavený, budem potrebovať riadny hák, aby ho mozog udržal. Zvesujem vyriešený rómsky problém a na jeho hák späť vešiam "maďarskú" otázku. Mozog ju uchopí, zapne výkon na otázky, v ktorých nie je háčik, ale hák a o chvíľu mám riešenie. Sám som prekvapený aké.

Ako demokrat chcem vyjsť v ústrety ľuďom, preto, aby boli všetci spokojní, treba spraviť referendum medzi obyvateľmi Slovenska, do ktorého štátu chcú, aby územie, na ktorom žijú patrilo. Po mojom skromnom súkromnom odhade výsledkov tohto referenda, by mapka Slovenska vyzerala asi takto :



Vidíte, že nikde nevidíte Bratislavu, Žitný ostrov, Komárno ani juh východného Slovenska. Medzi obyvateľmi týchto oblastí prevládajú občania maďarskej národnosti (veru áno bratislavčania, každý by hlasoval v mieste svojho narodenia), a tak by pravdepodobne v referende hlasovali, že sa chcú pričleniť k Maďarsku. A ja, demokrat, by som im vyhovel, veď ako hovorí náš budúci prezident Ján Slota, chýbať nám nebudú. Náš rozpočet naplníme aj tržbami z bryndze, korbáčikov, zo zberu čučoriedok a z chovu kráv a oviec. A možno dokonca presvedčíme svet, že Peugeoty a Kie sú najlepšie autá na svete.
Hneď po orezaní juhu navrhujem ďalší radikálny proces. Vyhlásenie Žiliny za hlavné mesto a jej rozšírenie na celé územie nového Slovenska. Čo je pre rast ekonomiky dôležitejšie ako podpora výstavby? Čoskoro by sa Žilina spojila s Trenčínom, Ružomberkom, Liptovským Mikulášom, Banskou Bystricou až časom by prudká výstavba dokráčala na východe po Michalovce a na západe po Senicu. Mapa Slovenska by v tom okamihu (približne za 15 rokov) vyzerala takto :



Nik by sa nesťahoval, len by sa prepísali trvalé pobyty v preukazoch, zrušili by sa kraje, s nimi aj úrady VÚC, zrušili by sa diaľničné poplatky aj mýto, ktoré sa predsa v meste neplatia. Všetci by študovali v žilinských školách, spievala by sa v nich žilinská hymna pod zeleno-žltou zástavou s dvojkrížom. Predstavte si to nadšenie všetkých dôchodcov i študentov z toho, že by sa po mega Žiline cestovalo z mestskej časti Topoľčany do mestskej časti Košice za ceny mestskej hromadnej dopravy alebo že by si zamilovaní dávali rande hore na Kriváni s romantickým výhľadom na celé mesto. Tiež by sa pod novou Žilinou oplatilo vybudovať metro, aby lyžiarom z Trnavy cesta do Vysokých Tatier netrvala príliš dlho. A predstavte si tie napínavé zápasy mestskej futbalovej ligy, tie derby dnešných MŠK Žilina s novými mužstvami ako Tatran Žilina, Dukla Žilina, či Spartak Žilina. Samozrejme náš prezident Slota by si zaslúžil zrekonštruovať niektorý z hradov, navrhujem Strečno, nech sa nemusí zo svojho domu sťahovať príliš ďaleko. Mimochodom, ten zelený pás okolo celého mesta je zalesnené pohraničné pásmo, v ktorom sú ukryté zamaskované tanky. Všetko by to bolo proste dokonalé, premyslené.
Týmto by sme vytvorili zo Žiliny megamesto so 4 miliónmi obyvateľov, síce metropolu menšiu ako sú najväčšie európske, ale veľkú konkurenciu Viedni. A v nej by láska k mestu splynula s láskou k celej krajine....

Rýchlo som sa prebral z uvažovania. Taká blbosť!!! Ako mi len toto mozog môžeš robiť? Ihneď som zvesil vešiak s národnostnou otázkou z háku v mozgu a prevesil ho do hlúpeho srdca. To sa rozbúchalo a v okamihu vyevokovalo priam idylickú predstavu:
Na našu 1740 km dlhú hranicu sa postavia vedľa seba obyvatelia Slovenska, z kondičných dôvodov iba tí vo veku od 15 do 60 rokov (je ich cca 3mil. 200tisíc), bez ohľadu na svoju národnosť sa pochytajú za ruky, vytvoria tak uzavretý kruh a spoločne tancujú. V duchu som sa nad tou gýčovou predstavou v strede Európy pousmial a pomaly privrel oči. Už hodinu sa prevaľujem v posteli a ráno skoro vstávam.

 Blog
Komentuj
 fotka
biancadetolle  21. 3. 2010 00:54
Apuka sajnálom, de nemértem Írd le még egyszer magyarul
 fotka
lordmmx  21. 3. 2010 01:04
@biancadetolle faakt vtipné prečo by to mal napísať po maďarsky?
 fotka
biancadetolle  21. 3. 2010 01:28
@lordmmx lebo ja ako jeho dcéra to v slovenčine neprečítam
Napíš svoj komentár