odkaz na 2.časť - KRIMINALITA

PROBLÉM 3 : RÓMSKA OTÁZKA

Neviem, či to dosiaľ nikoho nenapadlo, ale pri riešení tohto problému by som ja vychádzal z toho, na čo kladú Rómovia najväčší dôraz. Je to zábava, rodina a peniaze, pričom do zábavy by som zaradil predovšetkým hudbu, spev, tanec, alkohol a oheň. Je mi jasné, že ak budú mať Rómovia peniaze, problém máme my, ale hlavne oni vyriešený. Tu ale prichádza najdôležitejší okamih rozlúsknutia tvrdého orecha, a tým je presvedčiť ich, že ak chcú peniaze, budú musieť chodiť denne do práce. V tomto okamihu sa nado mnou usmievate a myslíte si, že som narazil na zásadnú prekážku, že teraz začnem tápať. Ale kdežééé - ja idem ďalej, mám pre nich práce a práce. Na zadelenie do jednotlivých pracovných odvetví si musíme však najskôr Rómov rozdeliť na skupinu medveďov, krtkov a zajkov.

MEDVEDI

Sami ste si všimli, že Rómovia milujú práce na rozoberaní domov, to sú tzv. medvedi. Pekne si tehlu poskladajú na jednu kopu, škridlu na druhú a drevo na tretiu. Ženy si v skupinkách posadajú na slniečko, tehly celý deň trpezlivo čistia od zvyškov malty a očistené ukladajú na palety s cieľom, že muži tieto tehly niekde ešte dobre predajú. Zo starých škridiel medvedi vytriedia tie pekné, ktoré spolu s krovovými trámami idú tiež na predaj, tenšie drevo narežú na kúrenie. Ja by som medveďom zveril búracie práce po celom Slovensku, ba čo viac, tých najschopnejších medveďov spravím podnikateľmi, založím im firmy zaoberajúce sa búraním nepotrebných a nefunkčných stavieb. Oni už sa o zamestnancov zo svojich radov postarajú. Vedia s nimi jednať, poznajú ich náturu, ich zvyky, medzi šéfom a zamestnancom nebude visieť vo vzduchu tá atmosféra neustáleho podozrenia a nezničiteľnej nedôvery. Ak to medvedi správne pochopia a môj návrh sa ujme, zadarmo im dám staré buldozéry, bagre, nákladiaky.... dokonca im za 1,-€ prenajmem všetky tehelne na Slovensku a časom by som dokonca podporil vybudovanie vlastnej obchodnej sieť stavebnín. Veď aj tak viem, že sa to Slovensku v konečnom dôsledku oplatí. A navyše, neviem sa ubrániť dojmu, že spravím možno lepšie ako keď ich predám pod cenu nejakému „príliš vzdelanému“ Slovákovi, ktorý ich do roka vytuneluje a svojich zamestnancov vyhodí na dlažbu.

KRTKOVIA

Krtkovia sú menej zruční. Milujú lopatu, rýľ a krompáč. Najväčšou a jedinou výzvou je pre nich šnúra tiahnuca sa do diaľky, vyznačujúca trasu budúceho výkopu, okopu, či zákopu, ktorá je pre veľké mechanizmy neprístupná. Kopú a ryjú zem tak šikovne, že priam vidíte ako pomaly miznú v hĺbke. Radi pri tom pijú pivo alebo víno, preto sa neodporúča privolávať na nich inšpekciu bezpečnosti práce, ak chceme mať výkop včas dokončený. Pozor! Nadmernou spotrebou piva ich výkon klesá, čiže je dôležité správne odhadnúť bezpečné množstvo jeho prísunu. Celkovo je dôležité, aby kopáčsky tím tvorili iba Rómovia, vrátane majstra Krtka.. Nik iný totiž v tíme nedokáže získať a udržať si autoritu. Tiež je dobré vyplácať mzdu týždenne, keď sa dá aj denne. Mesiac na mzdu krtkovia nedokážu čakať a ich pracovné nasadenie od polovice mesiaca klesá. Skúseným krtkom by som zveril aj väčšie mechanizmy určené na práce pri výstavbe základov budov, chodníkov, diaľnic a inžinierskych sietí.

ZAJKOVIA

Zajkovia sú fyzicky a umelecky nadaní. Ja by som im zveril do starostlivosti komplet celý náš ľudový folklór, zahŕňajúci hudbu, spev i tanec. Stali by sa veľkým vývozným artiklom Slovenska do sveta. Svojimi dynamicky vzrušujúcimi, energiou nabitými vystúpeniami by vypredávali najväčšie svetové haly. Určite by to pre nich nebol žiaden problém, ak to Rusi dokážu so svojim armádnym speváckym zborom Alexandrovcov. Niektorí z nich by sa dokonca naučili vo svete jazyky, a tak by nebolo vzácnosťou stretnúť po japonsky hovoriaceho zajka, voziacom sa v zaslúženom luxusnom aute.
Starší, bývalí zajkovia, hlavne zajačice, ktoré neovládajú hru na hudobné nástroje, by sa mohli uplatniť v kolotočiarskom priemysle, tie, čo ovládajú veštenie, by dokonca mohli tvoriť tzv. skupinu starších pri Slovenskom meteorologickom ústave.

Vychádzam z toho, že každý medveď, krtko, zajko chápe, že bez peňazí sa dnes žiť nedá. Keď napríklad prídem za nádejným krtkom s ponukou, či by nechcel robiť v krtkovskej skupine, kde je šéfom Rudo, ktorý s ním vyrastal , že dostane za každý deň 30,- € , navyše nárok na nemocenskú a ročne na 25 dní dovolenky, bol by v tom krt zakopaný, aby nešiel. Veď on dobre vie, že iba tak bude aj na alkohol, tanec, spev a oheň. A z nášho pohľadu? Máme vyhrané! Viete ako by nášmu štátu pomohla jedna miliarda ušetrená mesačne na sociálnych dávkach? A viete ako by nášmu sociálnemu systému pomohlo zvýšenie sumy mesačných odvodov za podstatnú časť zo 400 tisíc rómov, za ktorú to v súčasnosti zatiahne štát? Ak áno, potom chápete moju snahu vytvoriť im ich vlastný svet v našom a nie nasilu ich začleňovať do nášho.

odkaz na 4. časť - MAĎARSKÁ OTÁZKA

 Blog
Komentuj
 fotka
qirqi  8. 3. 2010 17:33
hm
 fotka
bluepanter  8. 3. 2010 18:12
len nájsť toho Ruda...
 fotka
manajas  8. 3. 2010 18:57
...jáááj - Ty im chceš denne platiť 30 eur, nemocenskú, 25 dní dovolenky a ešte im nájsť aj kámoša Ruda... - by neboli zrazu dáky chorľaví.... !

Já neviem - ten strategický plán pozitívnej motivácie hádam nejak ešte "vylepšiť"... Hlavne! žiadne platenie na deň, ale na úkol!

To sme teda dopadli, keď sme kukali ako 5 chlapov "učaptáva" 2 m2 omietky celých 8 hodín pri plate 150 Sk na hodinu. A oni že: Šéfko, šak sme sa aj divili, že dávate od hodiny - no nezabiješ ich? Já im ich Ruda...
 fotka
mirkova  8. 3. 2010 20:12
mne Cigánky vyveštili zatiaľ iba samé deti - a pre istotu, samých synov asi vyzerám veľmi plodne
 fotka
stage  8. 3. 2010 23:15
@manajas Nemala by si sa tu chytať detailov, lebo o tom to nie je. Ale ak to mám upresniť, tých cca 30,-€ na deň bolo myslených ako výsledok po dokončení práce, resp. keď týždennú úkolovú mzdu vydelíš piatimi.

Ale ak ťa láka matematika, môžeme skúsiť rátať. Každý normálny investor predsa povie: Potrebujem, aby do konca týždňa vaša firma ručne vykopala v tomto neprístupnom teréne 100m dlhý, 30 cm široký a 50 cm hlboký výkop, t.j. 15 kubíkov zeminy x 150,-€ za kubík = 2 250,-€. Tu máte 1000,-€ zálohy a 1250,- dostanete, keď to dokončíte. Rudo na to pošle 8 svojich zamestnancov-krtkov (každá dvojica ak vykope 5m výkopu denne, t.j. 62cm za hodinu, denne vykopú 20m, takže to stihnú) a keď im z 2 250,- € dá na odvody 600,-€ , vyplatí 1200,-€ čistého (150,-€/os.), tak im to vychádza 30,-€ na deň v čistom. Zostatok 650,- € (+/- 100,-€ nejaká réžia) je zisk Rudovej firmy za týždeň....

Myslím ale, že o toto mi tu vonkoncom nešlo.
 fotka
biancadetolle  9. 3. 2010 02:14
Ujčok môj... keď sa stanem CD romkou, kúpiš mi demolačnú firmu?

Ja chceeeem demolačnú firmúúú!
 fotka
manajas  9. 3. 2010 11:16
Ale veď Ty vieš ako som to myslela... Vzhľadom k tomu, že investor a zamestnávateľ nemusia byť totožní (keď spomínaš ročnú dovolenku... - nie si iba investor...)mohol by si sa dostať do peknej šlamastiky. To my sme boli zase tí nenormálni "investori"...Ja len, že človek dobré mieni a cigáň po svojom me....

Inak. - Myslím, že Tvoja firma by bola rýchlo vytunelovaná "okolnosťami" a odsúsená ku krachu - ale to je iba môj skromný názor...
 fotka
johnysheek  9. 3. 2010 11:23
@manajas toto nie je blog na logicke uvazovanie..

99% veci spomenutych tu ci v dalsich by narazilo na skutocnost a na to, ze plany su na to aby nevychadzali.. uz nehovoriac o tom, ze romovia sa nikdy nebudu spravat ako sa od nich ocakava a to i v pripade, ze by to malo byt ich bezne a normalne spravanie..

teda okrem par vynimiek..



inymi slovami.. asi tak.
 fotka
manajas  9. 3. 2010 11:30
@johnysheek - no dobre. Však už v nadpise je to povedané.. Beriem to ako literárny útvar (jáj, ja len dúfam - že to on naozaj nebude skúšať aj naozaj...? )
10 
 fotka
depropex  10. 3. 2010 14:25
zaujímavé. keby sa rómom chcelo bolo by to super. ale im sa nechce. Je to často potom ich hlúposť že nezarobia nič a neuvedomia si že kradnutím nezískajú viac ako robotou za pár korún na hodinu
11 
 fotka
stage  11. 3. 2010 00:17
@manajas Jasné, len komentujte, som tomu rád. Aspoň sa tu nenudíme.
Napíš svoj komentár