Poviedky z Marsu 2x01 - Prichádza yeti

Rekapitulácia
365 dní sa na Marse ani nejako zvlášť neprejavovali. Možno trochu. Jacqinne pribudlo pár vrások na tvári a Xiwovi pár kíl a faldov na bruchu. Lo´rra dostala povýšenie z "chudery a špiny" - ktoré jej kedysi udelil Xiw na "chuderu, a to preto, lebo tú špinu vyčistí!" Braňo (otec Lo´rry) sa s manželkou mali dobre, najvyššia vrstva otrokov pre nich pracovala každý deň a najnižšia mohla o túto česť iba prosiť a čakať vyslišanie zo strany Xiwa a Jacqinny, ktorý povyšovali otrokov a radili priečky.
Na Marse vládla drsná byrokracia - ale čo už, bolo to tak. Dokonca podaktorí, ktorí tieto časy pamätali ich nazývali byrokračný komunizmus. Xiw určoval pre ktorých otrokov bude pracovať ktorý otrok a ktorá vstva pracovať bude a ktorá nie. Ak ste dokonca ešte nezabudli, istá vetva otrokov mala za úlohu len rodiť a posielať svoje deti na pašu (ako to Xiw moderne nazval) - aj keď bol vysoký predpoklad, že nič nevypestujú. To hneď z viacerých dôvodov! Po prvé, neúrodná pôda. Po druhé, žiadne semiačka. Po tretie, batoľatá, čo nevedia ani srať poriadne, nieto ešte toto. Preto doteraz na Marse jedli vodu a mäso z chovných prasiat. Len tak, bez ničoho a neochutené. Väčšinou obézny jednotlivci to mali chronické.
A nesmieme samozrejme zabudnúť ani na Hrbolatého Huha a na jeho revolučné myšlienky. Zasadiť zeleninu poslanú od NASA je veru zázrak, lenže stala sa vážna technická chyba. Ak si pamätáte, Huh sa na zasadené semiačka vymočil. Koncentrácia moču, neúrodnej zeminy Marsu zmiešanej so zeminou zo Zeme a semiačka, ktoré prežili cestu na Mars sa tak trochu zbláznili a za výsledok boli Trifidi akých poznáme z (pravdivej) knihy Deň Trifidov. Ešte bolo napísané pokračovanie Noc Trifidov - ale to je už čistý výmysel a magnet na peniaze.
Hrbolatý Huh prežíval celý rok v lesoch. V Temných lesoch medzi osadou Otrokov a Domom. Tento les je vraj veľmi nebezpečný, pretože v ňom žije vlk hryzajúci a tiež neznáme a nepreskúmané zvieratá. O jednom z nich sa chyruje povesť. Vraj sa pri vzniku sveta rozhodili na všetky možné planéty - pár z nich dopadly na Zem, pár na Mars, pár na mesiac a aj na Venušu. Podľa známych informácii ale na Venuši vystrieľali všetky okrem posledného páru. Ten žije v zoo v hlavnom meste Venuše - tam nemajú štáty, tak tam je len jedno hlavné mesto. No a na Zemi toto zviera volajú Čupakabra. Čupa - nevieme prečo a kabra - tiež nevieme.
Dámy a páni - začína sa druhá séria poviedok z Marsu!

"Kachličky vytreté. Hajzel vydrhnutý, nejaký hnusný preparát vopchatý vnútry, že spláchnem a cítim konvalinky! Vojdem do kunbálu a hľadám pavúkov, ktorým som chodil pavučiny trhať -
jediné svetlé miesto v mojom dni a - čuduj sa svete - pavúky nikde!!" kričal Xiw bez prestatia na celý Dom. "Vojdem do Izby, kde je počítač a hľadám chrontu pod klávesnicou, ktorú by som si mohol teoreticky napchať za nechty - ale ona tam nie je!!!"
"Xiw, je ráno, nekrič tak!" ozvala sa konečne Jacqinna.
"A Lo´rra! Ona tu bola?" zrúkol.
"Bola tu včera. Keď si spal. Potrebovala som iba prehodiť náčinie z Izby, kde sa predvádza bojové umenie. Veď sa tam choď pozrieť a zistíš, že to je všetko popresúvané!"
"Tak ako to, že zmyzli pavúky?" povedal tichým hlasom Xiw. Tento hlas neveštil nič dobré.
"Dobre, je možné, že tu trochu poupratovala. Xiw, my sme vládcovia tejto zeme a nie nejaké prasnice! My musíme žiť nóbl!"
"Ty si bola na manikúre?" povedal Xiw, keď zbadal Jacqinnine nechty.
"Pozri sa, Xiw! Môžeme kľudne Dom rozdeliť na polovicu! Ty si budeš žiť u seba ako v chlieve a ja budem prijímať návštevy v noblesnej izbe!"
"Pokiaľ dobre viem, tak ja som pán Domu a nie ty. Muž má byť pán Domu a nie ty. Ja budem rozhodovať a nie ty..."
"...a nebudeš!!" zrúkla Jacqinna, lebo to už nevydržala. "Nebudeš mi diktovať život každú chviľku. Dosť, ja..."
"...fajn." Povedal Xiw a usmial sa. Potom sa otočil - zamračil sa a z očí mu vybehli slzy. Pravdepodobne od toho spreju, ktorý voňal v celej miestnosti - ako u zubára. Potom sa zase otočil a usmial sa na Jacqinnu ešte raz. "Môže byť." A utekal von z toho čistého Domu.
Jacqinna vstala, ustala posteľ a dala sa do robenia ranných rituálov platných podľa knihy Pravidlá Marsu sv. 56 - aktualizovanú knihu pravidiel a zákonov. Podľa odseku 25 a § 11 v kapitole Ranné pravidlá sa písalo o hneď vstaní z postele: zobrať do ruky kameň a päť krát ho poťažkať v rukách. Potom si ho položiť na ... nie, to platilo len pre mužov. Potom schytiť duchny (polštáre) a opísať s nimi v izbe kruh. Predstavovať si pri tom, že chodí do štvorca. Potom padnúť na zem a dvadstať krát odrieknuť motlitbu ich bohu Šaštanovi Šerarovi. Bol to štvorjedniný boh.
Xiw sa na tieto pravidlá častokrát vybodol a práve preto bol podľa Jacqinny obézny. Toho času bol ešte tlstejší než pred tým.
Jacqinna sa pustila do varenia mäsa, doslova hodila do trúby prasačie stehno (za tú dobu im Venuša poslala pár exeplárov zvierat, ktoré sa úspešne rozmonžili a teraz mali čo na priberanie a konzumovanie) a trúbu zavrela. Potom chcela dokončiť prácu tým, že to všetko poleje vodou, keď začal na celé Údolie a na celý Dom kričať Xiw: "Pozor! Prichádza yeti! Ide sem!"
"Čo to kričíš?" Jacqinna sa vyrútila von z Domu a zbadala to isté, čo Xiw. Zbadala muža, ktorý bol nahý a dosť dlhý. Mal dlhé chlpy - ako niekto kto sa veľmi dlho neholí a dokonca užíva aj nejaké podporné prostriedky na to, aby bol taký chlpatý. Toľko tvár. Zvyšok tela bol skoro celý čierny a pomaľovaný bojovými farbami: fialovou, ružovou a čiernou. Zvyšné farby sa mihali málokedy. Usmial sa a bolo vidieť, že zuby má žlté a každý štvrtý zub ma vybitý. Zdvyhol ruku (akože na znak priateľstva), ale vyletelo z tadiaľ niečo, čo ani nechcem rozoberať. Jacqinna sa na Xiwa ustráchane pozrela, pretože bolo jasné, že ten muž (nech to už bolo čokoľvek) kráča k nim.

Nabudúce o týždeň!
Pzm 2x02 - Návšteva z hôr

 Blog
Komentuj
 fotka
antifunebracka  3. 7. 2016 17:27
Vidím silný vplyv Adamsa.
Napíš svoj komentár