Po rokoch neochoty mobilných operátorov preberajú zodpovednosť výrobcovia smartfónov.
Všetky nové modely vybavia systémom, ktorý umožní na diaľku ich definitívne vypnutie. Cieľom je znížiť rastúcu kriminalitu - drobná elektronika je pre zlodejov atraktívna, keďže jej predajom získajú slušné peniaze.

Prvé výsledky prináša v Spojených štátoch iniciatíva SOS. Spoločnosti Google a Microsoft sa zaviazali, že po vzore Apple a Samsung vybavia nové smartfóny technológiou, ktorá ich dokáže premeniť na bezcenný kus plastu, skla a nefunkčnej elektroniky.

Štatistiky ukazujú, že od uvedenia mobilného systému iOS 7 od Apple sa zlodeji začali špecializovať na smartfóny, ktoré nie sú vybavené aktívnou ochranou.

Od nového prístupu si firmy aj úrady sľubujú, že mobily prestanú byť pre zlodejov zaujímavé. Ak poklesne ich úžitková hodnota na cenu súčiastok, ktoré môžu poslúžiť len ako náhradné diely, výrazne sa scvrkne aj odbyt ukradnutých smartfónov.

Aktuálny stav je zapríčinený nečinnosťou mobilných operátorov. Dlhodobo sa vyhýbajú tomu, aby vytvorili nadnárodný systém blokovania mobilov a nič nerobia pre to, aby takéto služby sprístupnili na národnej úrovni.

V USA je známy prípad, keď Samsung ponúkol bezplatne mobilným operátorom svoje vlastné riešenie a oni ho odmietli bez udania argumentov.

 Blog
Komentuj
 fotka
trdelniiiq  20. 6. 2014 19:28
bolo by lepsie, ak by sa mrkvosoft a google nechal inspirovat skor tym, ze z mobilu nespravy nefunckny kus plastu, kovu a skla ale funkcny kus plastu. kovu a skla s tym, ze zlodej do neho nebude mat pristup, podobne ako je to v ios
 fotka
trdelniiiq  20. 6. 2014 19:30
OMFG! nespravi*
 fotka
mayo911  20. 6. 2014 19:48
jj, cielom microsoftu a googlu je určite znížiť kriminalitu.
 fotka
vachtlik  21. 6. 2014 21:51
nesuhlasim s tym
Napíš svoj komentár