Ak sa zaujímate o interiérový dizajn, tak ste si určite všimli, že tapety na steny práve zažívajú veľký boom. V minulosti boli veľmi obľúbené a dnes sa k nim vraciame zas. Je to kvôli ich dobrým vlastnostiam, ku ktorým predovšetkým patrí praktickosť, umývateľnosť, odolnosť voči oderu a navyše aj dlhá životnosť. Ako si však tapety vyberať? Pre niekoho môže byť výber tapiet zložitý, preto Vám ponúkam stručný prehľad niektorých druhov tapiet a ich plusy a mínusy.

Papierové tapety

Papierová tapeta sa považuje za klasický druh tapiet a za najväčšiu výhodu sa považuje ich priaznivá cena. K výhodám patrí aj pestrá ponuka týchto tapiet a tiež skutočnosť, že ich možno natierať farbou. Nevýhodou však je, že sa pri lepení často krčia a trhajú, preto je ich lepenie niekedy náročné.

Vliesové tapety

Ak si chcete vytapetovať svojpomocne, tak určite siahnite po vliesových tapetách. Dôvod je jednoduchý – ich lepenie zvládne každý. Sú ozaj praktické a môžete nimi vytapetovať všetky druhy stien, použiť ich na akýkoľvek podklad a zakryť všetky trhliny. Vďaka ich priedušnosti sa pod nimi netvoria plesne.

Textilné tapety

Ak ste zástancami elegancie, tak práve textilná tapeta predstavuje pre vás to pravé orechové. Sú vhodné do elegantných obývacích izieb a pomáhajú vyvárať reprezentatívny priestor. Pozor, vyžadujú si však zložitejšiu údržbu a ich nevýhodou je aj vyššia cena.

Vinylové tapety

Do vlhkého prostredia je vhodný práve tento druh tapiet. Sú vhodné napríklad aj do kúpeľní a naozaj sa nemusíte obávať, že sa po niekoľkých mesiacoch začnú odlepovať, alebo vyblednú. Čistia sa veľmi jednoducho a dokážu zakryť nezrovnalosti na stenách.

Ak ste sa rozhodli pre tapetu, tak zahoďte všetky obavy za hlavu a hravo do toho. Môžete si vytapetovať celú izbu, alebo použiť tapetu len na jednu stenu. Tak, či onak, výsledok bude zakaždým určite skvelý. 

 Návod
Komentuj
Napíš svoj komentár