Som šokovaná.

Mali sme návštevu. Po dlhom čase k nám prišiel aj niekto s malými deťmi. Bola som nadšená. Zobrala som ich do svojej izby a rozhodla som sa ukázať im pár mojich starých hračiek. Tešila som sa že sa znova pohrám s vecami, ktoré som už pár rokov možno ani nedržala v ruke. Otvorila som krabicu so starými hračkami a začala som ukazovať im svoje poklady. S tým že ich to nezaujalo by som sa možno aj zmierila. Majú doma určite oveľa novšie, modernejšie hračky. No po ich podrobnom preskúmaní našej izby ich predsa len niečo upútalo.

Notebook.

Predstavte si malé zlaté jednoročné dievčatko. Máte? No tak toto ukázalo na notebook a ja som pochopila. Jaj starší brat sa na mňa pozrel s nádejou v očiach. No ja som zamietla. Nie! Ideme sa hrať! Ešte raz sa pozreli na notebook ako keby to bola jediná vec s ktorou sa dá naozaj zahrať. Vytiahla som staré kocky, skladačky, loptu. A tak u mňa ten čas pretrpeli a s nevýslovnou radosťou že už sa s mnou nemusia hrať tie trápne hry sa vrátili domov.

Možno som čudná, no tie deti sa správali ako keby sa nikdy naozaj nehrali. Jediné čo vzbudilo ich pozornosť bol ntb. Chlapec dokázal nekonečne dlho rozprávať o hrách na PC čo rád hráva. Chýbala im tá fantázia, chýbala im "detskosť". Problém je že nie sú jediní. Veľa detí dnes trávi čas len pri počítači a nepozná žiadne iné hry. Možno ich ani nebavia.

Moje otázky sú:
Je správne aby deti už od mala takto "závislačili" na počítačoch? Som vážne ja tá divná keď sa s nimi chcem úplne obyčajne hrať? Kde zmizla detská hravosť a fantázia?

Ako deti sme si dokázali vytvoriť vlastný svet. Je to vlastnosť, ktorú si chcem navždy zachovať. Bolo by mi ľúto ak by tieto deti o túto vlastnosť prišli.

 Blog
Komentuj
 fotka
mkamka  27. 3. 2012 21:49
toto je
 fotka
wicki  27. 3. 2012 21:52
Tak ja sa divím ich rodičom,že im to dovolili. Môj brat má 4 roky,občas mi nakukne do počítača,poprípade ma pýta,nech mu niečo namaľujem v painte,ale inak sa hraje s kockami a s autíčkami.

Na počítač mu zakazujem čo i len siahnuť
 fotka
silvinka111  27. 3. 2012 21:55
@mkamka ešte stále som z toho vykoľajená...

@wicki rozhodne ten prístup rodičov je nezodpovedný....veď čo je ľahšie než poslať decko k PC a majú pokoj (ach)
 fotka
wicki  27. 3. 2012 21:59
No veď to. Najľahšia cesta. Ale som rada,že deti, ktoré poznám sú šťastné,keď sa s nimi naháňam, rozprávam im rozprávku, som vlk a chcem ich spapať alebo som zlodej a chcem ich uniesť.
 fotka
sleepwalker9  27. 3. 2012 22:07
no páni jednoročné a už je závislé na pc....fuha, niekde sa asi niečo pokazilo....
 fotka
jessminka  27. 3. 2012 23:07
rodičia totiž nemajú trpezlivosť na deti... chcú ich, ale venovať sa im je už nad ich sily... a veď, počítač to spraví za nich... je to smutné
 fotka
dahlia18  27. 3. 2012 23:25
Aj bratranec je taký... ja by som neskutočne rada pustila moju fantáziu na špacír... a on sa absolútne nechytá... Zato Farmville, Warcraft, to mu ide... Kam sme sa to už dostali?
 fotka
hereiam  28. 3. 2012 00:08
tiež nechápem keď prídu malí bratranci a pošlem ich von, tak sa nudia...veď nás odtiaľ nevedeli dostať dnu a oni by len pri pc sedeli..smutné
 fotka
tasha5  28. 3. 2012 13:18
nova generacia, bohuzial techn.doba deti vychovava a nie fotrovci.. su pohodlni unaveni vystresovani nechce sa im vymyslat a zabavt ich .. ja mam dost tiez vidavam hysterky co na deti hucia za to sa zaspinia abo chcu byt vonku a pod.veci .Nie si sama, vobec nie divna tiez to tak vidim,.. je to smutne ale fotrovci robia chybu .
10 
 fotka
erika12345  28. 3. 2012 13:54
uhm aj moja sesternica to isté
11 
 fotka
zrkadlovka  28. 3. 2012 18:45
našťastie nie všetky deti sú takéto. mám tú česť poznať tie normálne čo ma prosia o to, aby som sa s nimi zahrala s kockami alebo plastovými zvieratkami
12 
 fotka
1topsecret  28. 3. 2012 21:01
presne, môj synovec (3) keď príde k nám, tak hneď len uteká ku mne a chce aby som zapla ntb a pustila mu nejaké video
13 
 fotka
saasenkaa  29. 3. 2012 08:10
našťastie nakoľko ja som vyrástla tiež bez PC a 5 programov rozprávok, viem aké je to skvelé. a preto nedovolím sestrám aby také boli. majú hračky, chodia von, prídu zablatené, zelené a čuduj sa svete šťastné.

a áno, všetko je to o výchove rodičov .. a to je smutné
14 
 fotka
arcadefire  30. 3. 2012 16:21
a od akeho veku je normalne sediet kazdy den za pc ?
15 
 fotka
sanik2  24. 10. 2016 12:42
Dnešné deti sú velmi iné ako sme boli my každý má v rukách mobil tablet a doma sedí pri pč.. na miesto toho aby boli vonka a hrali sa ..My sme nemali ani mobil ani tablet ani internet a boli sme šťastný stále sme sa vonka hrali všelijaké dobré zaujímavé hry a nikdy sme sa nenudili až do neskorého večera sme boli vonku ..Teraz či je jar či leto či jesen zima deti nevidím vonku sa hrať sedia doma za pč kde inde jooooj kde sú tie zlaté časy ked ešte my boli deťmi dávno za nami minulosť bohužial keby sa dali vrátiť joooj
Napíš svoj komentár