Zamyslela som sa. Už to je nezvyklé, ja viem. Chýbajú mi tie časy... Asi sa prejdem do našej dedinskej miniknižničky a požičiam si niektoré z tých kníh, ktoré som čítavala kedysi.

Kedysi. Dnes.
Ono je dnes každý deň a každý deň sa stane tým ďalším s nálepkou minulosti pod babičkinou prešívanou prikrývkou. Ale rada by som si ten život trochu pretočila. Aspoň na jeden deň repete. So všetkým tak ako sa patrí.


Kedysi mi spoločnosť robili komíny kníh z miestnej knižnice. Medzi nami dievčatami, Traja pátrači, Slávna päťka, Sissi, Anna zo Zeleného domu a podobné klasicky detsky dievčenské knižky.
Dnes sa rozhodujem spolu so Sofiou, prežívam dni počas vojny vďaka slovám z Na západe nič nové. Bukowski, Mihálik,Sartre, Kafka, Steinbeck...
Aká irónia! Listujem v stredoškolských poznámkach a hľadám mená autorov, ktorých si chcem prečítať – teraz. Vtedy som nad nimi ohŕňala nos a trucovala, že sa o nich musím učiť.(Vtedy som ulietavala na Pánovi prsteňov, encyklopédiách a fantasy) Dnes prahnem po každom ich slove. Samozrejme, vždy sa nájde miesto a čas aj na oddychovú literatúru (Anita a podobné) na ktorú nenechám dopustiť rovnako ako na Alighieriho Peklo.

Ako bude asi tak vyzerať, ak vojdem v knižnici do detského oddelenia a požičiam si zopár dielov môjho detstva? Pri predstave maminho pohľadu sa smejem už teraz. Zvykla si na moje nedeľné spory s mladším bratom – Camus vs. Sartre.

Potrebujem dať umelé dýchanie tomu dievčatku vo mne, lebo pomaly ale iste sa odoberá na odpočinok. A necháva ma tu samú a dospelú. Nechcem takúto dospelosť. Bez štipky detstva a hlasitého smiechu bez príčiny.

Tak veľmi si chcem sadnúť s tanierikom plným voňavých kúskov bábovky a megašálkou kakaa pred televíziu a zapnúť si s bratmi rozprávky. Opäť sa smiať na Tom & Jerrym, skrývať v ústach šém od Golema, hádať sa s bráškami, ktorý z nás je ktorou z Ninja korytnačiek...
Nepozerať vážne filmy, komédie vtipné akurát tak dospelým, poučné, plné myšlienok - filmy pre dospelých.
Chcem byť opäť aspoň na jeden deň malou, detskou, nevinnou. Bez povinností, zodpovednosti. Bez pečiatky dospelosti na čele.

...asi sa v pondelok prejdem do knižnice. A možno sa mi podarí ukecať bratov na poobedie s Ninja korytnačkami alebo Tom & Jerrym.

 Blog
Komentuj
 fotka
snehovavlocka  4. 2. 2011 23:57
Ja som si včera po dlhých mesiacoch zapla video a pustila si disneyovku. Bola som opäť detsky nadšená.
 fotka
paaloo  5. 2. 2011 00:04
az po case si ludia uvedomia, aku cenu ma to, co predtym bolo na zahodenie...



peace!
 fotka
eleanor  5. 2. 2011 09:09
a kde je probleeeem?? zober si detskú knižku a vráť sa v čase, aspoň trošičku...aspoň na chvíľku.... pomáha to...
 fotka
george90  5. 2. 2011 10:29
Ja už mám o návraty do detských čias vystarané, je to fajn pocit
 fotka
alysia  7. 2. 2011 15:37
boze ja sa rozrevem!!! uplne ked to citam toto ... inak sory zase otrepana budem, ale to ake knihy si citavala? ...

a ako inak viem o com hovoris ... ironia, ze akurat teraz preberam trocha to co ty, lebo segra sa ma pyta na tipy na knihy a cita knihy co som citavala ja ... terza len lutujem, co som odkladala uz ako dieta na neskor a neprecitala napr nikdy vsetky Slavne patky a nebolo ich tristo ale 30

ze ktora ninja korytnacka aaaaaa
Napíš svoj komentár