Lilith - ženský démon, sumerský a babylonský upír, ktorý má i rysy démona Lamaštu, vraha detí. V postbiblickej židovskej tradícii má Lilith dve roly. Je to prvá žena Adamova. Keď Boh stvoril Adama povedal: " Nie je dobré aby bol človek sám.." a stvoril mu zenu... Ženu rovnú jemu, nazval ju Lilith..
Velmi skoro sa začali hádať, práve kvôli ich "rovnosti".. Adam nechcel ležať pod ňou, povedala mu: "Obaja sme si rovní, obaja sme stvorení zo zeme".. Ale Adam sa snazil ju skrotit a ovládat, preto coskoro z raja zmizla..utiekla...nechcela byt podriadená muzovi...Všemohúci vyslal troch anjelov, ktorí mali nájst Lilith a priviesťju spät...Ak ich nepocúvne, zomrie denne 100 jej synov...Lilith však odmietla, a vtedy na seba prevzala vinu... Odvtedy sa stala pozierackou detí, a "poškodzovacka mužov..."
Z manzelstva s Adamom vzniklo pokolenie obrov a zlých duchov. Nazývaná tiez ,,pekelná štetka, manzelka diabla Samaela, nocný démon. Leviathan niekedy vystupuje ako spojenie Samaela a Lilithy. V ciernej mágii je casto oznacovaná ako stelesnenie a symbol temnej stránky zenskej sexuality. Zlí zenskí (nocní) démoni; hebrejsky lilít, slovenský ekumenický preklad ,,upír... V raji ju vtedy nahradila Eva...
Ešte dnes sú hádky kvôli tomu kto bola Lilith... Bohyna alebo démon?
Vela žien ju vidí ako bojovníčku za rovnosť...muži často ako ničitelku alebo upírku. Vysoké postavenie má Lilith v astrológii ako takzvaný "čierny mesiac."
Hovorí sa...keby nebolo Lilith a Evy, tak by sme boli ešte v raji...a čo Adam? On je nevinný? Tiez si predsa odhryzol z jablka...Uz tu sa zrodilo to, že muž bol v cirkvi kladený na vyššie miesto ako žena.. neskôr bolo upálených mnoho bosoriek...Mnoho vrážd len zo strachu...

 Blog
Komentuj
 fotka
sisska  19. 12. 2009 20:43
podľa mňa každá z nás ju má v sebe. tak ako v sebe máme dobro, no zlo zároveň. ide len o to, čo si vyberieme...



a v tomto napríklad strašne uznávam severskú mytológiu, že podľa nej boli prvý muž a prvá žena (Ask a Embla) stvorení naraz.
 fotka
diablo7  11. 1. 2010 10:05
no sak lebo su to magori inak by ich nepalili
 fotka
mix  13. 2. 2010 00:25
Trošku si sa odviazala od témy ku koncu nie? Ale dobre vedieť niečo nové o Lilith.
Napíš svoj komentár