Vážne? Podelím sa s Vami o moje príbehy.

Cigán je vraj otravný.
Vracal som sa z kúpania. Cestou domov ma otravovala skupinka chalanov neslušnými rečami. Boli Cigáni. V inom meste ma tiež sledovala iná skupinka, správali sa veľmi podobne. Boli bieli.

Večerným autobusom pravidelne cestujú so mnou traja robotníci. V pracovnom odeve, unavení. Občas ich počujem ako sa rozprávajú o svojej práci na stavbe. Sú slušní, triezvi, nikoho neotravujú. Sú Cigáni.

A raz som cestoval tou istou autobusovou linkou a obkolesili ma štyria vymakaní, hrubokrkí chalani. "Si emo, keď máš dlhé vlasy?" Pýtali sa ma. Rozprávali sa nahlas, skandovali akési protižidovské hlášky. Boli bieli.

Cigáni vraj nechcú robiť
Cestou do univerzity chodím cez rozkopanú ulicu. Počujem hučať zbíjačku. Kúsok ďalej spozorujem ako reže robotník v prachu a v špine asfalt. O kúsok ďalej ďalší dohliada nad zmenou organizácie dopravy. Iná skupinka je tri metre pod zemou pracujúc v blate zo spodnej vody. Všetko Cigáni.

Cestou domov finančná skupina stavia novú štvrť. Zorganizovali celú čatu pracujúcich, ktorí musia vykopať kanál. Ja sa parím v autobuse, na nich praží na slnku 40°C. Opäť sú to Cigáni.

Naši susedia majú dvoch synov. Dospelých, zdravých. Majú cez 30, základné vzdelanie, pracujú iba keď musia. Práca im nevoní. Ich matka nerobila celý život. Celá rodina je biela.

Cigáni sú bitkári
Keď som bol druhák na základnej škole, istý čas si ma po škole "počkal" jeden spolužiak. Cestou domov ma zhadzoval do odtokového kanála. Nevedel som sa fyzicky ubrániť. Bol väčší, silnejší. Bol zo slušnej rodiny. Jeho mama a otec na sídlisku ako prví po revolúcii ´89 začali podnikať, otvorili si obchod s oblečením. Vzbudzovali rešpekt. Bol to Cigán, rodičia boli Cigáni.

Inokedy ma šikanoval iný spolužiak. Cestou domov na mňa pľul, iný prišiel cez prestávku ku mne a občas ma udrel do ramena. Títo boli bieli.

Nemáte pocit, že deliť neslušných, agresívnych, nepracujúcich ľudí podľa národnosti akosi nefunguje? Ak by som ich mal takto identifikovať, mám v hlave chaos. Genetické predispozície nespochybňujem, nerobme však z nich nosný pilier takýchto predstáv. Je to cesta k rasizmu. Ľudia sa neustále menia. Aj Cigáni sa menia, tak ako Slováci. Niekto robí v živote veľké zmeny, niekto menšie. Aj biely, aj čierny. Aj Slovák, aj Cigán.

ps. príbehy sa skutočne stali

 Úvaha
Komentuj
 fotka
mcvpn  2. 9. 2015 17:46
ale otázka stále visí vo vzduchu
Si teda emo? :happy:
 fotka
lyterka  2. 9. 2015 17:58
.. nevedel by si ich bližšie rozčlenit, identifikovat, zkategorizovat, mal by si z toho všeho kus chaos v hlave - lebo by si ich proste zatial NEVEDEL ..rozsortírovat, poškatulkovat, atd..

ale pomožem, dám ti malú nápovedu -

napr. ak by si v prírode v lese stretol napr. 1vlka, samotného, (nie vlk-samotár, nie "zabiják´, nie ..zdivočelý, ale bežný priemerný, len ktorý sa načas ocitol mimo svorky),
tak by si ta pravdepodobne chvílu pomeroval, natahoval krk, očuchával vzduch, a potom asi odbehol bokom od teba, preč..
(ak by si nerobil žiadne prudké pohyby voči nemu, ani nešiel priamo smerom nanho, ani neutekal pred ním..)

..ale AK BY TEN VLK BOL Vo SVORKE?, KED BY ICH BOLA CELA SMECKA !?..
 fotka
doyouhearme  2. 9. 2015 18:07
neviem, kde žiješ, ale bývam v meste, kde je cca 50 % Cigánov.

NIKDY ma nikto neotravoval, žiadny biely, okrem Cigánov. Prídem domov zo školy a pod bytovkou leží nejaký nafetovaný. Idem večer okolo deviatej odprevadiť kamarátku, na rohu ulice stojí skupinka, ktorá na teba začne pokrikovať, alebo ženu/dievča chytajú za zadok. Všetko sú to cigáni. Doobeda, ak som raz za čas nebola v škole (doktorka a podobne) stáli asi 9-ročné deti pred tescom a vykrikovali, naháňali sa, a chodili za dôchodkyňami a strkali im ruky do tašiek. Večer vystupujem z vlaku, polovicu cesty za mnou ide niekto na bicykli, a kričí po mne. Je to Cigán.

áno jasné, ani bieli nie sú nejaké neviniatka, len hovorím z osobnej skúsenosti, že to nevidím tak ružovo. nie som rasistka, nezastávam názor, že by ich trebalo všetkých poslať do plynu, ale keď jedna "rodina" má 9 detí, žijú v jednom "dome", tak je načase s tým niečo robiť.
 fotka
smilerrr  2. 9. 2015 18:10
Neviem sa dočkať na nejakú storku s imigrantmi.
 fotka
milgamman  2. 9. 2015 18:24
Ja mam tiez pribehy s ciganmi na celu knihu
 fotka
warble  2. 9. 2015 18:37
Ja uplne suhlasim s Luckou
raz som isla po ulici cez biely den (sory za vyraz) a oproti cigan mi chcel zapalovacom podpalit vlasy, len tak tak som sa uhla
tiez pokrikuju na ulici, vyjst sama na ulicu po 22 nehrozi, po ulici sa bojim chodit aj za obycajneho dna, kopec pripadov ako cigani zbili ludi na ulici atd atd a to byvam v meste kde ich az tolko nie je, byvat v kosiciach alebo celkovo na vychode tak nvm

Ja sa nechcem moc rozpisovat kedze fakt moj nazor zhrnula @3 len proste si myslim, ze ti cigani maju v sebe cosi take, ze sa spravaju tak ako sa spravaju
 fotka
smilerrr  2. 9. 2015 19:26
@Warble takto si trafila Býval som v Košiciach a kusok od mojho bloku bola bytovka pre socialne pripady, ci ako to nazvat.. jedno stastie ze oni boli na takom mensom kopceku, teda casto saa im nechcelo trepat dole.. no ihrisko co sme mali pri bloku bolo totalne znicene ciganmi a ani nehovorim o rozbijani okien
A raz som nastupil na zly bus a ma odviezol na Lunik 9 som myslel ze uz zivy neodidem.. vazne
 fotka
anitchka  2. 9. 2015 20:01
inak ty si v prahe, zeee?
myslim, ze som ta minule videla niekde na stanici metra sa mi zda
 fotka
burble  2. 9. 2015 20:05
byvam v najciganskejsej stvrti brna rok a pol. za ten cas som so ziadnym ciganom nemala ziadny problem.

ale indickemu kamosovi sa (2x! ) stalo, ze sa zacal rozpravat so skupinkou ciganov, isli na pivo a nejake panaky a ked isiel na wecko vsetci zdrhli a ostal len nezaplateny ucet

kazdopadne si nemyslim ze by to, ze su v priemere nebezpecnejsi ako zvysok populacie malo nieco s genmi. raz som isla po ulici a skupinka dievcatiek po mne pokrikovala ci sa nebojim tadial ist, ze by som sa mala a podobne, chceli sa pobavit na tom ze ma vystrasia (co im nevyslo ) a to mi pride ako hlavna pricina, vedia ze sa ich ludia boja uz odmalicka a neovplyvnia to, tak samozrejme ze sa tak potom spravaju
10 
 fotka
burble  2. 9. 2015 20:07
cim som chcela povedat, ze to moze byt vychova, prostredie a atmosfera v ktorej ziju, ale urcite nie geny.
11 
 fotka
riddler  2. 9. 2015 20:12
Problém je v tom,že niektorí ludia delia spoločnosť podľa etnika alebo vierovyznania,nie podla toho,v akom prostredí vyrastá,aký má charakter.Súhlasím s @10 žiadne špecifikácie čo sa týka povahy a správania v etnikách neexistujú,všetko je o výchove a mentalite jednotlivca
12 
 fotka
lyterka  2. 9. 2015 20:24
@10 @burble mno aj tie gény, napokon..

..ale to sa ešte nevie( ? ), či tie gény ..to všetko začínajú, sú toho celého príčinou, abo sa to do nich až následne tak ..obtiskne (tie všetky spomenuté veci - "..vychova, okolnosti, prostredie a atmosfera v ktorej ziju.., atd.." )
13 
 fotka
riddler  2. 9. 2015 20:46
@Lyterka každý človek má nejakú genetickú výbavu,ale tá nevyplýva z jeho etnickej príslušnosti.Ja som taktiež róm,no jednak nato nevyzerám a vôbec tak na ludí nepôsobím,ked im to poviem,tak mi nechcú veriť a myslia si,že si robím srandu .Keďže to nemám zapísané v občianskom ani v rodnom liste,nemám im to ako dokázať preto si myslím,že nejaké genetické predurčenie na nejaké správanie na základe etnickej príslušnosti nejestvuje.
14 
 fotka
warble  2. 9. 2015 21:21
@burble @riddler zle som sa vyjadrila, samozrejme mate pravdu
15 
 fotka
borovy  2. 9. 2015 22:52
Nie som rasistka, ale oni sú proste iní. Treba si na nich dávať pozor.
Na každého, či žijú v osade, alebo sú to radoví občania.
Detí majú veľa už od mladého veku...a žijú v jednom dome nakope, no kto si urobí tri deti do veku 25 rokov? Myslím, že v dnešnej dobe, je to čudné.
16 
 fotka
carpathian  3. 9. 2015 04:32






17 
 fotka
nahaku  3. 9. 2015 05:18
@doyouhearme hlavne ich treba naucit pouzivat kondomy a planovat si zivot, nie ocakavat ze im dakto cely ich zivot bude platit, a ze budu takmer nepostihnutelny
ty ked udres,urazis roma tak mas problem, si rasista ale ked ti on vynada popripade ta zmlati s kamaratmi nic im nebude
to je smutne
osobne proti nim nic nemam, su tam aj poctivi a pracovity ludia, ale vacsina je rovnaka

ten clanok som necital, je rano a ponahlam sa do prace
18 
 fotka
sakul  3. 9. 2015 13:32
@anitchka ak to bolo minuly tyzden tak ano bol som tam.. ale v Prahe uz nezijem viac ako rok.
19 
 fotka
karlotiskot  3. 9. 2015 14:04
Pamätám si, že keď som bol malí v našom meste to bolo trochu inak. My sme mali asi polku mesta skínov. Našlo sa zopár cigáňov čo robili problémy, na skínov sa však nechytali. Zatiaľ čo cigoš kradol, skíni mlátili a hádam neprešiel deň čo niekto nedostal, chodilo sa po meste po tichu a so sklopenými očami, aby vás náhodou neobstúpila skupinka a nezmlátila vás za to, že ste mali gorálky. Skončilo to upálením človeka zabaleného do koberca v kruhu vyholených mladíkov. Našťastie ľudskej spoločnosti, žiadny z nich nebol taký herec ako si myslel keď vykrikoval o cigáňoch v plyne a každého to skôr či neskôr psychicky dostalo, nehovoriac o tých, ktorí si za to posedeli.
(Funny fact: Po tomto čine- prakticky vrchole konania aké propagovali, skínhedi z nášho mesta skoro nadobro zmizli, poprípade ich aktivity už prakticky ani neboli a tí čo ostali boli skôr dojebávaní ostatnými skupinami)

Momentálne mám veľa predsudkov voči cigáňom, citím sa trošku bezpečnejšie keď ich mám tak dúfam, že mi ich nikto nebude brať, nie je to totiž nič hrozné, mám ich totiž aj voči skínom a antifákom jakbysmet,problém pre človeka je asi skôr keď tieto predsudky presiahnu logickú mieru a na základe rasy, politickej príslušnoti atď, začne človek prisudzovať inému možné miesto v spoločnosti, alebo nebodaj rovno jeho schopnosti alebo nejakú predurčenosť, či už pozitívnu, alebo negatívnu.

Inak myslím si, že väčšina ľudí o ktorých tu píšete, či už biely alebo čierny, robia problémy len preto, že môžu, že policajná a súdna moc sa bojí vysporiadavať razantne s problémami, poprípade im je to jedno, čo je ešte horsie. To isté sociálka, ktorá neodoberie dieťa, ktoré chodí srať susedom pred dvere lebo doma nemajú záchod, s tým, že si nechcú robiť problémy...
To nie je o tom, kto má aké sfarbenie, ale o tom komu čo dovolí systém a pri niektorých druhoch výchovy, ktorá sa opakuje celé generácie je vidieť do akých extrémov sa to dá v niektorých prípadoch myslenia dotiahnuť. Rád by som to zaškatuľkoval na čiernych, bolo by to predsa skvelé, keby sa takýchto problémov v spoločnosti dá zbaviť tým, že sa vysporiadame s jedným etnikom, bohužiaľ, takto to funguje len v predstavách priblblých populistov.
20 
 fotka
torpedo08  4. 9. 2015 02:24
na to ze ich je menej je ich viac jebnutych tak by som to povedal v skratke ale ako nic proti nemam no poznam milion ciganov a z vacsinou vychadzam inak mam skusenosti asi ako ty aj biely aj cigani su proste svine aj v pohode nechce sa mi teraz nic rozumnejsie k tomu napisat inak nemam rad ked sa povie ze slovak a cigan lebo ten cigan je tiez slovak ked tu jeho predkovia ziju uz neviem kolko staroci a hovori po slovensky tak je proste slovak
21 
 fotka
antifunebracka  5. 1. 2017 20:41
Čiže ťa vlastne bili všetci, čierni aj bieli
Každopádne pár lastovičiek leto nerobí. Skús bývať vedľa typickej cigánskej rodiny a pochopíš.
22 
 fotka
kuko1965  30. 6. 2017 01:32
Skúste si predstaviť že ste (slušný) cigáň. Že cestujete v autobuse, idete do školy, ste v škole ako cigáň, hlásite sa do práce, ... atď. Ako sa môžu cítiť?
Ale u nás vo firme sú to fakt najlepší kopáči!
Napíš svoj komentár