Ako to dopadne keď sa rozhodnú dvaja autori hororov spojiť svoje sily a vytvoriť niečo nové? Môžeme sa tešiť na poriadny horor? Tú otázku si určite veľa ľudí položilo, keď vyšiel román „The Talisman.“ A konečne po veľkom množstve prečítaných Kingoviek som sa prelúskla aj cez túto knihu a dovoľte mi povedať, že ak ste ešte tento príbeh nečítali, bežte do najbližšej knižnice a prečítajte si ho. „The Talisman“ je absolútny príklad toho, čo by som nazval perfektným dielom. O čom to je?

Dvanásťročný chlapec Jack Sawyer sa so svojou mamou Lilly dostanú do veľkého hotela Alhambra. Spozná sa tu so starým pánom Speeedym, ktorý ma na starosti lunapark. Takže v tejto časti som sa sám seba pýtal, či tu budeme mať „The Shining 2.“ Lenže nič také sa nekoná. Jackova matka má rakovinu, jej manžel zomrel za nejasných okolností a navyše jej teraz neustále vyvoláva jeho bývalý partner Morgan Sloat, ktorý po nej chce, aby prepísal podiely ich spoločnej firmy na neho a mohol tak získať všetko. Lilly to ale odmieta. Jack je nešťastný z toho, ako jeho mama vyzerá a uvedomuje si, že sem prišla umrieť. Speedy mu ale povie, že nemusí prísť o život, ak nájde v krajine zvanej „Teritória“ predmet zvaný Talizman, ktorý zachráni jeho mamu a súčasne aj jej dvojníčku v Teritóriach – Kráľovnú Lauru. Zlý muž zo západu, ktorý sa volá Morgan z Orissu totiž chce jej smrť, aby mohol ovládnuť celý svet. A jedine on to môže zmeniť. Jack sa teda vydá na dlhú cestu peši na západ získať tento artefakt. Navyše aj krajina Teritórií ho po krátkej návšteve veľmi ohromila.

A nebol ohromený len Jack, ale aj ja sám z toho, ako pomaly a fantasticky sa táto kniha vyvíjala. Od začiatku do konca to bolo len lepšie a lepšie a momentky strašidelnejšie a strašidelnejšie. Mal som plné gate? To by som až netvrdil, no rozhodne je treba povedať, že mnohé scénky sú veľmi pôsobivé. Prvé stretnutie s Elroyom je vynikajúco stvárnené. Tábor Sunlighta Gardnera? Dokonalé. Škola Thayer? Maximálne dokonalé. Čierny hotel? Páni moji, to som ani nečakal. Takto by sa dalo pokračovať, nakoľko každá jedna momentka v tejto knihe skutočne vám dá ten správny feeling, ktorý by ste od výborného hororu čakali. A každé nebezpečenstvo sa dá prekonať.

Poďme sa teda pozrieť na postavy. Máme tu najprv dvanásťročného Jacka, ktorý na začiatku pôsobí ako obyčajný chlapec, ktorý chce len lásku svojej mamy, a aby nežila ako mŕtvola, no po celej svojej ceste za Talizmanom sa z neho stane skutočne dospelý chlap. Je tu Speedy, ktorý je tiež dobre vyprofilovanou postavou a dá mu skutočne správny cieľ. Jeho kamarát Richard? Najprv som si myslel, že ho budem neznášať, no keď sa dozvieme o ňom viac, je to skutočne plnohodnotná postava, ktorá výborne zapadá do deja. Nebudem ale o ňom moc spoilovať, pokiaľ ste nečítali. A potom je tu „Vlk.“ A nech samotný Boh požehná jeho ducha, pretože toto je aj vtipná, aj úžasná, aj desivá, aj nádherná postava dokopy. Štyri v jednom. A jeho snaha chrániť stádo a bojovať o jeho ochranu za každú cenu, fantasticky stvárnené.

A potom sú tu zloduchovia. A dovoľte mi povedať, že ak som pri Gregovi Stillsonovi alebo Johnovi Rainbirdovi hovoril, že sú kvalitne spracovaní, tak ako by som charakterizoval týchto chlapíkov? Morgan Sloat je pre mňa niečo ako bol Randal Flagg. Rozhodnutý ísť za akúkoľvek cenu pre svoju vládu nad svetmi. Keď sa s ním ale na konci stretneme, tak jeho motívy a činy zase trošku vädnú. To bolo asi jediné sklamanie, ktoré som mal, nakoľko som veril, že bude oveľa lepšie spracovaný a desivejší, než sme v závere dostali. Každopádne záverečná momentka s ním je skutočne fantastická. Opäť nespoilujem.

Kto bol podľa mňa oveľa lepšie spracovanou postavou než Morgan, bola jeho pravá ruka – Diabol v mene Sunlight Gardner – Osmond. Spôsoby, ktoré tento človek používa sú desivé a pritom maximálne fascinujúce. Sledujte scénky, kde niekoho mučí. Kde chce niekoho donútiť k tomu, aby sa mu podriadil, kde absolútne prepadne šialenstvu, kde si vychutnáva možnosť ubližovať druhým a pritom si hovoriť, že podľa Božieho Slova je to správne. Je to tak desivá, tak zvrátená a tak maximálne fantasticky spracovaná postava, že by som si radšej predstavil záverečný boj s týmto človekom než Morganom. Neviem kto bol jeho tvorcom, ale King a Straub, veľký potlesk. Jeden z najlepších ľudských zloduchov hororovej literatúry, akého som kedy videl.

Menší zloduchovia knihy? Tiež dobre fungujú a zapadajú do deja. Majiteľ baru v Oatley Smokey je tu ako novodobý otrokár, Sonny Singer ako dozorca, ktorý si myslí, že si môže dovoliť čokoľvek, strážnik Williams, ktorý dopraje chlapcom utrpenie napriek tomu, že vie do čoho idú. A pritom sú tu aj hrdinovia ako muž, ktorý dá Jackovi teplý kabát, alebo Buddy, ktorý mu skutočne chce pomôcť. Výborne zapadajú do deja.

A potom je tu ešte fantastické prepojenie tejto knihy so ságou „The Dark Tower.“ A veľmi rád by som vám prezradil všetko, no nechcem spoilovať dej, ktorý si potom užijete. Ale minimálne si skúste dať Čierny hotel a Temnú vežu do kontrastu a niečo by sa vám mohlo zlepiť. Rovnako ako aj Talizman. Ale to už by som moc spoiloval. Občas som dokonca čakal, či sa niekde objaví Roland, Eddie a Susannah, ale nič také sa neuskutočnilo. No ten feeling, ktorý z toho ide je skutočne fantastický. Ak milujete „The Dark Tower“ potom je toto kniha, ktorú si musíte prečítať.

Toto je skutočne moment, kedy sa zrodil fantastický horor, ktorý zvládol všetky aspekty dobrej knihy. Fantasticky príbeh s veľmi silnými postavami, dobre spracovanou atmosférou a veľmi kvalitne spracovaným záverom. Neviem čo viac by som ešte o tomto diele povedal. Stále si stojím za svojim prvým tvrdením. Nájdite prvú knižnicu, a prečítajte si to. Jeden z najlepších príbehov od Kinga, ktorý kedy vznikol. Obom autorom veľké zásluhy a už sa neviem dočkať až si prečítam aj sequel – „The Black House.“

 Recenzia
Komentuj
 fotka
soltyky  4. 6. 2014 08:56
toto patri medzi moje osobne top 3 knihy, ked som si Talizman precitala prvy krat bola som uplne mimo..nieco tak dobre, som musela mat aj doma! a po dlhom zhanani mi lezi v policke ..btw spravil si mi chut, asi si ju zas precitam
 fotka
reviewit  4. 6. 2014 14:14
@soltyky - som rád. Nabudúce príde pre zmenu - "IT" a z tvojho komentu pri Salem´s Lot verím, že asi budeš zvedavá... ale dojdeme aj k tomu.
 fotka
ortego  4. 6. 2014 15:31
@reviewit
...som sa prelúskla ? To bol preklep alebo si dievča ?
 fotka
reviewit  4. 6. 2014 15:52
to bol preklep.
 fotka
reviewit  4. 6. 2014 15:52
a plus sa nedá opraviť chyby, ktoré si človek nevšimne.
 fotka
soltyky  4. 6. 2014 16:21
@reviewit uz sa neviem dockat lebo aj ked patri medzi moje naj knihy, ten koniec som nepochopila trosku ( tu sexualnu scenu ) cize ak mi to niekto objasni,ja budem rada
 fotka
bludiacisvetom  17. 6. 2014 13:51
moja TOP kniha
Napíš svoj komentár