Tak sa konečne dostávame k ďalšiemu titulu Stephena Kinga. A viete, že posledné dva mi neboli až tak veľmi po chuti, no napriek tomu tam bolo veľké množstvo elementov, ktoré ma držali pri nich. Teraz však prichádza ďalší titul s názvom „Pet Sematary.“ Ako to dopadne? Budeme držať úpadok? Alebo nás Stephen King dostane do skutečného napätia a budeme fascinovaní ako sa mu to podarilo s jeho titulmi „The Shining“ alebo „Firestarter?“ Poďme sa pozrieť, čo nás čaká s touto knihou.

Predstavuje sa nám mladá rodina Creedovcov. Louis, jeho žena Rachel, dcéra Ellie, malý synček Gage a ich kocúr Church. Práve sa presťahovali do domčeka v malom mestečku. Ich susedia sú starší pár Jud a Norma Crandallovci. Louis a Jud sa veľmi rýchlo spriatelia. Jud ich však varuje, aby boli opatrný, nakoľko bývajú blízko cesty, ktorou kamióny vedia jazdiť ako šialené.

Hneď vedľa ich domu je aj takzvaný „Cintorín Zvieratok“, kde zväčša deti pochovávajú svojich zosnulých miláčikov. A nepotrvá to dlho, budú mať prírastok o Churcha. Aspoň to tak zo začiatku vyzerá. Lenže Jud prezradí Louisovi tajomstvo, že za týmto cintorínom je ešte jedno miesto. A keď na ňom Churcha zakope, vráti sa mu živý. Bude to všetko ale len tak? To je otázka, ktorú by si mal človek pri tomto titule položiť.

„Pet Sematary“ je titul, ktorý sa konečne oslobodil od nezaujímavých a nezapamätateľných hlavných hrdinov s mizivou osobnosťou, a dostávame poriadne hlavné postavy, ktoré majú obrovskú dávku osobnosti. Louis je človek, pre ktorého je rodina na prvom mieste a urobil by čokoľvek, aby mohli byť všetci spolu. A nezabráni tomu ani rýchlo idúci kamión. Potom je tu Rachel, ktorá je maximálne traumatizovaná smrťou svojej sestry Zeldy, jej dcéra Ellie, v ktorej sa môže skrývať oveľa viac, než sa zdá a nakoniec Jud, ktorý prežil vo svojom dome celý svoj život a pozná to tu ako vlastnú dlaň. A je si vedomý čiernych tajomstiev pôdy, kde poradil Louisovi zakopať Churcha. Prečo mu to vlastne poradil? Lebo pochovať tam zvieratá nie je nejako výrazne nebezpečné. Ale niekto môže mať aj celkom iné myšlienky.

Atmosféra „Pet Sematary“ je na ešte vyššom leveli, než bola atmosféra v Cujovi. Keď sa vžijete do pocitov hlavných hrdinov, ste okamžite s nimi na mieste a viete čo sa v nich odohráva. Prežívate ich strach, ich bolesť, ich žiaľ ich odhodlanie všetko vrátiť na poriadok. A keď príde vyvrcholenie, pre mňa je to jeden z najsilnejších momentov v knihe vôbec. Koľko manipulácie sa dokázalo sem dostať. Je to skutočne ohromujúce.

Čo ďalšie je na tejto knihe ohromujúce? Všetci čo ste knihu čítali si určite pamätáte záverečný epilóg. Pre mňa jeden z najlepších záverov, ktoré kedy kto napísal. Nebudem spoilovať pre tých, ktorý knihu nečítali, no jednoznačne je to moment, ktorý vám v pamäti utkvie navždy.

Dej a príbeh sú veľmi jednoduché, nikde sa nezamotáte, prehľadne sa zorientujete v každej situácii a budete pokračovať ďalej. A to sú všetko elementy, ktoré robia túto knihou fantastickou. Plus je treba priznať ešte jedno. Stephen King sa poslednej dobe viac zameral na drámu, ktorá mala prvky hororu. „Christine“ bola pokusom o skutočný horor, ale trošku sklamala svojim nie veľmi zaujímavými hlavnými hrdinami. Táto kniha je však skutočne horor, aký by ste si všetci pri mene Stephen King predstavili.

Nejaké negatíva? Možno by som pár našiel, ale podľa mňa by to skutočne bolo len hľadanie detailov. Jediný taký menší problém pre mňa bol, že príbeh aj keď napísaný vynikajúco, je trošku priehľadný. V momente ako sa rodinka prisťahuje viete, že sa niečo stane, viete čo presne sa stane a tušíte z toho aj isté následky. Ale vďaka kvalitným postavám si ani nikdy nebudete tento fakt nejako moc uvedomovať. Pretože vás budú ťahať ďalej.

Čo mi však vadilo trošku viac je, že rád by som o tej pohrebnej indiánskej pôde chcel vedieť niečo viac. Chcel by som viac načrieť do temnej stránky tohto príbehu a poznať jeho históriu. Je to povedané veľmi z rýchlika, a jediné čo o nej dokopy vieme, že dokáže priviesť mŕtvych k životu, a že sú následne trochu iní. Jedine ten býk bol po návrate do života skutočne zlý. Chcel som poznať viac, chcel som zistiť čo sa tam vlastne udialo. Lenže je to podané veľmi rýchlo.

Celkovo je však „Pet Sematary“ jeden z najlepších Kingových titulov. Mám ho veľmi rád a vždy mi dá ten mrazivý feeling, ktorý Stephen King tak veľmi dobre vie vytvoriť. Vidím tu aj pár problémov, ale nič tak závažné, čo by mohlo pokaziť dojmy. Čeknite si tento titul a presvedčte sa sami.

 Recenzia
Komentuj
 fotka
hetfield  28. 5. 2014 12:04
Screenshot
 fotka
pragnostick  28. 5. 2014 12:05
we don't want be buried, in a pet sematary
 fotka
deravapancucha  2. 6. 2014 09:15
jedna z mojich prvých Kingoviek a stále no. 1
 fotka
vlcica1989  17. 6. 2014 14:55
moja prvá od Kinga a vďaka nej som sa doňho zamilovala záver neskutočný - veľakrát som mala chuť knihu odhodiť a nevracať sa k nej ale nedalo sa a musela som čítať
 fotka
die  16. 1. 2015 17:43
pre mna to bola moja prva kingovka a prave preto ze som nevedela co od neho cakat to pre mna narozdiel od @1 vobec predvidatelne nebolo. jedna z najlepsich knih ake som zatial citala
Napíš svoj komentár