Poďme zakončiť zbierku "Night Shift" poslednými dvoma poviedkami a krátkym zhrnutím knihy ako celku.

„ONE FOR THE ROAD“

V prípade, že ste sa niekedy ešte chceli vrátiť do Jerusalem´s Lot a nezažiť len trošku viac histórie (ktorá bola v poviedke „Jerusalem´s Lot“ ale spracovaná skutočne fantasticky), ale naopak vedieť ako by sa mohli mať veci v pokračovaní? „One For The Road“ je potom presne poviedka pre vás. Osobne, jedna z mojich absolútnych poviedkových klasík, ktorá podľa mňa kvalitatívne aj prekročila veľký román „Salem´s Lot.“ Ako to môžem tvrdiť? Poďme sa teda na to pozrieť.

Vraciame sa do Jerusalem´s Lot, kde sledujeme príbeh rodiny, ktorá uviazla v snehu vo svojom aute. Muž – Gerard Lumley sa poberie vyhľadať pomoc a skončí v bare pred záverečnou, kde rozpovie barmanovi Tookeymu a jeho priateľovi Boothovi, čo sa stalo. Keď spomenie názov mesta, okamžite sa vydesia a rozhodnú sa mu pomôcť. Ale v prípade, že auto bude prázdne, dohodnú sa vrátiť, lebo tam priateľské duše určite nie sú. Bohužiaľ ale prídu príliš neskoro a Lumleyova žena aj dcéra sú už krvilačné bytosti, v ktorých nie je ani štipka ľudskosti. A čoskoro sa k nim pridá i on.

Silnou stránkou tohto príbehu je jeho atmosféra. Nikdy neviete čo sa udeje a scénky, kde len pohľad upírej manželky dokáže vydesiť je pre mňa kráľovským momentom. Málokedy dokážu skutočné maličkosti priniesť veľké ovocie, ale to je presne prípad tohto príbehu. Scénka, kde sa stretneme s Lumleyovou dcérou je absolútny highlight. Je to desivé, je to silné a pritom tak úžasne spracované, že človek len žasne.

Postavy sú rovnako zaujímavé a Lumley, ktorý išiel kilometre peši a v zime len aby našiel pomoc... to je skutočne obdivuhodné. Nie je tu veľa postáv, no sú veľmi zaujímavé, veľmi kvalitne zapadajú do deje a posúvajú ho vpred. Kým v „Salem´s Lot“ sme mali tých postáv veľa a nie všetky boli zaujímavé, toto je presný opak. A jediné čo len poviem je – „určite si túto poviedku čeknite.“

„THE WOMAN IN THE ROOM“

A ako lepšie zakončiť túto poviedkovú kolekciu, než tragickým príbehom syna a matky s názvom „The Woman In The Room.“ Na úvod poviem, že ak sa vám príbeh nepáčil, alebo bol na vás moc drsný, tak to viem pochopiť, no napriek tomu je treba priznať, že je to jeden obyčajný pohľad do duše syna, ktorý vidí svoju pomaly umierajúcu matku ležať v nemocnici, a neustále je udržiavaná nasilu pri živote.

Nebudem to ani moc rozpisovať, lebo myšlienka tohto príbehu je aj celkovo to, o čom to je. Syn už nevydrží sledovať trápenie svojej mamy a rozhodne sa jej pomôcť na druhý svet. A napriek svojej bolesti a láske ku svojej matke to chce urobiť, lebo to čo prežíva momentálne je oveľa horšie. Takže jediné čo poviem je, ak máte silný žalúdok a nemáte silné kresťanské predsudky, tak si poviedku určite pozrite. Je to silné, nápadité a veľmi uveriteľné. Ak ale ste proti eutanázii a podobným myšlienkam, nemyslím si, že vám to sadne.

ZHRNUTIE

Čo už len povieme na záver. „Night Shift“ je proste fantastická kolekcia plná fantastických poviedok a je tu veľa Kingových najlepších kúskov. Je síce pravda, že isté poviedky ju môžu sťahovať nižšie („The Man Who Loved Flowers“, „The Lawnmover Man“...), keď príbeh funguje tak naozaj funguje. Je to proste zbierka hororových klasík, ktorý by mal poznať každý fanúšik Stephena Kinga a s tým len hovorím, určite sa na zbierku pozriete. Ale osobne doporučujem českú verziu, v ktorej sú obsiahnuté všetky poviedky. Slovenský preklad je totiž o 6 poviedok ukrátený. Takže ak ich chcete všetky pokope, určite český preklad. Táto kniha je veľmi veľmi dobrá.

 Recenzia
Komentuj
 fotka
sapfoq  29. 1. 2015 17:13
mám Kinga na pláne v blízkej budúcnosti takže veľmi ocenujem tento ,,príspevok"
Napíš svoj komentár