„I AM THE DOORWAY“

Po „Night Surf“ však začína príjemné prekvapenie v poviedke „I Am The Doorway.“ Ide o sci-fi horor, kde človek prežije vesmírnu haváriu, no po nehode si oviazal pevnými obväzmi, lebo sa mu na nich objavujú oči, ktoré majú očividne chuť zabíjať všetko na čo sa pozrú. A niekto sa o tom chce presvedčiť napriek varovaniu.

Okey, nebudem klamať, keď poviem, že sú tu isté formy klišé a to najmä v situácii, kde sa poslucháč musí presvedčiť, že mu rozprávač neklame, čo ho bude stáť život, no súčasne je tu aj veľa silných momentov, ktoré najmä vedia udržať atmosféru. A to je podľa mňa aj jej najsilnejšia stránka. Je to podobné asi ako som spomínal v mojej recenzii knihy „Cujo.“ Keď sa sústredíte len na príbeh a atmosféru, dokážete to hltať. Je to ale trošku iné, keď už sa nad jednotlivými momentkami začnete zamýšľať a uvedomíte si, že je to príbeh, ktorý ste už viackrát videli.

Mimozemšťania sú tu ale veľmi zaujímaví, najmä v súvise, že sú to len oči na rukách, ktoré ale majú obrovskú moc. A čo je ešte ďalší skvelý moment, tak to je záver príbehu. Osobne toto je pre mňa ukážka, že Stephen King je naozaj talentovaný v oblasti písania krátkych príbehov. Pretože tu môže na malom mieste pracovať s obrovskou atmosférou a nemusíme dlho čakať na to, aby sme sa báli. A táto poviedka to trošku dokazuje. Aspoň pre mňa. Každopádne si musíte odmyslieť niektoré hororové klišé, ktorých je tu skutočne dosť.

„THE MANGLER“

Nasleduje jedna z najslávnejších poviedoch tejto zbierky „The Mangler.“ Verím, že ste ju mnohí čítali, a ak nie a ste fanúšikom Stephena Kinga, tak len odkazujem už na začiatku, že toto je povinnosť si prečítať.

Príbeh sa odohráva v práčovni, kde nastane vážny pracovný úraz z následkom smrti. Jedna zamestnankyňa je vtiahnutá do mangľa, pri ktorom pracuje a tan ju absolútne zlisuje a poskladá ako obrovskú plachtu. To je dosť veľa predstavivosti hneď na úvod. A hoci sa to najprv javí len ako kriminálna poviedka, ktorá rieši, prečo mangeľ neprestal okamžite pracovať a prečo sa stalo to, čo sa stalo. No výsledne to bude všetko ešte veľmi zaujímavé.

Najobľúbenejšie momentky tejto poviedky sú pre mňa rozprava o chladničke, ktorá bola podobným spôsobom posadnutá démonom, snaha o vysvätenie a záverečná stránka, ktorá nám vlastne povie, že vôbec nevieme čo bude nasledovať po tom všetkom, keď sme do sveta vypustili obrovskú mašinu rozhodnutú zlikvidovať svet.

A ako som už spomínal vyššie, na malom mieste sa tu podarilo vykúzliť fantastickú atmosféru, ktorá vás pohltí od začiatku až do konca. Mnohí dokonca hovoria, že táto poviedka ich vydesila najviac zo všetkých Kingových prác a mávali z nej nočné mory. A dokážem to pochopiť. Ale priznajme si. Toto všetko robí skvelé horory. Ak ste niekedy chceli majstra hororu v najlepšom, tak si určite čeknite túto poviedku. Má to silnú atmosféru, zaujímavé postavy, dobré rozprávania a veľkú dávku predstavivosti. Pre mňa je to osobne jednou z najlepších.

„THE BOOGEYMAN“

A rovnako kvalitne aj pokračujeme nasledujúcou poviedkou „The Boogeyman.“ V tomto momente sme skutočne dostávali tú najtemnejšiu energiu v týchto poviedkach. Máme tu príbeh muža Lestera Billingsa, ktorý prišiel o svoje tri deti. A hoci si ľudia myslia, že ich zavraždil, vrahom bol bubák. A ten žil v ich skrini, čomu samozrejme otecko neveril. A cíti sa momentálne za to všetko vinný.

V prvom rade je tento príbeh veľmi predstaviteľný. Dokážete si vybaviť momentky vášho detstva a možno ste tiež mali strašiaka v skrini a neskôr ste sa zasmiali na niečom ako je film Monsters Inc. Ale späť k téme. Postavy sú zobrazené reálne. Rozprávanie otca je skutočne fantastické a veríte mu každé jedno slovo, ktoré svojmu psychiatrovi povie. Absolútne fantastický je však ako aj v prípade „The Mangler“ a „I Am The Doorway“ a aj mnohých ďalších poviedok v tejto zbierke, ku ktorým ešte len prídeme záver poviedky, kde sa len celá tá atmosféra vygraduje na maximum. Je to proste koniec v najlepšom a vyjde z vás len obrovské wow.

Keby mám ale povedať, čo sa mi na tejto poviedke páčilo absolútne, tak by som si vybral vykreslenie monstra, ktoré videli len deti ale nikdy o ňom nič nepovedali. Len to, že dvere šatníka boli otvorené na škáru. Žiadne likvidovanie skríň, žiadne komické nezmysly ani záchrana sveta nenastáva. To je práve to, čo tento príbeh robí pre mňa jeden z najlepších v tejto zbierke. Možno aj jeden z najlepších, ktoré kedy King napísal. A mám radosť, že som ho tu mohol čeknúť. A navrhujem len, urobte aj vy to isté.

A rovnako odporúčam si nabudúce prečítať pokračovanie recenzie, kde si rozoberieme poviedky "GREY MATTER" , "BATTLEGROUND" a "TRUCKS". Do tej doby sa lúčim.

 Recenzia
Komentuj
 fotka
lyterka  14. 1. 2015 22:17
@Reviewit celá hromada článkov o tvorbe S.Kinga -aj na celú knihu 8)

(nemohol by si ich všetky pls uploadnut jako archiv napr. na ulozto?
 fotka
reviewit  16. 1. 2015 15:00
@Lyterka - môžem to zvážiť, tak som si povedal, že zhodnotím jeho kompletnú tvorbu... a pri týchto poviedkach sa mi to zdá málo keby som hovoril len o knihe ako takej, ale stojí za to si o nich aj niečo povedať. Ale zvážim to.
 fotka
skip  16. 1. 2015 17:58
the mangler ten záver bol super, zimomriavky všade
Napíš svoj komentár