Keď mal prísť „Mr. Mercedes“ bol som plný očakávaní, no súčasne som mal na pamäti, ako to dopadlo s Kingovým predošlým pokusom o detektívny román („The Colorado Kid“). Nebudem tu opäť rozoberať všetko, nakoľko si to môžete naštudovať v mojej staršej recenzii, no pripomeniem aspoň fakt, že to bola nuda, nezaujímavé a najmä nám Stephen King vôbec nedal rozuzlenie príbehu. Akoby sám nevedel, kam má príbeh smerovať. Takže som pamätal na to. Ako to teda dopadlo tu? Poďme sa na to spolu pozrieť.

Máme tu príbeh policajta Billa Hodgesa, ktorý jedného dňa dostane list od jediného zločinca, ktorého nikdy nedokázal zatknúť. Ten pred rokmi ukradnutým mercedesom vrazil do davu ľudí uchádzajúcich sa o zamestnanie. Preto dostal prezývku Mr. Mercedes. Nikdy ho nechytili, a teraz sa rozhodol zlikvidovať životy ľudí, ktorí sa nejakým spôsobom do jeho života zaplietli.

Príbeh je skvelý a to najmä z jedného podstatného dôvodu. Je to kriminálny príbeh, no nerieši veci tak, ako klasické detektívne príbehy. Poznáme hlavného hrdinu a poznáme hlavného zloducha. Príbeh je rozprávaný len z perspektívy týchto dvoch hrdinov, čo robí fantastický kontrast a najmä vieme presne ako jednotlivé akcie pôsobia na toho druhého. Toto je niečo, čo som u Kinga ešte asi nikdy nevidel a funguje to maximálne fantasticky. Bill Hodges ako policajt je skvelý. Brady ako zločinec je rovnako skvelý a psycho. A toto všetko je skvelé. Hlavná dejová línia jednoducho robí presne to, čo by ste od Kinga očakávali. A funguje to tak ako má.

Zaujímavosťou sú ešte aj Bradyho vynálezy a spôsoby, ktorými dokáže odomknúť autá, jeho bezpečnostný systém v izbe, aj jeho minulosť je zaujímavá, vzťah s jeho matkou by som ohodnotil ako ok. Jedinou ešte zaujímavejšou postavou je Holly, sesternica Billovej klientky Janey Pattersonovej, ktorej sestra spáchala samovraždu potom, ako ju Brady kontaktoval prostredníctvom internetu. Kde? Na stránke – Under The Debbie´s Blue Umbrella.
Holly je veľmi hanblivá, no veľmi inteligentná a schopná zistiť maximum aj z prázdnej peňaženky. To je skutočne super. Rovnako zaujímavé je aj to, že dokáže Billovi objasniť funkcie niektorej modernej techniky.

Teraz však prejdeme na ostatné prvky knihy. Medzi inými najprv je tu vzťah Billa s jeho klientkou Janey. Je to ok, len mám pocit, že sme to už videli v mnohých iných príbehoch. Nie je nezaujímavou postavou, no napriek tomu slúži ako žena, do ktorej sa zamiluje a po spoločnom sexe nešťastne príde o život. A Bill bude ešte viac rozhodnutý Bradyho dostať. Nie je to zlé, len mám pocit, že sme to videli už vo veľkom množstve iných thrillerov.

Jerome ako Billov parťák je fajn, no nepamätám si o ňom nič zaujímavé, čo by stálo za zmienku. Je to ako starý biely policajt spolupracuje s mladým čiernym policajtom. A viac k tomu asi neviem dať. A tak ako som pri „Dr. Sleep“ spomínal, že niektoré scénky tam išli príliš rýchlo, tu je to zase opačne. Občas kniha ide veľmi pomaly. A už len chcete, aby sa nerozpitvával každý krok.

Keď to ale vezmem ako celok, „Mr. Mercedes“ je veľmi zaujímavým detektívnym thrillerom. Ak ešte čakáte na preklad, určite si ho potom pozrite, ak však neprekáža angličtina, doporučujem knihu v origináli. Stojí to za to. King ma veľmi potešil kam sa touto knihou pobral a dokonca som aj zvedavý na dve ďalšie pokračovania, ktoré majú prísť. Prvé z nich má byť už budúceho roku. Takže už teraz očakávam s napätím druhý diel – „Finders Keepers.“

Ešte dodám, určite ste si všimli, že som preskočil Kingov román „Joyland.“ Práve táto kniha je dôvod, pre ktorý som dlho nepokračoval v recenziách. Knihu mám dostať ako darček na Vianoce a preto som ju nechcel kupovať, a rovnako som ju nezohnal ani v knižnici, aby som ju ohodnotil. Takže poviem len toľko, že som na ňu nezabudol. Mám tento rest na pamäti. A hneď ako budem môcť ju tu ohodnotím. A to je všetko čo sa týka románov Stephena Kinga. Budeme teda pokračovať ďalej v jeho zbierkach poviedok a noviel. Môžete sa tešiť.

 Recenzia
Komentuj
Napíš svoj komentár