Milí priatelia, opäť vás vítame v Castle Rock. V jednom z najpríjemnejších miest na svete, kde sa ale vždy musí udiať niečo desivé. A tak ako nikdy nikto nezabudol na vraha mladých dievčat, ktorého odhalili v knihe „The Dead Zone“ tak samozrejme nikto nezabudol ani na besného bernardína, ktorý na niekoľko dní uväznil matku so synom v pokazenom aute vo vysokých teplotách. A áno, to je príbeh, s ktorým sa dnes stretneme. S dobráckym bernardínom Cujom, ktorý však po tom ako je infikovaný netopierom dostane besnotu a pokojné mestečko sa obráti hore nohami.

Cujo je pre mňa veľmi rozporuplným titulom. Na jednej strane má úžasne vygradovanú atmosféru, ale na druhej strane sú niektoré veci príliš pritiahnuté za vlasy, na jednej strane tu máme desivo nebezpečného psa, na druhú stranu ale nezabije vôbec veľa postáv. Na jednej strane sú hlavní hrdinovia veľmi zaujímaví, no na druhej sa zase príliš často zdržujú nezmyslami... ok poďme sa proste len pozrieť na tento titul.

Cujo je mladý a priateľský bernardín patriaci automechanikovi Joeovi Camberovi a jeho rodine. Najviac si s ním ale rozumie ich syn Brett. Počas naháňania zajaca však Cujo strčí ňufák do nory, ktorá je spojená s jaskyňou a žije v nej besný netopier. Ten Cuja infikuje a nakoľko nikdy nebol očkovaný, môžeme sa pripravovať na horor kombinovaný s drámou. Cujo postupne zbesnie, pripraví o život ich suseda a následne aj svojho pána. Jeho žena so synom majú väčšie šťastie nakoľko deň pred tragédiou odcestujú z Castle Rocku.

Okrem toho tu ale máme aj mladú ženu Donnu Trentovú. Má problémy so svojim autom a rozhodne sa ho dať k Joeovi opraviť. Nemá ani tušenia, čo sa medzitým odohráva. A ako inak než nešťastnou náhodou v momente ako auto definitívne skape pred domom Camberových. A nebude chcieť naskočiť. A najhoršie je, že na tento výlet zobrala svojho syna, vonku je 30°C a zobrali si len drobnú svačinu. A Cujo ich z tohto výletu nebude chcieť pustiť. Čo teda prichádza? Boj o prežitie.

Keď som túto knihu dočítal, hovoril som si, že to bol absolútny trhák, no čím viac nad Cujom premýšľam, tým viac si uvedomujem jeho nekvality a napriek svojim silným stránkam je to podľa mňa slabším titulom. Prečo? Pozrime sa teda na to, čo v prípade Cuja nefunguje. Aspoň pre moju chuť.

V prvom rade sa tu deje až príliš veľké množstvo náhod. Nešťastnou náhodou auto prestane fungovať a už nenaskočí, nešťastnou náhodou bol Cujo zranený, nešťastnou náhodou nebol nikdy očkovaný, šťastnou náhodou (okrem Joa) Camberovi odcestovali a prišiel z nich o život len jeden, nešťastnou náhodou tieto dni nezaprší a nezaprší. Možno som hnusný k titulu, no toľko veľa náhod skutočne škodí. Rovnako ako ten sen o poštárovi. Odkiaľ sa to vzalo?

Čo ďalej sa mi na titule nepáči? Hlavná hrdinka Donna. Nechcem tvrdiť, že je úplne zlá, ale jediné čo s ňou pociťujeme je len jej strach. A nechcem tvrdiť, že je to zlé, no chýba mi z jej strany väčšia dávka akcie. Plus rovnako, prečo Cujo nikdy neopustil svoj dvor? To skutočne ho nemotivovalo ísť ďalej? Ja viem, ja viem... najbližšie domy boli príliš ďaleko na to, aby bol ochotný, ale i tak... zase ďalšia šťastná i nešťastná náhoda.

A zistenie lokácie kde sa Donna so synom nachádzajú? Vážne? To bolo až tak jednoznačné? Keď som sa nad tým opätovne zamyslel, nezdalo sa mi to až tak fér. Celé to skôr plynulo na spôsob – „Musíme to predsa nejako zistiť, kde ju nájsť!“ A ten chlapík, čo jej zlikvidoval dom? Najhoršia postava v celej knihe.

Ale čo na knihe naopak funguje? Najsilnejšie elementy sú tu dva. V prvom rade je to Cujo. Pri ňom si uvedomíte, že aj ten najmilší a najpriateľskejší tvor na svete sa môže zmeniť na skutočnú nočnú moru. A asi len bolo fajn, že mesto bolo od usadlosti Camberových dosť vzdialené, lebo inak by to asi skutočne nebol len sused, ktorý by si užil Cujove zuby a agresívnu náladu. Najlepšie však na ňom je, že mu môžeme vidieť aj do hlavy. Jeho sužujú poriadne bolesti a jediné čo chce je, aby prestali a má pocit, že celý svet mu tie bolesti spôsobuje. To je skutočne dobre zapracované. Rovnako ako už len jeho oči. Cujo je skutočne desivý.

Z toho vychádza aj vynikajúca atmosféra knihy, ktorá je nezabudnuteľná. Gradácie sú efektívne a situáciu, do ktorej sa Donna so svojim synom dostala budete prežívať spolu s hlavnými hrdinami. Donna si je vedomá, že každý pokus o otvorenie dverí, či okna Cujo okamžite sa rozhodne využiť a nebude mať problém ich oboch zabiť. A to je skutočne sila. Takisto aj tie malé zásoby jedla a vody, ktoré majú so sebou a obrovské horúčavy spravia svoje.

V tom asi vzniká celá kontroverzia tejto knihy. Aspoň pre mňa. Pokiaľ som nad ničím nepremýšľal a len si užíval atmosféru, ktorá sa tu fantasticky gradovala, považoval som Cuja, za fantastický titul. Keď som sa však nad niektorými vecami začal viac zamýšľať, zdali sa mi niektoré momenty veľmi slabé a veľmi nedotiahnuté. A rovnako si uvedomujem, že za pozitíva i negatíva (v podstate) považujem tie isté veci. Nechcem tvrdiť, že ide o zlú knihu. Celkovo by som ju mohol zahrnúť do OK kategórie, no na druhej strane je tu atmosféra tak skvelá, že ju označím ako dobrý titul. Nemyslím si, že sa k nej ešte niekedy vrátim, ale som rád, že som si ju prečítal aspoň raz.

 Recenzia
Komentuj
 fotka
lawey  23. 5. 2014 08:09
druhá strana
druhá
prvá
druhá

4 strany
v tom si horší jak ja
 fotka
reviewit  23. 5. 2014 08:24
@lawey - aspoň vidíš koľko protichodných pocitov mám z tejto knihy.
 fotka
zerone  23. 5. 2014 09:08
Heh. Asistentka čítala tú knihu vo voľných chvíľach. Pamätám sa, že som modifikoval to meno na "Chujo" a hovoril jej, že má prestať čítať Chuja a dorobiť list.

Mám na tú knihu rozporuplný názor. Všeobecne na Kinga asi.

Pekná recenzia.

Mieniš recenzovať aj iných autorov do budúcna?
 fotka
reviewit  23. 5. 2014 09:11
@zerone - budem hodnotiť aj iných autorov a iné knihy... každopádne som sa rozhodol začať s človekom, ktorého knihy ma asi najviac dostali (napriek tomu, že mal aj pár prešľapov) ... ale áno budem hodnotiť aj iných autorov. Neviem či najprv nedokončím Stephena Kinga celkovo... alebo budem pridávať niečo popritom... to sa ešte rozhodnem.
 fotka
zerone  23. 5. 2014 10:28
@reviewit

To je ale hŕba kníh, čo on napísal.
 fotka
reviewit  23. 5. 2014 10:45
@zerone takže bude dosť recenzií. ... čoskoro bude Christine.
 fotka
skip  23. 5. 2014 11:55
Mne sa páčila. hlavne pohľad z Cujovej hlavy, ako si aj ty písal. A najlepší je koniec keď tam príde policajt a Cujo ho napadne.
(Teraz do auta a zahlás to, do auta a zahlás to!)
Zvrtol sa a utekal späť k hliadkovaciemu autu. Pes sa rozbehol za ním, ale on utekal rýchlejšie. Zatresol dvere, schmatol mikrofón a zavolal pomoc, kód č.3, policajt potrebuje pomoc. Pomoc prišla. Psa zastrelili. Všetci boli zachránení.
Všetko sa to odohralo za tri sekundy, ale iba v jeho mysli. Keď sa zvrtol k autu, kolená sa mu podlomili a klesol na cestu.
(Oh, Vicky, čo mi ten pes urobil?)
A črevá mu unikali pomedzi prsty a atď atď proste táto časť bola parádna. Nedýchal som
 fotka
skip  23. 5. 2014 12:33
a k tým náhodám. u Kinga sú pomerne bežné a plnia účel. sú predurčené akoby niečím temným, vyšším, čo nechápeme a čo nás presahuje, až máš pocit, že si proti nim absolútne bezmocný. a to je ten najväčší horor aký môže existovať - bezmocnosť.
 fotka
reviewit  23. 5. 2014 13:19
@skip - môžem súhlasiť... a áno je v jeho knihách dosť náhod... ale tu ich je na môj vkus príliš. A nepovedal som, že toto je zlá kniha. Má svoje silné miesta... a tá atmosféra, ktorá je tu vytvorená fakt je dobrá. Ale mal tituly, kde nebola vygradovaná len z náhod... a funguje to podľa mňa silnejšie. Ale... to je čisto len môj názor.
10 
 fotka
biancadetolle  23. 5. 2014 14:06
hm...nemyslím to ironicky, ale nechcel by si skúsiť písať ty?
11 
 fotka
reviewit  23. 5. 2014 14:12
@biancadetolle neviem či by mi to šlo zrovna.
12 
 fotka
biancadetolle  23. 5. 2014 14:22
ja neviem, ale ja tiež rada čítam, aj keď je pravda, že práve tento autor/spisovateľ ma nezaujal, ale pokúšam sa aj písať, ale nenapodobňovať napr. m. j. zagorku
13 
 fotka
bludiacisvetom  17. 6. 2014 13:54
po prečítaní tohto diela sa vo mne strach zo psov ešte viac prehĺbil
Napíš svoj komentár