Človek, ak by sa niečo dalo označiť za blízke perpetuum mobile bol by to práve človek. Bohatne sám na sebe, na svojich pudoch a na svojich zmysloch. Neexistuje žiadny z piatich zmyslov, ktorý by nebolo premenený na zlatú baňu. Zisk z odvetví zarábajúcich na ľudských „slabostiach“ vytvára nadnárodné spoločnosti, ktorých názvy sú pre nás pojmami.

Len chuťové poháriky ľudského jazyka dali možnosť vzniku množstva firiem vyrábajúcich sladké vody aké si len kráľ tvorstva zmyslí, samozrejme nie zadarmo. Takisto sa zarába aj na ľudskej túžbe po poznaní, po vysvetlení vecí ktorým nerozumie. Z dodávky informácií sa však stal faktor formujúci verejnú mienku. „Radí“ nám čo si máme obliecť, ako máme chodiť, čo jesť, vravieť, dokonca aj to čo si myslieť. Takto nás nepriamo ovplyvňujú vo výbere tovaru. Stále ste si istý, že to je náš vlastný výber?

Na počiatku bolo slovo, a to slovo bolo niekde napísané. A to slovo sa začalo šíriť, lebo človek chcel vedeť čo najviac. Najprv sa šírilo poslami na koňoch, ktoré neskôr dostali krídla resp. kolesá a namiesto kvalitného hnojiva začali produkovať emisie. Na tom nezáleží, skrátka človek začal mať čím ďalej lepší prehľad o svete okolo seba. Teraz to siaha až do takej miery, že o udalostiach na opačnom konci sveta vieme pomaly skôr ako ich obete.

Človek sa zase snaží priblížiť Bohu. Snaží sa byť vševediaci a vševidiaci. Ako pri stavbe Babylonskej veže. Nakoniec to však skončilo chaosom, Máme aj my, po úplnom prepojení sveta, po tom ako sa ani zrnko prachu nepohne bez nášho vedomia čakať informačný chaos? Možno sa vám zdá hlúpe, že spomínam vieru, ale mne sa zdá hlúpe ignorovať obsah knihy, ktorý by nám mohol pomôcť len preto, že je v ňom zahrnutá aj viera v nadprirodzenú bytosť.

Práve táto kniha poskytovala voľakedy človeku istotu, síce to bola istota, že Zem je plochá ale bola. Teraz máme všetko podložené faktami, číslami a grafmi, už nám nejde ani o to, či sa názor v časopise zhoduje s našim, ide nám o to, koľko titulov má ten človek ktorý to napísal a koľko ďalších takých s ním súhlasí, nie o to či tomu vôbec rozumie. Dnešný svet berie Bibliu ako niečo nevedecké, čiže aj nesprávne a pomýlené.
Mali by sme sa však vyvarovať okamihu, keď začneme veriť médiám viac ako sebe, ak ten okamih už nenastal.

 Úvaha
Komentuj
 fotka
hwoarang1  21. 4. 2009 01:57
to tie sracki vymislas sam alebo to niekde citas?????
 fotka
matwejo  21. 4. 2009 10:34
hmm, ujde to, má to peknú myšlienku. S obsahom čisto nesúhlasím, zčasti áno, že informáčný chaos už pomaly nastáva, človek je závislí na informáciách a bude stále viac, internet je najväčší objav za posledné desaťročia a je stále väčší a mocnejší. Ale nepáči sa mi to násilné vopchanie Biblie, Biblia je len ďalší zdroj informácii a dogmatickou ju spravili určitý ľudia (rspkt. komunita ľudí), takže je taká istá ako iné knihy, len to nie je v tom, že sa hľadelo na tituly, ale na moc. Mne napríklad veda dáva pocit istoty, niečo na čo sú rukolapné dôkazy (preto aj napríklad neverím na duchov, boha či veštenie). Pri blogu som si zas spomenul na Teóriu Chaosu, všetko speje do chaosu a infodoba to krásne urýchľuje,
 fotka
truthseeker  5. 5. 2009 21:33
blog v poho
Napíš svoj komentár