Zabúdate? Zlepšite si pamäť!

Uvedomujete si to čoraz častejšie – zabúdate! Už to nie je len bežné „Kde som dal/a kľúče?“, začína to byť ozajstný problém. Nedokážete si vybaviť mená, či dokonca tváre osôb. Nepamätáte si, čo ste včera jedli a kedy ste to vlastne boli na sestrinej svadbe,kedy som mal/a naposledy sex(to už je horši pripad). Proste s hrôzou zisťujete: JA ZABÚDAM!

Príčiny zabúdania

Mozog človeka je sval. Pokiaľ ho neprecvičujete, znižuje sa jeho výkon. Ak sa vám to zdá čudné, zoberte si ako príklad vaše pohybové ústrojenstvo. Čím menej športu máte, tým sa stávate menej pohyblivym/ou. To ste už zažili určite. A tiež návrat do fyzickej kondície, keď ste začali cvičiť. A presne takto to funguje i s našou pamäťou. Čo je teda potrebné robiť? Musíme ju trénovať!

Niekedy sa môže zabúdanie dostaviť z vážnejšej príčiny. Môže ísť o hraničné stavy prepracovania či emocionálneho vysilenia, kedy je zabúdanie signálom organizmu, že sa preťažujeme.

Odborníci tiež uvádzajú prípady, kedy došlo k zabúdaniu v prípade prirýchleho naberania kvanta informácií. Mozog v návale iných, pre človeka v danej situácií oveľa podstatnejších informácií vypúšťa banálne, nedôležité údaje.

Kapacita pamäte je obmedzená a v týchto prípadoch môžeme laicky skonštatovať, že kvantum naberaných informácií vyhodnotených mozgom ako prioritné, vytlačilo do úzadia všetko ostatné. Ani zabúdanie ako dôsledok takýchto prípadov by sa však nemalo podceňovať, pretože akékoľvek výpadky pamäte sú v podstate formou oznámenia, že by sme mali niečo v našom živote zmeniť.

Ak teda zabúdate, no neutrpeli ste žiadny úraz hlavy alebo nejaký silný zážitok, v dôsledku ktorého sa môže dostaviť dočasná či trvalá anémia, buďte pokojný/á. Stačí sa zamerať na svoj nový cieľ – zlepšenie pamäte! Je dosiahnuteľný!
Zlepšite si pamäť!

Ako na to? Pri stanovení cesty k opätovnému lepšiemu pamätaniu je dôležité uvedomiť si, do ktorej z vyšších kategórií patríte. Je potrebné rozlíšiť, či je váš mozog prepracovaný, alebo naopak, zlenivený. A potom už len logicky, v závislosti na príčine, naordinovať pokoj, spánok alebo naopak precvičovanie pamäte.
Čo je dôležité?

Zabezpečiť vášmu mozgu vhodné podmienky. Ak napríklad stojíte pred úlohou učenia sa na dôležitú skúšku, bude sa vám učiť ľahšie v dobre vyvetranej miestnosti. Kyslík je to, čo potrebujeme k udržaniu sústredenia a pozornosti. Výživa je nemenej dôležitá. Sacharidy sú zdrojom energie, ktorú pri psychickej námahe rozhodne potrebujete. Dajte si však pozor, aby ste sa neprejedli. V takom prípade sa väčšia časť vašej energie bude využívať na trávenie, čoho dôsledkom pocítite potrebu pospať si.
Cviky na pamäť

Tiež ste si uvedomili rozdiely, aké možno u ľudí pozorovať z aspektu pamäte? Výborne to vidieť na učiteľoch, ktorí si neraz i po rokoch pamätajú nielen mená, ale ešte i známky svojich žiakov. Či už dlhodobá alebo krátkodobá, pamäť je fenomén! Najlepšie sa o ňu postaráme, ak sa jej budeme pravidelne venovať. Okrem zlepšenia jej funkcie tým budeme zároveň bojovať proti senilite. Aké cviky sa odporúčajú?


Odborníci tvrdia, že aj obyčajnou snahou spomenúť si, čo ste za deň zjedli zaznamenáte v odstupe času značné zlepšenia pamätania si. Každý večer je dobré sadnúť si na pár minút a vrátiť sa k priebehu celého prežitého dňa. Pokiaľ zalovíte v pamäti, čo ste jedli na raňajky, čo na desiatu, na obed, olovrant i večeru, nielenže tým získate svoju dennú spotrebu pod kontrolu, ale urobíte veľa i pre svoju pamäť!

Prvé výsledky na seba údajne nedajú čakať dlhšie ako mesiac. Odporúčajú sa tiež krížovky, hádanky, učenie sa nového jazyka, hry na hudobný nástroj, čítanie kníh a vystavovanie sa novým podnetom, ktoré sú pre našu mozgovú kôru stimulom.

Okrem toho zapojte do svojho stravovacieho režimu jedlá bohaté na antioxidanty ako napríklad čučoriedky, špenát či brokolicu. No hlavne – trénujte mozog, skvalitníte tým toky medzi nervovými zakončeniami, čoho výsledkom bude koniec zabúdaniu. Ako málo stačí na tak veľa... no nie je to ľudské telo úžasné?

 Návod
Komentuj
 fotka
titusik  22. 1. 2009 12:05
dobre vediet, diky Ale ten spenat razne odmietam
 fotka
klidopido  22. 1. 2009 13:11
aspoň budem vedieť čo robiť k´d začnem zbúdať zatiaľ si pamätám všetko potrebné aj nepotrebné... to bude tým že chodím do školy
 fotka
domusqa  22. 1. 2009 14:35
jeeej diky to je dobre
Napíš svoj komentár