Som jedna z tých, ktorá túto ságu v láske nemá. Dôvody sú jasné ale najprv by som vás chcela oboznámiť s tým, že si neprajem odozvy, v ktorých budete tento film ospevovať, či inak ma nútiť k zmene môjho názoru. Čo sa týka názorov, som nekompromisná a prehováračky na mňa neplatia. Ešte by som pripomenula, že nejdem písať konkrétne o filmovom spracovaní alebo iba o knižnom. Ja si povyberám tie najzákladnejšie veci, ktoré mi vadia. Film som pozerala. Prvý diel som pozerala tak, že som pri tom bola na internete a druhý som prespala, viacmenej. Kniha sa mi do ruky dostala, prvá časť. Nedočítala som to. Kniha ma nezaujala nijak extrémne, dalo by sa povedať, že ma nezaujala vôbec. Dôvodov je viac. Nie je práve najoriginálnejšie písať blog s takouto témou ale niekde som to napísať už musela. Môžem začať.

1. Tématika príbehu
Naozaj nepochopím ako niekoho môže baviť stále vytvárať takéto príbehy. Myslím si, že upírov a vlkolakov je všade až príliš a filmy by sa mali zamerať úplne inou cestou. Je to otrepaná téma s katastrofickým scenárom a sladkými namakanými vlkolakmi (či skôr psami), unudilo ma to takmer do bezvedomia. Vlkolačie príbehy o tom, ako urobili dohodu s upírmi ešte dávno a čo ja viem čo ešte. Pritiahnuté za vlasy. A ďalší aspekt pri tomto bode. Upíri nasadení do obyčajného prostredia, do 21. Storočia, bilo to do očí a ja som sa na to nemohla pozerať.

2. Zobrazenie upírov a vlkolakov
- Upír. Som zo starej školy. Upírov si predstavujem ako bytosti, ktoré sú tajomné a plné mágie. Účinné zbrane proti nim, na ich zlikvidovanie je cesnak, či kríž a čo sa týka svetla, tak to je jednoznačne bránou ku koncu ich nemŕtveho života. Na čom si zakladala autorka, keď si povymýšľala úplne iné veci a vynechala takéto zásadné veci, ktoré sú ľuďom už zafixované v pamäti? Chcela byť originálna? Podľa mňa tým originálnosť nedocielila, ani zďaleka nie. Vo filme mi bolo až do plaču, keď som videla to úbohé lesknutie sa, či mala by som to nazvať trblietaním sa na slnku?
- Vlkolak. Sklamalo ma to na plnej čiare. Chlapci pred premenou boli vypracovaní, najlepší, najdokonalejší, dokonca aj do vody vedeli zo skaly skákať (!irónia) a po premene? Po nej z nich bola svorka psov, prerastených psov. Nijak inak to nazvať nemôžem. Ich zobrazenie je nanajvýš úbohé a čo je najhoršie z toho? Človek skočí a zrazu sa premení na vlkolaka a na zem dopadne už ako zviera. Neviem odkiaľ toto berú tie filmy ale je to otrasné. Myslia si, že aký efekt spravia. Na toto nemám slov. Takto si ja veru poriadnych vlkolakov nepredstavujem. (Ja osobne by som skôr uprednostnila Underworld. Čo sa týka upírov a vlkolakov, tak to je nezrovnateľne lepšie.)

3. Edward
Pri tejto postave som mala zmiešané pocity. Nevedela som, či sa mu mám smiať alebo ho ľutovať. Ak sa nemýlim, tak bol v knihe popisovaný ako krásny chalan s vyrysovaným telom. A čo sa nám naskytlo vo filme? Vychudnutá miniatúra, úbohá atrapa niečoho kvázi dokonalého. Jeho hlas mi znel veľmi čudne. Znel, ako by sa mal každú chvíľu rozplakať. Jeho maličké telíčko sa na túto rolu vôbec nehodilo. Rôzni herci kvôli role vo filme priberú pár desiatok kilov alebo sa vypracujú. Prečo aj on niečo so sebou neurobil aby nevyzeral oproti vlkolakom ako dieťatko? Namiesto toho som videla niečo vyschnuté a nejak šedivo chlpaté (myslím tým jeho hruď).

4. Herecké obsadenie
K tomuto len krátko. Výber hercov do tohto prepadáku (hodnotím podľa vlastného uváženia) je skromný, nudný, ničím nezaujímavý. Najmenej mi tam vadil asi otec tej skrachovanej budúcej upírky. Je nevtieravý a je na neho príjemný pohľad. O Edwardovi som sa už vyjadrila, neprofesionalita. Vyzerá ako malé chlapča, dieťa a nie ako vyspelý stáročiami sformovaný upír. Bella mi bola na smiech k tej sa vyjadrovať nebudem. Najviac ma prekvapilo, že tam bol Číňan. Nemám proti nim nič, to si nemyslite! Ani som sa na tom nesmiala. Ale v knihe nič také písané nebolo, čiže som nebola pripravená. A to mi síce ani nevadilo, len ma to tak napadlo teraz.

5. A žili šťastne až kým nepomreli
Čo by to bol film bez romantickej zápletky? Ale čoho je veľa, toho je naozaj moc! Stále sa tam rieši láska medzi Edwardom a Bellou. Bella sa dokonca kvôli nemu i trápi, no chudinka jedna (irónia). Dokonca ani do školy pravidelne nechodí. Rebel jeden. „Najlepšie“ na tom je, že oni by si vlastne celý film vystačili sami na lúke a trblietali sa, najlepšie spoločne, obaja naraz, poprípade by ju Edward nosil na pleciach a behali by po lese prípadne stromoch! Najnižšia prijateľná výška stromov je asi tridsať metrov, pár metrov hore dole. Polovicu filmu si zamilovaný párik vyznáva lásku, jednu časť druhej polovice sní Bella o živote po boku svojho vysneného ako upírka, pretože tak by to bolo navždy. A v druhej časti druhej polovice Edward hovorí ako by nerád ublížil tak voňavej Belle. A tak ju ubezpečuje, že nie je dobré byť spolu. S.R.A.Č.K.A. na tretiu, prosím pekne.

6. Ticho vo filme
Ticho, ktoré tam vládne som si všimla hneď na začiatku. Krátke rozhovory pohltené tichom. Bella sedí vedľa otca v aute a je ticho. Bella sedí na lúke s Edwardom a je ticho. Bella sedí na obede v škole a je ticho a pritom sa pozerá na prázdny stôl, kde by mala sedieť rodinka úžasných. A znova ticho, ticho. Nenávidím filmy, v ktorých je ticho. Dalo sa to urobiť úplne lepšie a nevynechať základné veci, ktoré v knihe boli a na plátne ako by zázrakom zmizli. Celá podstata deja tým tichom ubieha a je to nekonečné.

7. Zrazu je všetko s Twilightom IN
Tohto som sa bála. Čoho? Že všetci budú sfanatizovaní Twilightom, rovnako ako to je s hviezdičkami z Jetixu (HSM, Hanna M.,..). A čo sa nestalo? Všade je Twilight. Všade kam sa pozriem to zaváňa Twilightom. (Treba aj preháňať.) To, že sa sfanatizujú deti, to je mi jasné. Stane sa každému dieťaťu. Ale prečo to dovolia aj dospelí? Videla som nejedného človeka, ktorý je totálný magor do tejto ságy. Aj takých ľudí osobne poznám. Páči sa mi nejaký film/seriál. Fajn! Nebudem s tým otravovať polku sveta tým, že im budem ponúkať ceruzku s Twilight témou alebo si vytiahnem na verejnosti mobil, ktorý je dekorovaný do témy Edward C. Naozaj mi to prekáža a vždy som z toho len nervózna. Neverila by som ako jeden film môže premazať hlavy toľkým masám ľuďom. Televízia je tohto filmu plná, tak isto aj rádiá, či obchody. Kedy to už skončí?!
Ešte by som snáď mohla doplniť, že navštevujem jednu bližšie nepomenovanú stránku, ktorá slúži na blogy a čo tam nevidím?! Každý druhý blog má vycapený Twilight na dizajne!

Aj z takýchto maličkostí dokážem byť agresívna. Je to len môj momentálny výlev. Iba to som chcela. Čaute.

 Blog
Komentuj
 fotka
upirka113  19. 8. 2010 13:07
hehe ani ja ho nemám rada pfuuj .. n ajlepsie su upirske denniky
 fotka
overexcitedgirl  19. 8. 2010 13:34
to písmo straašne ťahá oči.. ja len tak btw
 fotka
ada200246  19. 8. 2010 13:34
radim ti daj inu farbu pisma
 fotka
nicoolka  19. 8. 2010 13:38
@upirka113 Nie som na takéto novodobé veci. Nebaví ma to, zdá sa mi ako by to bolo všetko na jedno kopyto.



@overexcitedgirl a @ada200246

Čo je zlé na tom písme? Veď je tmavé, ako môže ťahať oči?
 fotka
majusssska  19. 8. 2010 13:47
podobne.... ak vies po anglicky a rozumies britskemu prizvuku tak odporucam toto:

Screenshot
 fotka
jaro1991  19. 8. 2010 15:23
X je 10... vidim len 7... asi tolko k tomu Cau
 fotka
lordmmx  19. 8. 2010 15:47
five stars from me...



dokonale sa naše názory zhodujú.
 fotka
mizoyka  19. 8. 2010 16:02
K tomu písmu, ťažko sa to číta, lebo pozadie s textom splýva, ale inak je to pekné, len nepraktické.



A k blogu, absolútne sa s tým stotožňujem..Dej je táááák jednoduchý..



minule sme boli v obchodnom dome a čo nevidím? peračník twilight, ceriuzky, tašky do školy, zápisníky... bolo mi z toho všetkého zle...
 fotka
dushqa  19. 8. 2010 16:22
Tvoj názor na Edwarda, filmového, sa mi páči ...môj je podobný
10 
 fotka
nicoolka  19. 8. 2010 17:49
@jaro1991 Mňa nezaujíma koľko x ale dala som to len orientačne, pretože som nevedela koľko bude bodov.



@mizoyka Dizajn sa za pár dní zmení. Chcem ho bledučký. Ale ďakujem za vysvetlenie a aj za ten názor.



@dushqa Jupí, ďalšia.



@LordMMX Aj som si myslela.
11 
 fotka
dushqa  19. 8. 2010 19:04
@nicoolka som rada, že je niekto kto po ňom nešalie ...lebo už je to otravné. Povedzme si pravdu: Vyzerá otrasne!
12 
 fotka
sashka997  19. 8. 2010 23:22
pridávam sa k tebe ani ja nemusím Twilight .. mňa to nebaví absolunte.. či už kniha alebo film..videla ja som prvú časť aj to po anglicky
13 
 fotka
norry  20. 8. 2010 02:18
neviem, či to nie je už trochu nanič to stále omieľať, aké je to zlé... pomaly je viac tých, čo sú proti tomu ako tých, ktorých sa to páči. Môj názor - po tejto katastrofe už vampire lore nikdy nebude to, čo to bývalo... temné časy... alebo skôr príliš ligotavé -.-;
14 
 fotka
nicoolka  20. 8. 2010 09:56
@norry Ako som už napísala. Niekde som to ukázať musela. Neberiem Ti tvoj názor ale mala som potrebu.
Napíš svoj komentár