Originál si nájdete na

» frantisekpavlik.blog.sme.sk/c/219669/Suliko...

Sulíkov Odvodový bonus (O je antisociálny!
Častokrát v diskusiách na sme.sk nachádzam link na mzdovú kalkulačku, pomocou ktorej si každý môže vypočítať o koľko sa mu zvýši čistá mzda po prípadnom zavedení OB. Ale ak sa povie A, malo by sa povedať aj B. Tzn. ak sa hovorí o tom, o koľko niekomu stúpne čistá mzda, malo by sa povedať aj to, čo všetko mu OB vezme.

Odvody do II.piliera dôchodkového systému si bude každý platiť z netto mzdy.

Ak človek, ktorý ešte nevstúpil na trh práce a urobil by tak až po prípadnom zavedení OB, bude si musieť platiť (ak to uzná za vhodné) do II.piliera dôchodkového systému odvody zo svojej čistej mzdy vo výške 6,67% zo superhrubej mzdy (náklad práce). Ak tak neurobí, po dovŕšení dôchodkového veku, ktorý OB ruší, dostane iba základnú štátnu dávku vo výške 5.579 Sk brutto (3.515 Sk netto). Ak človek, ktorý už je na trhu práce, po dovŕšení 65.roku života dostane alikvotnú časť vyrovnávacej dávky za obdobie, kedy odvádzal odvody do sociálnej poisťovne. Aj pri jednej, aj druhej skupine ubyvateľstva bude viac než nutné si zo svojej čistej mzdy platiť odvody do II.piliera dôchodkového systému.



Žiadne preplácanie PN nebude.

Ak človek náhodou ochorie, dostane iba základnú štátnu dávku vo výške 5.579 Sk brutto (3.515 Sk netto) bez rozdielu príjmu. V súčasnosti ak človek je PN, prvé 3 dni dostane ako náhradu príjmu 25% denného vymeriavacieho základu a ďalšie dni 55% denného vymeriavacieho základu. Ak človek s príjmom 22.200 Sk brutto (30.000 Sk superbrutto) ostane v dnešnej dobe PN 1mesiac, dostane ako náhradu mzdy 15.450 Sk. Človek s príjmom 9.000 Sk brutto (12.170 Sk superbrutto) pri 1mesačnej PN dostane ako náhradu mzdy 4.610 Sk. Stále je to rozhodne viac ako po zavedení OB, kde náhrada mzdy v oboch prípadoch by bola iba 3.515 Sk netto. Neprajem teda nikomu vážnejšie ochorieť a byť dlhšiu dobu PN. Jediné riešenie je sa komerčne pripoistiť pre prípad PN. Samozrejme to poistenie bude potrebné si platiť zo svojej netto mzdy.



Žiadna dávka v nezamestnanosti nebude.

Ak človek príde o prácu, dostane iba základnú štátnu dávku vo výške 5.579 Sk brutto (3.515 Sk netto) bez rozdielu od predchádzajúceho príjmu. V súčasnosti ak človek príde o prácu, má nárok na dávku v nezamestnanosti vo výške 50% denného vymeriavacieho základu po dobu 6 mesiacov, kedy sa prepadne do sociálnej siete. Ak človek s pravidelným príjmom 22.200 Sk brutto príde o prácu, dostane dávku v nezamestnanosti vo výške 10.996 Sk. Človek s príjmom 9.000 Sk brutto, dostane dávku v nezamestnanosti 4.430 Sk. V oboch prípadoch je to viac ako základná štátna dávka 3.515 Sk. V súčasnom stave hospodárstva na Slovensku, kedy mnoho ľudí v dôsledku krízy stratilo prácu (nezamestnanosť stúpla z cca 9% na cca 13,5%; najviac postihnutý krízou je východ Slovenska) je takýto systém absolútne nepriateľný.



Za mnohé zdravotné úkony sa bude platiť.

To je jasné už len z pohľadu na čísla. Dnešný 14% zdravotný odvod z hrubej mzdy sa v OB nahrádza 8% odvodom zo superhrubej mzdy. Ani vyšší vymeriavací základ nezachráni financie smerujúce do zdravotníctva. Tzn. za mnohé zdravotné úkony si ľudia budú musieť priplatiť, prípadne aj celé zaplatiť. Napokon zaoberá sa tým aj autor OB v kapitole 11 na str.114, kde to nazval "Nákup zdravotnej starostlivosti cez individuálny účet". Človek si za svoj zdravotný odvod kúpi solidárny balík, prostredníctvom ktorého mu bude poskytnutá základná zdravotná starostlivosť. Ďalšie výdavky si bude môcť zafinancovať peniazmi, ktoré mu ostanú na individuálnom účte zo zdravotného odvodu (človeku s minimálnou mzdou po zakúpení solidárneho balíka zrejme neostane nič), prípadne si bude môcť vložiť svoje vlastné finančné prostriedky na svoj individuálny účet. Poslednou možnosťou bude komerčné zdravotné poistenie, ktoré si človek bude musieť zaplatiť zo svojej netto mzdy.



Jednorazové kompenzačné príspevky pre zdravotne ťažko postihnutých zaniknu.

V súčasnosti mnohí zdravotne ťažko postihnutí obyvatelia su na tom zdravotne tak zle, že sú odkázaní na individuálnu prepravu osobným automobilom, bezbariérovú úpravu svojho obydlia a v ich živote im pomáhajú rôzne pomôcky. OB im možnosť žiadať o tieto jednorázové kompezačné príspevky berie. Autor OB tieto jednorázové kompezačné príspevky zahrnul do invalidnej štátnej dávky, čo je dnes invalidný dôchodok. Takéto uvažovanie je v princípe chybné, pretože nie každý poberateľ invalidného dôchodku je odkázaný na vyššie spomenuté kompenzácie. OB vrámci invalidov niektorým vzal tieto "výhody" a rozdelil ich medzi všetkých, aj tým, ktorí to nepotrebujú. Keďže invalidný dôchodok sa vypláca až dospelej osobe (od veku 18), predpoklad je, že aj invalidná štátna dávka sa bude vyplácať od rovnakého veku. Škoda je, že autor OB sa vykašľal na deti, ktoré sú na invalidnom vozíku a potrebujú sa každý deň prepravovať do školy. Nebudú mať ani jednorázové kompezačné príspevky, ani invalidnú štátnu dávku. A to nejdem radšej ani spomínať, že sa má zrušiť aj podpora chránených dielní, kde pracujú mnohí telesne ale aj mierne mentálne postihnutí ľudia, (na trhu práce sú nezamestnateľní) ktorí tam vykonávajú drobné činnosti, ktoré im ich zdravotný stav dovoľuje. Pre takéhoto človeka je z psychologického hľadiska lepšie vykonávať nejakú činnosť a byť v kolektíve ako sedieť doma. Autor OB by sa za toto mal hanbiť.


Sociálnym a prospechovým štipendiám bude koniec.

V súčasnosti majú študenti zo sociálne znevýhodneného prostredia nárok na sociálne štipendium, ktoré je až do výšky 7.830 Sk ak študujú viac ako 30km od svojho bydliska. OB im tieto štipendia vezme. Tento krok v mnohých prípadoch spôsobí, že rodina bude disponovať nižšími príjmami ako v súčasnom systéme. Ak matka s pravidelným mesačným príjmom 9.000 Sk má syna vysokoškoláka, pričom o otcovi sa nič nevie, uvidí každý mesiac na účte sumu 11.500 Sk (spolu s pomocou v hmotnej núdzi) a študent dostane štipendium vo výške cca 5000 Sk. Rodina má spoločný príjem 16.500 Sk. V systéme OB ich spoločný príjem bude len 13.925 Sk, čo je mínus 2.575 Sk. A to matka vysokoškoláka si ešte neurobila odvod do II.piliera dôchodkového systému, neuzavrela komerčné zdravotné poistenie pre seba a syna, nepoistila sa pre prípad PN. Poznám mnohých šikovných vysokoškolákov, ktorých existencia na VŠ závisi od sociálneho štipendia. Zväčša to sú ľudia, ktorí ako jedni z mála na Slovensku študujú kvôli tomu, aby im tá VŠ niečo dala, aby sa raz mali lepšie ako ich rodič/ia a nie kvôli trom písmenkám pred menom. Je smutné, že autor OB uprednostňuje vzdelanie len pre tých, čo na to majú finančne a nie pre tých, ktorí nato majú v hlave.



V jednej diskusii k tejto problematike sa Jozef Mihál (podpredseda a člen RR SaS) vyjadril "Z vyšších čistých príjmov si občan sám zafinancuje to, čo uzná za vhodné - hypotéku, svoje záľuby alebo poistenie proti PN".

Tab. Nárast netto mzdy pri OB
plat [€] rozdiel [€] rozdiel s platbami do II.piliera [€]
300 + 72,14 + 35,71
350 + 75,66 + 34,91
400 + 78,97 + 34,16
450 + 82,18 + 33,31
500 + 85,43 + 32,50







V tabuľke je krásne vidieť o koľko viac zostane občanovi pri OB. Ak si však p.Mihál myslí, že z tohto "brutálneho" nárastu čistej mzdy si človek zafinancuje vyššie spomenuté veci, ktoré sa zavedením OB zrušia, tak buď je kúzelník, alebo popri školení k odvodom by mal začať so školeniami, kde by učil ľudí ako hospodáriť s peniazmi. Až po prípadnom zavedení odvodového bonusu mnohé skupiny obyvateľov pochopia, že Dzurindovské legendárne uťahovanie opaskov, na ktoré si určite všetci pamätáme je nič oproti tomu, čo nás čaká po prípadnom zavedení OB.

P.S. Ďakujem diskutérovi Timmy_A za podnetné príspevky v diskusii na sme.sk k tejto problematike.

Čítajte viac: » frantisekpavlik.blog.sme.sk/c/219669/Suliko... #ixzz0qZgZVDYq

 Blog
Komentuj
 fotka
myslitel  11. 6. 2010 21:34
Ak dávate hviezdičku, tak ta hviezdička patrí autorovi článku, ja ním nie som... Ale klobuk dole pekne to napísal..
 fotka
tomas  11. 6. 2010 22:16
ja som si odvodový bonus čítal a mne osobne sa odvodový bonus páči, je to niečo podobné tomu "nemeckému projektu základného prijímu", ktorý ma dakedy ohúril svojim nápadom a dokonalosťou i keď toto je taký slabší odvar, ale má to podobné princípy.
 fotka
mernose  11. 6. 2010 22:56
Bože... to takýchto tabuliek ti nerobí hociaký šaman 1500... Nehovorím, že odvodový bonus je bezchybná vec, na ktorej nie je čo vylepšovať, ale je to jedna z najlepších myšlienok, aké padli v tejto volebnej kampani... Čo samozrejme nie je až také terno, keďže okrem maďarskej karty, škandálov a podobných vecí sa nevyskytlo skoro nič... To mám najradšej také mudrovanie, od ľudí čo nič nevymyslia, len do všetkého špárajú...



A pán Mihál je veľký odborník, kiež by bolo takých ľudí v politike viac
 fotka
tomas  11. 6. 2010 23:10
 fotka
oinomaos  11. 6. 2010 23:16
pauza,,, zajtra su volby dnes to uz nerieste...
 fotka
aiwan  12. 6. 2010 15:03
@myslitel @tomas - ked som si prvy krat precital program SaS, velmi sa mi páčil, no myslím si, že odvodový bonus je velmi diskutabilný. Jedna vec ma na tom však zaráža. Ak si človek pozrie graf priebehu výšky odvodového bonusu, nechápem prečo tak prudko kolíše. Ludia, ktorý zarobia teraz cca 300 eur, by dostali po zavedení odvodovvého bonusu percentuálne pridané dosť vela, tí, ktorých plat sa blíži k 1300 eur, čo sú asi vysokoškolské miesta, technici atď, dostanú percentuálne najmenej a zrazu, tí čo majú plat cca 2500-3000 eur, tam je odvodový bonus percentuálne ovela vyšší ako hocjaká iná zárobková kategória. A kto zarába 2500-3000 eur? Poslanci?...V niektorých miestach je tam extrémny výkyv, odvodový bonus prudko rastie, niekde prudko klesá.

Možno sa v tom nevyznám, ale ako laikovi mi to spravodlivé určite nepríde. Myslím, že všetko sa dá nastaviť tak ako chceme a ten kto to vymýšlal to chcel takto.
Napíš svoj komentár