Pôvod Rastafariánstva je v Afrike. Často je spájané s chudobnou vrstvou čiernej populácie Jamajky. Nie je to len náboženstvo, ale spôsob života. Rastovia kritizujú chudobu, útlak a nerovnosti... nie len idei viery ale globálne problémy. Rastovia používajú ako vodítko bibliu (najmä starý zákon)

Základná viera Rastafariaánov je, že Heile Selassie je žijúci Boh pre čiernu rasu. Selassie, ktorého predošlé meno bolo Ras Tafari, bol čierny Cisár Etiópie. Rastovia vychádzajú z proroctva, ktorý ho opisuje ako Jeho s "vlasmi ako vlna (vlasy I black mana), ktorého nohy boli čierne ako horiaca mosadz (I black skin)"

Selassie sám nebol Rastafarian. Bol vyznaním Kresťan. Vo všeobecnosti nikto si nie je skutočne istý, čo si o rastafariánstve myslel. Keď prišla skupina Rastov do Etiópie aby mu blahorečili, úradník z paláca ich vyhnal odohnal. To len potvrdilo vieru Rastov. Boh o sebe nedá vedieť že je Boh.

Keď bol Heile Selassie prehlásený za mŕtveho, Rastovia tomu neverili. Veria, že to bol podvod médií aby ich pokorili. Veria, že Heile Selassie I sa zmenil na dokonalú bytosť a sedí na najvyššom bode hory Sion kde očakáva deň zúčtovania. Rastafariánske pomenovanie pre Boha je Jah.

Lev Júdsky predstavuje Heile Selassieho, dobyvateľa. Predstavuje Kráľa Kráľov ako je lev kráľ zvierat. Selassie nosil prsteň s Levom Júdskim, ktorý bol daný Bobovi Marleymu po Selassieho smrti.

Babylon je Rastafariánsky výraz pre silu bielej politickej štruktúry ktorá po storočia utláčala čiernu rasu. V minulosti vidia útlak, kedy boli čierni týraní a držaní v okovách otroctva. V súčasnosti vidia pretrvávajúci útlak prostredníctvom chudoby, negramotnosti, nerovnosti a úskokmi bieleho muža. Úsilie Rastov je pripomínaním si odkazov zjednotiť sa a bojovať proti Babylonu.

Afrika a špeciálne Etiópia je Rastami považovaná za raj na zemi. Neveria v posmrtný život, nebo alebo peklo ako v kresťania Rastovia veria, že Jah pošle signál a pomôže čiernym vrátiť sa späť do Etiópie - ich domovine. Akákoľvek novinka z Etiópie bola braná veľmi vážne ako signál na prípravu na odchod. Táto viera pochádza z idei Marcusa Garweyho - "späť do Afriky". Hoci Selassieho smrť prišla skôr ako bolo toto možné, úspech bol v obrátení túžby a pohľad čiernych na Afriku ako ich korene.

Jedným z najviditelnejších symbolov Rastafariánstva sú farby - červená, zlatá a zelená. Tieto farby boli prevzaté od hnutia Garweistov.
Červená farba predstavuje Víťaznú cirkev - cirkev Rastov. Tiež predstavuje krv trpiteľa, ktorá bola preliata v minulosti. Zlatá reprezentuje bohatstvo domoviny. Zelená zase krásu a vegetáciu Etiópie - zasľúbenej zeme. Niekedy je používaná aj čierna farba prezentujúca farbu afričanov.

Ganja je používaná na duchovné rituály. Jej užívanie je popísané v biblii - žalm104:14 " ... a On dal trávu dobytku a rastlinu, aby slúžila človeku." Používanie tejto rastliny je veľmi rozšírené medzi Rastami nie len pre duchovné účely ako napríklad rituály Nyabingi, ale tiež na medicínske účely. Nasledujúce biblické texty upevňujú rastov v myšlienke, že JAH im dal rastlinu k užívaniu.
" ... ty budeš jesť rastlinu z poľa" Genesis 3:18
" ... jesť každu rastlinu zeme " Exodus 10:12
"... lepšia večera z rastliny kde je láska, než solené hovädzie a nenávisť v ňom (príslovia 15:17)

Praví rastovia jedia iba I-tal jedlo Toto jedlo sa nikdy nedotklo chemikálií je prirodzené a nikdy nie v konzervách, alebo iných polotovaroch. Toto jedlo je varené, ale servírované v jej najprirodzenejšom možnom stave - bez solí, konzervačných látok alebo korenín. Rastovia sú preto vegetariáni. V pití uprednostňujú tiež prírodné a rastlinné veci ako napríklad čaj. Alkohol, mlieko, káva a nealkoholické nápoje sú považované za neprirodzené. Termín I-tal sa rýchlo dostáva do povedomia v konzumnej spoločnosti na Jamajke.

Dreadloky na hlavách Rastafariánov symbolizujú korene rastov, kontrastujúci rovné blond vlasy bieleho človeka a establišmentu. Nevyjadrujú len ich korene, ale sú podporené Bibliou: Leviticus 21:5 " nesmie si na urobiť plešinu na hlave ani si nesmie oholiť roh jeho brady ani žiadne zárezy do tela." Spôsob akými rastú vlasy symbolizujú Leva Júdskeho. Má to tiež symbolizovať nesúhlas so systémom a "pravý" spôsob nosenia vlasov.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár