Kedže som čerstvo po maturitných skúškach a podarilo sa, dokonca vo všetkom, tak sem pridávam s radosťou moju maturitnú slohovú prácu zo Slovenského jazyka a literatúry. Príjemné čítanie
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Bol by? Skutočne postava, takpovediac vymyslená, hoci dosť realistická a prenesená, či vhodná aj do našej doby, z románu z minulého storočia, by mohla byť prototypom moderného mladého rebela?

Holden Caulfield mal sedemnásť, čo vystihuje poňatie slova „mladého“. Bojoval proti dospelým a všetkému, čo sa ich týkalo, pohŕdal. Bol rebelom? Skôr sa len snažil zaujať. Vytŕčať z radu ako dnešní mladí. Hoci nevravím, že bezdôvodne. Rodičia z neho chceli mať niekoho iného. Niekoho ako boli oni sami. Vlastne chceli, a keby im to dovolil, tak by ho aj ovládali ako drevenú bábku na špagáte. Či bol cieľ autora J.R. Salingera taký, ako prezentujú rôzne recenzie diela neviem, ale myslím si, že Caulfielda vystihol ako rebela na tú dobu, v ktorej žil.

No dnešná spoločnosť, dnešná mládež je už iná. Horšia. A tí po nich budú ešte horší. Nastáva evolúcia, teda nie. Evolúcia tu už bola vždy. Každá generácia sa menila. Aj my. Môžeme sa len pousmiať, keď sa v šesťdesiatych rokoch označovali slovom rebel skupiny hipisákov, keď ľudia nosili džínsy. No dnešní mladí už často nie sú ani len rebelmi. Možno takí, ktorí sa odlišujú len hudbou, či účesom. Je presne definovaná kvóta v spoločnosti. Čo je správne, čo je nesprávne. Ale keď sa človek čo len vychýli z davu, je označovaný ako rebel, či jeho činnosť rebelantstvo. Niekedy to tak bolo, no keď sa zamyslím, teraz to už je inak. Každý je niečím iný a výnimočný, čiže každého by sa dalo označiť za rebelanta. Ale existujú skupinky takzvaných rebelantov, ktorí už rebelujú skôr proti samotnému zákonu. Dnešní mladí pijú., čo je ešte akceptovateľné, keď s mierou. Ale nekončia len pri tom. Rozmáhajú sa v užívaní drog, či fetovaní. Oproti tomuto je neslušné správanie a často aj hrubé výrazy z ich úst slabý odvar toho všetkého. Veď teraz bez problémov, dvanásťročné decko ti vynadá priamo do očí tak hrubo, že ani niektorí dospelí tomu neuveria a len bezcieľne kývajú s hlavou, že čo mi to povedal. Oči pre plač, avšak dokonca ešte takáto dnešná mládež ohrozuje iných ľudí, prepadáva, znásilňuje, či zabíja často vo veku v akom bol Caulfield. Odkiaľ majú toľko zloby, či pohŕdania? Z televízie? Z počítačových hier? Z toho všetkého, z dnešnej doby morálne upadnutej a skazenej. Z doby, kde „všetko napreduje“ Iba s nemým úžasom hladím teraz na film s označením od pätnásť rokov, pričom len pred pár rokmi bol en istý film ešte so silne červenou tváričkou od osemnásť rokov.

Problém s mládežou sa nevyrieši sám a morálny úpadok len narastá a prehlbuje nevraživosť dnešných „mladých rebelov“, ktorí už nemajú za svoj detský vzor Supermana, či Batmana, ako to bolo niekedy, ale Dona a „Krstného otca“ Často a všade kde som, stretávam priam deti, ktoré si niečo dokazujú a myslia si, že sú veľkými bosmi vo „svojom“ meste a hrajú sa na mafiánov. Hľadajú cestu svetom, ale úplne inak, ako Holden Caulfield. Strhávajú so sebou každého, kto má slabý charakter a kto sa nechá stiahnuť. Hoci sú na úplnom spodku, ležiac niekde v špinavom kanáli, stále si myslia, že sú najlepší a najštýlovejší s fľašou v ruke a vo vlastných zvratkoch. Pohodení napospas vlastnej ničote si sami vyniesli svoj rozsudok, zničiť si život už v zárodku.

Nepáči sa mi táto generácia mladých po mne a ešte viacej sa mi nebude páčiť tá ďalšia. Ale asi najviac sa mi nepáči skutočnosť, že moje deti budú vyrastať v období moderného sveta s „modernou mládežou“. Jediné čo budem môcť robiť, je snažiť sa zo všetkých síl, aby neboli také, ako niektorí ich rovesníci. Budem dúfať. Ale jedno viem isto, a to je fakt, že Holden Caulfield by v dnešnej spoločnosti už nebol takým suverénnym rebelom a v nasledujúcich rokoch by sa už len zaradil medzi obyčajných a bezproblémových ľudí.

 Blog
Komentuj
 fotka
johnysheek  28. 5. 2010 12:39
nejdem nic vytykat.. ale je to zaujimava .. velmi zaujimava uvaha..
 fotka
perkele  28. 5. 2010 12:59
Ja som tiež písala Holdena Síce úplne inak ako ty, ale fakt dobrá úvaha
 fotka
chidori  28. 5. 2010 14:09
tiež som písala Holdena. jediná na škole... a dopadlo to mooooc dobre. A mala som na to iný pohľad ako ty.
 fotka
lonelygirl  28. 5. 2010 22:01
úplne súhlasím... hlavne tá posledná veta
Napíš svoj komentár