Obyvatelplanétyzem, ale ja som to netvrdil, že si to tvrdil, píšem „nám od malička vtĺkali kresťania do hláv...“
Ale s tými vojnami a pohromami si ma priznám sa dostal. Je to svojim spôsobom naozaj protirečenie. Ale ja som nehodnotil, že je to dobré, alebo zlé. Ja som sa na to pozeral z hľadiska výrokovej logiky. Proste ak boh existuje a je všehomúci a vševedúci tak dobre vie, že udalosti, ktoré ľudia hodnotia ako nešťastné sú vlastne potrebné pre evolučnú dynamiku.

Ano, ale na to predsa netreba žiadneho riadiaceho činiteľa. Príroda a svet ako nelineárny dynamický systém to vie aj sám. Ak sa v horách naveje sneh a spadne lavína preto, že to tak určil boh, tak je tu nejaký element v aktivácií udalosti navyše – je zbytočný. A ako hovorí Hamiltonov variačný princíp – svet nikdy nearanžuje udalosti duplicitne a realitu aranžuje s minimom energie.

Áno, môžeme povedať aj to, že boh stvoril prírodné zákony a dnes sa len prizerá a nezasahuje do deja. Ale potom nie je vševedúci, pretože účinky svojich zákonov musí pozorovať, musí sledovať všetky dôsledky adaptačných mechanizmov evolučnej dynamiky. To znamená, že ak pozoruje svet tak, pri stvorení vesmíru NEVEDEL ako sa model bude správať v budúcnosti. Je zrejmé, že ak by to vedel, nemusel by svet pozorovať a prípadne zasahovať do jeho vývoja /potopou sveta/. Jednoducho by to mal v hlave. Ale vieme, že niečo také proste nie je možné.

Predstavme si myšlienkový experiment, pri ktorom má boh počítač, ktorý naprogramuje tak, že doň vloží všetky prírodné zákony a pravidlá matematického formalizmu a spustí program úplného začiatku vzniku vesmíru. Počítač postupne pracuje a tvorí model sveta v priestore a čase, tak, ako to vieme z poznania histórie. Aký výkonný by musel byť taký počítač?

Odpoveď nám dáva Beckersteinova limita, ktorá nás drasticky limituje – najmenšie Plankove kvantum priestoru môže „nahrať“ len obmedzené baity informácií. Z toho vychádza, že jeho počítač by musel byť hrozne veľký tak veľký ako samotný vesmír.

Je celkom možné, že to tak aj je a svet je len virtuálny model a my sme len hologramy podobne ako v Matrixe. Bohužiaľ ak by to bolo tak, podľa Godelovej vety o neúplnosti nie je možné tento status sveta nijako dokázať. Táto veta hovorí aj to, že existencia boha takého, akého ho opisuje kresťanstvo sa tak isto nedá exaktne dokázať, to máš pravdu.

Ale pravda sa dá vytušiť citom, počúvať čo nám šepká podvedomie. Ja si myslím, že ak niekomu šepká, že boh existuje, že ho cíti vo svojom podvedomí ako samostatnú entitu – v tom prípade dotyčný pociťuje to, že je súčasťou vesmírneho vedomia. Ja napríklad také pocity nemám, snažím sa uchopiť tento svet exaktným uvažovaním a to mi hovorí, že teória vesmírneho vedomia je logicky bezrozporná.

Avšak má toto vedomie sebauvedomenie? Na pomoc si musíme zobrať Russelov slávny paradox množiny nesebapodobných množín. Sebapodobná množina je napríklad množina fraktálnych štruktúr. Povedzme, že množina množín oblakov nad jednotlivými krajinami je sama o sebe tak isto množina oblakov. Väčšina množín, ktoré nás obklopujú však nie je samopodobná. Množina množín rôznych značiek chladničiek už nie je chladnička.

Predstavme si množinu nesamopodobných množín. Je táto množina nesamopobná, ale samopodobná? Prídeme ku zaujímavému výsledku. Ak je samopodobná, tak nemôže byť samopodobná, pretože je to množina nesamopodobných množín. Dobre, samopodobná teda nie je, ale potom je samopodobná, pretože združuje nesamopodobné množiny. Takže výsledok hovorí to, že vesmírne vedomie si uvedomuje samé seba len a len vtedy, keď si samé seba neuvedomuje. Alebo ináč – boh existuje len a len vtedy, keď neexistuje. Z toho plynie záver, že vesmírne vedomie síce existuje, ale to, či si uvedomuje samé seba /teda že je božské/ sa nedá nijako dokázať- Pravdu majú tí, čo hovoria že existuje, ale pravdu majú aj tí, ktorí hovoria že neexistuje.

 Blog
Komentuj
 fotka
lilithka666  9. 8. 2007 12:12
hmmm, po precitani tvojho blogu sa citim az trapne neinteligentna
 fotka
mimozemstan  9. 8. 2007 12:47
Lilithka nebuď neskromná. Z Tvojich názorov medzi riadkami presakuje brilantná inteligencia.
 fotka
obyvatelplanetyzem  9. 8. 2007 12:47
"Obyvatelplanetyzem - kto je lepšou bytosťou – boh, alebo diabol? Nám od malička vtĺkali kresťania do hláv, že boh je lepší, veľkorysejší, viac milujúci, veľkodušnejší a podobné nezmysly. Ale je to skutočne tak? Buď máš pravdu a boh je naozaj všemohúci, teda vie všetko a vie všetko ovplyvniť."Práve na tento citár som reagoval v mojom predchádzajúcom príspevku...to len taká malichernosť na začiatok Inak myslím že z tvojho článku vyplynula jedna veľká pravda (teda podľa mňa je to pravda) : " Ale pravda sa dá vytušiť citom, počúvať čo nám šepká podvedomie. Ja si myslím, že ak niekomu šepká, že boh existuje, že ho cíti vo svojom podvedomí ako samostatnú entitu – v tom prípade dotyčný pociťuje to, že je súčasťou vesmírneho vedomia. Ja napríklad také pocity nemám, snažím sa uchopiť tento svet exaktným uvažovaním a to mi hovorí, že teória vesmírneho vedomia je logicky bezrozporná." Ja to formulujem jednou vetou : Každý verí tomu čomu chce veriť...A čo sa týka potopy, tak to si trafil klinec po hlavičke...presne to je podľa mňa jedna z najzvláštnejších udalostí v starom zákone. ani biblisti podľa mňa v tom nemajú jasno a pochybujem že v tom niekedy jasno mať budú, predsa len pracovať s textom starým niekoľko tisíc rokov ktorý bol navyše niekoľko krát prepisovaný, zhorený a znovu spísaný, prešiel storočiami cirkevnej megamoci ktorá všetko upravovala tak ako sa jej to hodilo a ja neviem čím ešte všetkým, je naozaj náročné. Nejaký biblista by zrejme našiel nejaké sofistické vysvetlenie toho obrazu ale ja ním nie som a ani nemám dôvod také niečo robiť. Vedci vraj majú nejaké nepriame dôkazy o potope (a tá veru aj mohla byť veď na planéte sa toho udialo veľa..možno nejaké oteplenie klímy spôsobilo obrovské záplavy..) a ani mne nejak nesedí tá historka o tom že boh ňou chcel začať odznovu. Naozaj si to protirečí s kresťanskou predstavou dokonalého boha. No a ešte k tým množinám: to či si vesmírne vedomie uvedomuje samé seba sa nedá dokázať..samozrejme..ale chceme dokazovať to či si uvedomuje samé seba niečo o čo ani nevieme dokázať že existuje?? Ja si myslím ze je to zbytočný sofizmus..a takých paradoxov v logike je veľa a veľa toho nedokazujú..akurát poukazujú na trhliny v našom "správnom myslení".
 fotka
lilithka666  9. 8. 2007 13:04
Mimozemstan: takto balis kazdu ? ide ti to
Napíš svoj komentár