Lilithka,. Uvažovanie v duchu že bez nešťastia by nebolo šťastie je podobné, ako keby sme tvrdili, že rieka, pokiaľ nevyschne, alebo sa nevyleje, tak nie je riekou
Tvoja argumentácia možno vychádza z čínskej filozofie založenej na protikladoch Jing a Jang. Ale to je úplne o inom – to nemá s dobrom a zlom nič spoločné. Ako keby sme sa pýtali ktorá farba je lepšia – čierna, alebo biela? Sú síce protikladné, ale to neznamená že jedna farba je šťastnejšia ako druhá, neznamená to že by biela by nemohla existovať bez čiernej a naopak. Znamená snáď že smiech by nemohol existovať bez náreku? Na to, aby som sa mohol zasmiať musel by som nejaký čas plakať, aby som si smiech „zaslúžil“?


Obyvatelplanetyzem - kto je lepšou bytosťou – boh, alebo diabol? Nám od malička vtĺkali kresťania do hláv, že boh je lepší, veľkorysejší, viac milujúci, veľkodušnejší a podobné nezmysly. Ale je to skutočne tak? Buď máš pravdu a boh je naozaj všemohúci, teda vie všetko a vie všetko ovplyvniť. Ale v tom prípade to nie je dobrotivý a veľkodušný tvor, ale neurotický pomstychtivý a popudlivý starý dedo, ktorý nemá na práci nič iné, ako ľudstvo každú chvíľu trestať za jeho tzv. hriechy potopami sveta, vojnami a živelnými pohromami. To by sme boli ako laboratórne myšky, na ktorých si dedo skúša svoje experimenty. Je to zjavný logický nezmysel.

Existuje len druhá možnosť a to tá, že boh nie je vševedúci a všemohúci. Je to vesmírna inteligencia, ktorú vytvára samotný vesmír a my sme jeho súčasťou v podobe vedomia, ktoré sa vyvíja pomocou hmotného života, do ktorého sa fragmenty tohto vedomia vnárajú /rodia/ a opäť vynárajú /smrť/ - to je vlastne evolúcia vedomia, teda boha, ktorý sa tak isto vyvíja, zdokonaľuje práve prostredníctvom životov všetkých vesmírnych bytostí . On však jednotlivé bytosti nepreciťuje. Možno dokáže precítiť synergické efekty istej veľkej grupy bytostí, ktoré tvoria nejakú civiláciu, ale zrejme aj tak nedokáže ovplyvniť jej vývoj. Porovnanie s bunkami tela a orgánmi som uviedol len pre lepšiu názornosť, nesmieš to chápať doslova.

 Blog
Komentuj
 fotka
lilithka666  8. 8. 2007 13:47
tvoja argumentacia zase stavia stastie do pozicia dobra a nestastie do pozicie zla. Myslim, ze sme dospeli k nazoru, ze dobro ani zlo ako take neexistuje, stastie je len osobou, ktorej sa dany pocit tyka vnimane pozitivne a nestastie negativne, ale globalne to tak byt nemusi. Stastie a nestastie formuje osobnost a tato osobnost vyformovana pre nu negativnymi skusenostami moze mat nakoniec pozitivny dopad na nejaku skutocnost.
 fotka
mimozemstan  8. 8. 2007 15:09
Lilithka, výborný postreh. Je pravda, že dobro a zlo ako samostatná esencia neexistuje. Existuje len pohyb, ktorý vytvára uchopiteľnú skutočnosť a tá nie je ani dobrá ani zlá. Skutočnosť proste existuje. Zlo a dobro je len naše subjektívne hodnotenie javu. Ak nás niekto okradne, tak zlodej to pociťuje ako dobro, ale my ako zlo. Ano, aj javy, ktoré hodnotíme ako negatívne, napríklad vojna, môže vyvolať dôsledky, ktoré hodnotíme ako pozitívne. Napríklad muselo vo vojne zahynúť milióny ľudí, aby sa ľudia prebudili a stali sa viac demokratickí a tolerantní k inakosti. Je to paradox, ktorý nás núti urobiť logický záver, že vojna je dobrá, čo je dosť absurdné, ale z hľadiska výrokovej logiky je to správne tvrdenie. Preto je každé hodnotenie akýchkovľek javov a životných okolností pojmami dobra a zla zavádzajúce a vedúce k logickým paradoxom. Na svet sa musíme pozerať ako na štruktúru, ktorá je aká je. Nesnažiť sa za každú cenu prisudzovať jej nejaké atribúty. Skutočnosť by sme mali "ohmatávať" viac pocitmi, ako rozumom, pretože prostredníctvom pocitov sa kontaktujeme s vesmírnym vedomím, ktoré je tvorené dušami všetkých bytostí vesmíru.
 fotka
obyvatelplanetyzem  8. 8. 2007 18:38
ale ved ja som pokial viem nenapisal že "že boh je lepší, veľkorysejší, viac milujúci, veľkodušnejší a podobné nezmysly"..ja som len reagoval na to že si napísal že boh neexistuje pretože by musel byť veľký ako samotný vesmír, a ak by aj taký bol, tak by nemal potuchy o nás. to je však vec ktorá sa nedá nijako ani myšlienkovými experimentami dokázať. A dajme tomu, že boh je veľký ako vesmír (a tým pádom sú tie religionistické reči že je všade okolo nás a v nás a proste všade, pravdive) a dajme tomu že naozaj vie o nás (svojom "tele")všetko (dajme tomu= myslime si to pre túto chvíľu, pretože je to jedna z možných variant ktoré sa síce nedajú s istotou potvrdiť ale ani vyvrátiť)..tá predstava ťa vedie k tomu že je to "neurotický pomstychtivý a popudlivý starý dedo, ktorý nemá na práci nič iné, ako ľudstvo každú chvíľu trestať za jeho tzv. hriechy potopami sveta, vojnami a živelnými pohromami" čo je však podľa mňa dosť zvláštne pretože sám hovoríš že dobro a zlo neexistuje...že existuje len pohyb.A na skutočnosť sa predsa musíme "pozerať ako na štruktúru, ktorá je aká je. Nesnažiť sa za každú cenu prisudzovať jej nejaké atribúty. Skutočnosť by sme mali "ohmatávať" viac pocitmi, ako rozumom..."myslím že to sa s existenciou boha nevylučuje..btw ešte raz zdôrazňujem že netvrdím že boh existuje a už vôbec nie že je taký ako ho prezentuje náboženstvo.
Napíš svoj komentár