Momentálne som v piatom ročníku na Fakulte humanitných vied Žilinskej univerzity a študujem študijný program Mediamatika. Avšak za celých päť rokov som nedostala otázku čo to tá Mediamatika vlastne je.

Takže pekne po poporiadku.....

Mediamatika je pomerne nový odbor ktorý vznikol na prelome rokov 2002/03. Od tohto roku je tento odbor uznaný ako študijný.
Mediamatika je pre mňa ranné vstávanie, robenie projektov, úloh, zadaní, je to odbor, ktorý som sa rozhodla študovať pre jeho atraktívnosť a náplň jeho predmetov.

Podľa profesora Konvita, ktorý je zakladateľom Mediamatiky, má tento odbor viacero dimenzií a je súčasťou informačnej vedy. Podľa wikipédie je to hraničná, humanitne orientovaná vedná disciplína zaoberajúca sa skúmaním telekomunikačných technológií, informatiky, elektronických médií, počítačových sietí a internetu.

Štúdium Mediamatiky je pre mňa zaujímavé, získala som tu veľa nových poznatkov, hlavne čo sa týka tvorby informačných obsahov pre nové médiá, skúsenosti z oblasti techniky, fungovania a používania rôznych zariadení, ktoré podporujú prácu s médiami (video, audio).Taktiež som štúdiom získala základy marketingu, žurnalistiky, akejsi umeleckej tvorby.

Teraz, keď už vieme o čom je Mediamatika, ako vyzerá náplň štúdia, čo škola ponúka, určite by som sa rozhodla znova pre tento odbor.

A čo môžeme ako absolventi ponúknuť trhu práce? Po skončení prvých troch rokoch štúdia a získaní titulu Bc. sme nadobudli schopnosti zastávať najrôznejšie funkcie v oblasti podnikovej praxe, výskume, v reklamných a marketingových agentúrach, v knižniciach a správe archívu.

Po ukončení päť ročného štúdia a získaní titulu Mgr. sa ako absolventi môžeme uplatniť ako manažéri mediamatických informačných systémov, tvorcovia obsahov, ako správcovia znalostných informačných báz, konzultanti informačných systémov, tvorcovia pre e-learning kurzy a podobne.

 Blog
Komentuj
 fotka
fylo  20. 12. 2011 18:38
..ja by som len doplnil, že ten študijný odbor sa volá mediamatika a kultúrne dedičstvo
 fotka
beaizy  10. 11. 2012 12:08
Je ťažke sa dostať sa na tento odbor...a je dosť veľký problem keď z informatiky nemám žiadne základy??
Napíš svoj komentár