Vo všeobecnosti je uznávaný názor, že vysoké školy na Slovensku majú nízky kredit, slabé nároky na študentov ale aj vyučujúcich, nekvalitné vzdelanie, nudných a starých prednášajúcich, nezáživné a zbytočné predmety. Že vysokých škôl je príliš veľa, preto nie je problém urobiť prijímačky, dostať sa do školy, no už ťažšie je udržať sa na nej...

Je podľa vás tento názor opodstatnený?

Ak sa chystáte na vysokú školu, aký smer to bude? Našli ste po vyštudovaní vysokej školy uplatnenie na Slovensku, alebo musíte za prácou odcestovať? V akej oblasti pracujete? Keby ste sa mohli rozhodnúť znova, zvolili by ste si ako študijný odbor opäť Mediamatiku?
Podobné otázky sme položili teraz už bývalým absolventom odboru Mediamatika na Žilinskej univerzite. Zaujímal nás ich názor hlavne na uplatnenie sa po vysokej škole, a ich odpoveď na otázku keby si absolventi Mediamatiky mali znova vybrať študijný odbor, bola by to opäť Mediamatika?

Ak sa náhodou rozhodujete isť študovať na vysokú školu, či už konkrétne tento odbor, ponúkam vám zopár zaujímavých výsledkov. Urobte si na ne vlastný názor.
Odpovede sme získavali zberom informácií z dotazníkov odoslaných na súkromné e-maily bývalých študentov Žilinskej univerzity. Teraz vám prinášame výsledky.
Na otázku, ktorá mňa zaujímala najviac - Pracujete v súčasnosti? sme dostali z približne 70 odpovedí , z toho bolo 13 zamietavých, zaujímavé je, že najviac nezamestnaných ukončilo štúdium tento a minulý rok. No a o čom to svedčí? Je to vizitka školy? Alebo si len nezamestnaní absolventi nestihli nájsť prácu?

Na otázku Kde ste si našli zamestnanie?
Z možností
• V mieste bydliska
• V zahraničí
• Na Slovensku (nutnosť presťahovania)
boli odpovede pomerne jednoznačné. Až 96% absolventov zostalo po dokončení štúdia na Slovensku, a tu si našli aj svoje uplatnenie. Za najobsadzovanejšie pozície označili prácu v sfére obchodu, v službách, menšia časť pracuje v priemysle, mediálnej oblasti a na pozícii „sám sebe pánom“.

Veľké sklamanie pre mňa osobne nastalo pri uvedení a dodatočnom vyhodnotení odpovedí na otázku Keby ste si mali znova vybrať, vybrali by ste si štúdium na KMKD (katedra mediamatiky a kultúrneho dedičstva)? 57% odpovedí bolo charakteru „nie“, zvyšok tvorili odpovede typu „áno, ale v novej forme“ a samostatné „áno“.

Takže nech už bude vaše rozhodnutie akékoľvek, či už odídete do zahraničia za prácou, cestovaním, alebo ostanete na Slovensku ako zamestnanci alebo ak sa rozhodnete ďalej študovať, dúfam, že budete môcť v budúcnosti povedať, že škola, ktorú ste si vybrali vám dala to čo ste chceli skutočne študovať .

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár