Prosím, nikto ma už nikdy nedonúti robiť niekomu SWOT analýzu osobnosti. Naozaj, nie som vhodný typ. Na žiadne posudzovanie niečej psychiky. Snažila som sa prehliadať náznaky svojej "abnormálnosti" ale stále si ma akosi nájdu a rýpu do tej trhliny v mojom sebavedomí. Mám pocit, že tá trhlina niežeby sa rozrastala, skôr ako keby bola skorodovaná. Stará, dlhá jazva na mojej inak zdravej dušičke. Je poriadne stará, útŕžená v prvom ročníku na základnej. Odvtedy sa ju snažím držať v znesiteľnej miere - a aj sa mi to darí. Tie jej okraje sú však naozaj akési rozhlodané hrdzou, ktorá páchne železom a soľou, ktorú som tak rada sypala do rán a premýšľala nad tým, aký je to vlastne pocit, premýšľať o veciach, na ktoré ktosi radšej zabudne.

V spomínanej charakteristike, ktorú som nerobila síce sebe (ale podvedome áno) som zistila nielen to, že sa nehodím na žiadne povolanie, ani do tejto doby (z nej vynímajúc elektroniku, tej rozumiem) ale aj to, že ja vlastne asi ani nemám normálne merítko na iných ľudí. Výsledok vyšiel vraj absolútne neobjektívne (ten môj až veľmi objektívne).

Desím sa toho, že moja povaha a z toho vyplývajúce rozhodnutia sa dajú vypočítať z blbej tabuľky vysvietenej na nejakom monitore. Že je môj život v istom smere predpokladateľný - prečo by mal byť? Nechcem to, nechcem, aby niekto vedel všetko. Čo je krajšie ako mať vlastnú myseľ a jej časť si nechať len pre seba, niečo, čo mi nikdy nikto nevezme, čo nikdy nikomu neprezradím. Ani amnézia... Ten vrodený inštinkt, ten vrodený vzorec zmýšľania. Nech som ktokoľvek a akákoľvek, zhovorčivá, zlá, zákerná či dobrosrdečná, zostane mi to - aj keby som nevedela kto som.

Neznesiem ten pocit, žeby niekto vedel čo urobím. To by bolo to najukrutnujšie väzenie - predpokladateľnosť, psychická forma uniformovanosti, ktorá by ma zbavila výnimočnosti. Nie som typ, ktorý podlieha panike, ale toto mi jej znaky spôsobuje. Vziať človeku to, čo celý život buduje, nič sa nebuduje pilnejšie a nič nemá takú moc ako ľudské zmýšľanie. To stojí za všetkými úspechmi i pádmi ľudstva.

„Mal som sen..." Martin Luther King

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár