Stalo sa to, co sa stalo zaiste uz kazdemu z Vas. Pridete niekam, ze sa uchadzate o pracu, podpisete zmluvu, v ktorej je napisane, kedy Vam zaplatia, odpracujete si tak, ako je stanovene v zmluve, pride termin, ked Vam maju prist cestne zarobene peniaze a.... hups, nic neprislo.

Este ani raz sa mi nestalo, ze by mi plat prisiel v ten den, v ktory som mal uz davno disponovat s peniazmi. A nestava sa to len mne, stava sa to kazdemu. Potom su z toho telefonovacky, kde tie peniaze su a niekto na druhom konci telefonu Vam oznami uplne nevinne, nezaujato a chladne: nasa ekonomka zabudla odoslat peniaze. Zajtra pojde do banky a uhradi to. V najlepsom pripade Vam peniaze dojdu o dva dni, v pripade, ze volate vo stvrtok, tak Vam dojdu az v pondelok a to nehovorime o pripade, ked nasa mila ekonomka sa zabudne aj na dalsi den. Co je toto za system?

Mozno sa proti tomuto branit? nie, pretoze pracovna zmluva samozrejme nikdy neobsahuje penale z omeskania platby. A samozrejme Vam na takuto klauzulku v pracovnej zmluve nikto nepristupi. Ale mozno by sa to v pracovnom zakonniku malo zmenit. Ved obchodnici si mozu do zmluvy pridat nielen penale za neskoru uhradu, ale este k tomu aj zmluvnu pokutu, co v praxi znamena, ze ak vy obchodnikovi zaplatite neskoro, platite penale stanovene zmluvou+zmluvnu pokutu, ktora je tiez v zmluve napisana. To sa uz moze vysplhat na peknu sumu. Ale ako k tomu pride obycajny pracujuci clovek, ktory sa svojich prav a penazi nikde nedovola?!

Snad to raz niekto presadi do nejakeho zakona. Ale kto? Vacsina poslancov su aj tak podnikatelia, ktorych sa tento problem vobec netyka... Kto zdvihne tu vlajku za obycajneho pracujuceho cloveka?

 Je to možné?
Komentuj
 fotka
arain  16. 7. 2008 12:23
Tak mne sa to nastastie este nestalo, prvy krat, ked mi meskala vyplata som si za to mohla sama, lebo som zabudla poslat nejake papiere... Inak mi to vzdy pekne chodi mesiac co mesiac.
 fotka
pershing363  16. 7. 2008 12:34
Inac mas pravdu, akurat dneska bolo v spravach ze pracovnikom tusim trencianskej nemocnice nedosli peniaze. Za toto by som vrazdil. Ale ja nemozem povedat mne chodili vzdy nacas.
 fotka
lukas1  16. 7. 2008 12:37
lucky ones *envy*
 fotka
pawlo  16. 7. 2008 13:40
Bol by som asi dosť nahnevaný! človek si odpracuje svoje a nedostane zaplatené - hnus!
Napíš svoj komentár