Velmi casto sa mi stava, ze vo svojom okoli pocuvam akcne hlasky voci Madarom. Samozrejme, my Slovaci sa tomu nedokazeme vyhnut ani na poli vysokej politiky nasej krajiny. Z nasich dedkov sa na nas prenasa akasi nenavist voci tomuto narodu. Dedkovia maju stale v ociach Hortyho puč, od svojich otcov a dedkov maju zas znalosti o Rakusko-Uhorsku.

"Nenavidim Madarov..." zaznelo z ust mojho kamarata, ktory byva v dedinke, kde je vacsina populacie madarskej narodnosti. Nejaki madarski obyvatelia mu niekolkokrat sposobili nejake neprijemnosti. Nesympatie voci konkretnym ludom, ktori bez ohladu na narodnost jednoducho urobili chyby, ktore mojho kamarata stali nervy ci financie, preniesol na cely madarsky narod a vsetkych jeho prislusnikov, ktori sa previnili tym, ze su rovnakej narodnosti, ako tych par k.... ktori mu sposobili neprijemnosti.

Ja osobne som bol v madarskom prostredi a komunikoval som s niekolkymi madarmi zijucimi na SLovensku(nastastie vedeli po slovensky, inak by som sa s nimi zrejme nedohovoril). Mozem potvrdit to, co si myslia viaceri normalni ludia. Su z masa a kosti presne tak ako my, zdielaju ten isty humor ako my, smeju sa ako my, placu ako my a rovnako tak robia chyby tak ako my. Aj my Slovaci robime velke chyby, keby tomu kamaratovi nieco podobne urobil Slovak, nepovie, ze Nenavidim Slovakov-lebo on sam je Slovak. A keby som bol v jeho pozicii, takisto by som nepovedal nenavidim Slovakov. A ja to napriek tomu nepoviem ani teraz.

Nie preto, ze by to nebola pravda. Ale ako mozeme spojit ludi, ktori maju spolocny jazyk a nejake kulturne zvyklosti a hodit ich do jedneho vreca, pritom kazda osoba je uplne odlisna a jedinecna? Jasne, ze nemozeme.

Prestanme porovnavat ludi za to, ze su takeho a takeho naroda! Nesudme ludi za to, do coho sa narodili. Hodnotme ich podla toho, ako v tom prostredi vyrastali, ako v nom posobia a co v nom dokazu. Hodnotme a kritizujme, ako znasaju vsetky vplyvy z ich prostredia a taktiez cudzieho. Toto nie je clanok, ktorym chcem kritizovat kamarata za tu hlasku. Tak to prosim nech nechape ani ten kamarat, ak si toto nahodou precita. Toto je vyzva, aby sme si uvedomili, ze ludia sa nerodia hotovi ale naopak, oni sami sa rozhoduju, kto chcu byt. A preto najprv zistime, kto su, az potom hodnotme. Zabudnime na vonkajsie znaky ako "Madar", "Satanista" "metalista" a podobne. Nikomu to nic nedava, len tym odpisujeme mozno skvelych ludi, ktori by mozno pre nas mali vacsie pochopenie, ako ludia, ktorych povazujeme za skvelych a chapavych. Nestoji to za pokus?

 Úvaha
Komentuj
 fotka
da_eagle_lowe_4u  13. 7. 2008 16:11
huraaaaa konecne nejaky mudry blog
 fotka
arugad  13. 7. 2008 16:44
,,Hortyho puč, od svojich otcov a dedkov maju zas znalosti o Rakusko-Uhorsku" ja to napíšem inak, 1000 rokov útlaku, neslobody a nerovnosti zanechalo stopy. Som rád že na Slovensku je ešte stále dosť ľudí čo sa napriek všetkým obvineniam z nacionalizmu a neviem čoho ďalšieho, nehodlajú objímať a bozkávať s tým odpadom z juhu...

Nebudem si zakrývať oči pred tým čo tu spôsobili ich predkovia, ani predtým o čo sa snažia oni a budú i ich potomkovia. Čím viac nás obozretných je, tým väčšia šanca je že moji potomkovia budú mať naveky svoj vlastný jazyk a štát.

Samozrejme, že sčasti s tvojím článkom súhlasím, nehodno ich hodiť všetkých do jedného vreca, no radšej ich tam hodím všetkých než žiadneho
 fotka
catmartina  13. 7. 2008 17:17
prestahovali sme sa do dedinky kde je vsetko pisane aj po madarsky..mam na to neskutocne nervy lebo sme predsa na slovensku..a je to dokonca blizko NR co je vazne daleko od madarskych hranic..nikdy sa nevedeli prisposobit aj ked su u cudzich..

suhlas s druhym komentom..doslova..
 fotka
simuskaaa  13. 7. 2008 19:46
no presne...a to ani netušite že aj vy mate maďarskych predkov..a to jakože serioane važne .som sa dozvedela na hodine dejaku od perfektej profesorky ktora sa nemyli v ničom.
 fotka
feex8  13. 7. 2008 19:48
"nehodno ich hodiť všetkých do jedného vreca, no radšej ich tam hodím všetkých než žiadneho" ??? sorry, ale zdá sa mi to dosť úbohý postoj. Podľa mna je toto škatuľkovanie doslova nechutné. A Slováci?? Kolaborácia počas druhej svetovej a Tisove prevracanie kabátov?? Aj Slovensko má škvrny v histórií. Vlastne žiaden národ nie je dokonalý. Čudujem sa, ako si niekto môže pripať, že je až tyký dokonalý, že má právo súdiť ostatných... Chcela by som vedieť, aký názor by ste na to (arugad a catmartina) mali, keby ste sa narodili v Maďarsku vy. ešte lepšie by bolo, keby si vaše dieťa vzalo nejakého maďara/ku.

No súhlasím s tými nápismi... Na juhu sloveska je to tak... všetko po maďarsky...a makonáhle prejdete cez hranicu, ani slovo po slovensky. No to nie je chyba celého národa. A rozhodne nie dvôvod na nenávisť.
 fotka
lukas1  13. 7. 2008 21:14
@arugad - to, co sa stalo v minulosti, to robila madarska politika, ktora bola expanzivna presne tak isto, ako to bolo u inych krajin.. V minulosti jednoducho kazda krajina chcela nahrabat co najviac pre seba. V sucasnosti su skor lokalne konflikty, ktore suvisia napr. s osamostatnenim sa(vid Kosovo), pripadne pletky miestneho charakteru v pasme Gazy... Coraz viac sa pracuje na globalizacii, ktoru sice nejako velmi nepodporujem, na druhu stranu je lepsie, ked sa krajiny dobrovolne zdruzia do jednehu celku, ako keby mala nejaka krajina nasilne k sebe pripojit druhu. V kazdom pripade podobne mocenske umysly dnes v madarsku nikto ani vo vysokej politike nema. A tu je ta dalsia vec-ty porovnavas vysokych politikov, ktori chceli si podrobit slovakov a obycajneho bezneho madara, ktoremu to bolo ukradnute dovtedy, kym mal na chleba. a bohuzial, sucasna svetova politika je na takej urovni, ze sice ludia maju pravo volit si, kto ich bude zastupovat, ale vzdy si musia vybrat medzi mensim zlom. Ale vedz, ze keby chcel madarsky narod znovu velke uhorsko a podobne, uz davno by bol pri vladnej moci FIDESZ-madarska politicka strana, ktora je znama takymito radikalnymi prejavmi. Fakt, ze tato strana hoci ma popularitu, no napriek tomu nie je ludmi tou najvolenejsou hovori o tom, ze madarske obyvatelstvo si nepraje velke uhorsko. Cize vlastne tvoja nenavist je uplne zbytocna



@catmartina no aj ja mam niekolko znamych v madarskom prostredi a ako som v clanku pisal, istu dobu som sa v nom vyskytoval i ja. Rozhodne nie je lahke na takom mieste vyjst so slovencinou a rozhodne mas pravdu, ze tamojsie obyvatelstvo by malo byt zalozene slovenskejsie, na druhu stranu musime si povedat, ze je to chyba slovenskej politiky. Jednoducho sme im to dovolili. Novy skolsky zakon by mal pomoct tento problem vyriesit. Je to prvy z krokov, ktore pomozu vyriesit z casti tento problem. Ale ako hovorim, to ze na slovensku sa hovori po madarsky je jednoducho ustupciva politika slovakov voci madarom. Ale stale si myslim, ze je to lepsie ako riesenie, ktore na konci druhej svetovej vojny bolo zavedene cechmi na sudetonemecke obyvatelstvo, pretoze ti nemci jednoducho trpeli. Osobne som rad, ze nesledujeme podobne historicke omyli, ako madari, ci cesi. V opacnom pripade by slovensky narod mohol byt este krutejsi ako madarsky a to by urcite neprospelo. Ja som rad, ze sme zvolili druhu cestu.
 fotka
salena_baba  13. 7. 2008 21:43
ani ja ich nemam rada, su to zebraci, a nechapem, preco by sme mali mat v SLOVENSKEJ VLÁDE madarov a ta ich madarska garda je trapna a ked som davnejsie pocula v novinach, ze sa im nepacia podmienky ich "spoluobcanov" na slovensku, myslela som, ze explodujem a to by bol bordel a uplne ma dorazilo, ked madarska vlada oznamila, ze chce spat juzne slovensko tak ako to mali niekedy okolo druhej svetovej vojny, a madarski poslanci v nasej vlade, ze chcu vytvorenie autonomnej oblasti juzneho slovenska, moj nazor je, ze ked sa im tu nepaci, nech si pekne krasne odsikuju svoje MADARSKE RITE pekne krasne do svojej TRáááááááááááááááPNEJ republiky a nech sa neukazuju na oci a ja budem najstatnejsi clovek a suhlasim s panom SLOTOM ked povedal ze citujem: Madari boli mongoloidne typy s krivymi nohami a skaredymi komni dufam ze je to presne
 fotka
lukas1  13. 7. 2008 23:48
ale znovu tu vsetci pisete o tej vysokej politike, pricom jednoduchy madar ma na haku
 fotka
feerinko  14. 7. 2008 21:54
Heh jasne Kubo ta inspiroval ... nice blog ... moja uvaha na slovencinu mala podobny podton ale skor bol zamerany na Toleranciu a Rasizmus v Hudbe ... kazdopadne to ovplyvnuju ludia ktorych lahko nezmenis ...
10 
 fotka
arugad  15. 7. 2008 00:11
feex8 - aké máme ďalšie škvrny prosím ťa v histórii? A kolaborácia počas druhej sv. vojny... to že na fronte utekali k rusom, že vzniklo SNP v konečnom dôsledku znamená že sme z toho vyšli ako víťazná krajina, takže miesto opovrhovania by som volil skôr úctu k tomu.



add autor - máš celkom dobrý postoj k veci, no pre mňa je to postoj príliš benevolentný. Nechcem si zakrývať oči pred tým ako sa mobilizujú, tie ich sprosté gardy už najnovšie majú v područí aj ozbrojenú sbs-ku. O autonómii na juhu som ešte donedávna počúval z každej strany. Fidesz má obrovskú podporu a ak to sleduješ sám dobre vieš, že ak by teraz boli voľby, celkom iste by sa dostali do vysokej politiky, to je hrozba sama o sebe.

Práve dnes v Štúrove nejakí maďarskí extrémisti hajlovali. Nedávno pri futbale v dunajskej strede pálili slovenskú vlajku. Ale dávam ti za pravdu v tom, že je to o benevolentnosti našej politiky.

Kamarátke zbili bratranca v nejakej dedine na juhu zato že nevedel po maďarsky, to už čo je?



Chcem len povedať, že teraz sa ešte dá tváriť napriek všetkému, že sa nič nedeje. No časom zistíte, že takých ako som ja ešte bude treba.

P.s. - nie som nacista ani nič podobné, ani sa s nimi nestotožňujem

P.s.2 - kiež by som sa mýlil a naveky bude medzi našimi národmi pokoj...
Napíš svoj komentár