V poslednej dobe sa v GB rozputala obrovska diskusia o interupciach. Zrejme preto, lebo stale plati zakon spred asi 40 rokov.

Podla tohto zakona su interupcie povolene do 24. tyzdna tehotenstva. Dalej stupa pocet prerusenych tehotenstiev kazdym rokom... a kedze je to bezplatne... tak to vela zien a dievcat vyuziva ako antikoncepciu.

Ako buduca matka mozno nie som az tak objektivna ale myslim, ze zena sice ma pravo vybrat si ci chce to dieta alebo nie... zase treba brat ohlad aj na dovody preco si to chce dat zobrat.

Ak si zamiena pojmy a interupcia je pre nu nieco ako antikoncepcia, tak by ju mali radsej sterilizovat, pretoze taka zena si nevazi zivot.... resp. iny ako ten svoj.

Su vsak dovody pre ktore je lepsie prerusenie podstupit... zdravotne problemy, zlyhanie antikoncepcie a hroziace poskodenie plodu, ohrozenie zivota matky, znasilnenie a pod.

A tu sa vynara otazka... dokedy je to vhodne? Podla mna hranica by mala byt stanovena na 12. tyzden.... ved ked sa nahodou aj niekto stane obetou znasilnenia alebo jednoducho si nemoze dieta dovolit koli zlym financnym alebo socialnym podmienkam tak urcite sa bude chciet plodu zbavit co najrychlejsie. A nebude cakat az do spominaneho 24. tyzdna.

Samozrejme aj toto ma druhu stranu... geneticke poskodenie plodu... to sa zisti az okolo 20. tyzdna tehotenstva... no v takom pripade je to uplne ine "kafe"... toto by som ako dovod brala. Ale jediny tento pripad!!!!

Lenze je vela pripadov ked sa usmrcuju plody starsie ako 12 tyzdnov z roznych dovodov. Nie len preto lebo by po narodeni neprezili alebo sa iba trapili.

V jednom z britskych dennikov bol aj clanok v ktorom sa opisovalo ako doktori casto musia riesit aj eticku dilemu. V jednej chvili sa snazia zachranit zivot resp. udrzat pri zivote 22. tyzdnove babatko a o nieco neskor pripravuju o zivot 24. tyznove babo, na ktorom je vidiet jeho volu zit!!!!!!

Ako sa musi taky doktor/sestricka citit?

Diskusia o interupciach sa vynara coraz castejsie pretoze v dnesnej dobe je ovela vyssia sanca, ze sa podari predcasne narodene deti zachranit, ako tomu bolo vo roku 1967 ked bola stanovena 24. tyzdnova hranica pre interupcie.

Ministerka pre zdravotnictvo vyhlasila, ze nevidi dovod menit tento zakon (i napriek mnohym ohlasom) pretoze neexistuje ziaden doveryhodny vedecky podklad ktory by dokazoval, ze babatka dokazu prezit pod hranicou 24. tyzdnov.

V tomto istom denniku ju oznacili ako hlupu pretoze takmer cely zdravotnicky svet vie, ze je mnozstvo dokazov o tom, ze DOKAZU PREZIT. V mnohych nemocniciach sa vedu zaznamy podla ktorych 40% z predcasne narodenych babatiek (23. tyzden) a az 66% z 24. tyzdnovych prezije.

Takze naspat na zaciatok... podporujem nazor, ze zena ma pravo na zvolit si ci dieta bude mat alebo nie... ale je uplne nezmyselne predstierat, ze sa za tych 40 rokov nic nezmenilo a taky zakon je uplne v poriadku.

Tak to by bolo asi tak vsetko....

Zatial byeee
X X X

 Blog
Komentuj
 fotka
miluskaaa  31. 10. 2007 01:24
uplne s tebou suhlasim ja tiez byvam v uk a kedze su tu intrupcie zadarmo,mnoho dievcat ich naozaj vnima ako antikoncepciu..nie je problem stretnut babu ktora ma 18 a uz bola na 2-3 potratoch!!
Napíš svoj komentár